doc. Ing. Jaroslav Bernas, Ph.D.

  • E-mail:
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Telefon:
    +420 389 032 945
  • Místnost:
    010200014 přístr. laboratoř 014 - přízemí - Budova O - chemie a agroekologie´
    Branišovská 1457, 370 05 České Budějovice
    navigovat

Projekty

Projekty lorem ipsum:

  • lorem ipsum
  • lorem ipsum
  • lorem ipsum

Publikace

Detail publikace Autoři Název publikace Rok Druh publikace Poddruh publikace

Životopis

Tvůrčí činnost

Oblast zaměření: Agroenvironmentální vědy, ekologie, udržitelnost, speciální produkce rostlinná, hodnocení vlivů na životní prostředí

Tematické zaměření: Posuzování životního cyklu (Life Cycle Assessment); LCA

Studie LCA slouží pro určení environmentálních dopadů produktů, výrobků, služeb či organizací. Metoda posuzování životního cyklu je rovněž základem pro: Environmentální prohlášení o produktu (Environmental product declaration); Uhlíkovou stopu (Carbon footprint); Greenhouse gas report; Environmentální stopu produktu a organizace; Global Reporting Initiative; Ekodesign a ekoinovace; Vodní stopu a další.

Studie LCA mohou sloužit jako nástroj pro snižování environmentálních dopadů podniků, jako motivační aspekty při komunikaci se zákazníkem, motivační nástroje pro environmentálně orientovanou politiku (např. zemědělskou), pro zvýšení konkurenceschopnosti či pro vývoj a výzkum. Benefitem metody LCA je její schopnost interpretovat data do přehledné sady environmentálních indikátorů či do ekologické stopy. S pomocí LCA lze porovnávat environmentální dopady produktů s ohledem jejich funkci či hodnotit environmentální dopady s ohledem na celý životní cyklus produktu. Studie LCA má obecně schopnost identifikovat přenášení environmentálních problémů jak v prostoru, tak mezi různými kategoriemi dopadu. Lze tedy odhalit přenášení problémů tzv. z místa na místo. Výstupy z konkrétní LCA studie nejsou platné obecně, ale vždy za daných a jasně specifikovaných podmínek. Přínosem metody LCA je právě jasná definice podmínek platnosti studií, zasazující dané poznatky o interakcích technologických procesů a životního prostředí do konkrétního technologického, environmentálního, ale i socioekonomického kontextu.

Vybrané autorské publikace:

Bernas, J., Koppensteiner, L. J., Tichá, M., Kaul, H.-P., Klimek-Kopyra, A., Euteneuer, P., Moitzi, G., & Neugschwandtner, R. W. (2023). Optimal environmental design of nitrogen application rate for facultative wheat using life cycle assessment. European Journal of Agronomy, 146, 126813.

Bernas, J., Bernasová, T., Kaul, H.-P., Wagentristl, H., Moitzi, G., Neugschwandtner, R.W. (2021). Sustainability Estimation of Oat:Pea Intercrops from the Agricultural Life Cycle Assessment Perspective. Agronomy, 11, 2433.

Bernas, J., Bernasová, T., Gerstberger, P., Moudrý, J., & Konvalina, P. (2021). Cup plant, an alternative to conventional silage from a LCA perspective. The International Journal of Life Cycle Assessment, 1-16.

Bernas, J., Bernasová, T., Nedbal, V., Neugschwandtner, R.W. (2021). Agricultural LCA for Food Oil of Winter Rapeseed, Sunflower, and Hemp, Based on Czech Standard Cultivation Practices. Agronomy, 11, 2301.

Bernas, J., Konvalina, P., Burghila, D. V., Teodorescu, R. I., & Bucur, D. (2020). The Energy and Environmental  Potential of  Waste from the Processing of Hulled Wheat Species. Agriculture, 10(12), 592.

Bernas, J., Moudrý Jr, J., Kopecký, M., Konvalina, P., & Štěrba, Z. (2019). Szarvasi-1 and Its Potential to Become a Substitute for Maize Which Is Grown for the Purposes of Biogas Plants in the Czech Republic. Agronomy, 9(2), 98.

Aktuální rozvrh



Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel.+420 389 032 191 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 389 032 191 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.jcu.cz

© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1