E-shop láká na rybí lahůdky

Prodejna „Ryby pro zdraví“ Fakulty rybářství a ochrany vod JU otevřela nový e-shop a cílí na lepší dostupnost originálních rybích produktů. V budoucnu by měly být
k zakoupení i přímo v univerzitním kampusu.
„Jezte ryby, jsou zdravé,“ zní okřídlené heslo, na které Češi ale příliš neslyší. Konzumace ryb je u nás hluboko pod celoevropským průměrem a u sladkovodních ryb činí roční spotřeba na osobu jen asi 1,5 kilogramu. Tento trend se snaží zvrátit prodejna „Ryby pro zdraví“ při Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. „Výrobků ze sladkovodních ryb na trhu stále moc není, zpracovna naší velikosti zásadní změny nenastolí sama, ale může být inspirací pro ty veliké,“ vysvětluje Anna Hovorková, která je od února novou vedoucí prodejny a fakultní zpracovny.
Prodejna svým zákazníkům nabízí nevšední pochutiny ze sladkovodních ryb s cílem zpřístupnit jim tento produkt v jiné, originální podobě a zároveň ukázat ostatním produkčním rybářům, že to jde. Jednou z novinek, reagujících na přesun nákupů i běžných potravin do online prostředí, je nový e-shop a dále zahájení projektů, které nabídnou gastronomické semináře nebo vytvoření videotéky s rybími recepturami. Zadá-li člověk do vyhledávače spojení „ryby pro zdraví“, rozvine se před ním nabídka nejrůznějších produktů od kapřích filet, rybích salátů, polévek, přes marinované ryby až k sezónním nabídkám kaviáru. Zajímavým počinem je polévka vytvořená podle receptury obrozenecké buditelky Magdalény Dobromily Rettigové. „Jedná se o silný rybí vývar, jemné maso z kapra a směs koření, které dodává pokrmu autentičnost,“ upřesňuje Anna Hovorková. „Když ji u nás připravujeme, voní celá zpracovna po hřebíčku a zázvoru,“ dodává. Velké oblibě se těší rybí saláty a polévky, segedínský guláš ze sumečka afrického nebo novinka v podobě pstruha v bylinkové marinádě. Díky přehlednému e-shopu je možné objednávat si chlazené produkty prodejny Ryby pro zdraví online a vyzvednout si je na prodejně, u trvanlivých výrobků funguje dovážka na vybraná výdejní místa služby Balíkovna. Z hlediska nabídky čerstvých ryb upoutá pozornost degustační balíček čtyř druhů sladkovodních ryb – kapra, amura, sumce a tolstolobika. Zájemce tak může chuť jejich masa porovnat a zjistit, co mu vyhovuje nejvíce.
VYUŽIJÍ SE I ZBYTKY Z VÝROBNY
Kudy podle Anny Hovorkové vede cesta k zákazníkovi? „Je třeba u něj odbourat strach a podnítit zvědavost,“ vysvětluje. Zbavit ho obavy z kostí a nabídnout mu produkt, který je něčím jedinečný a který nikde jinde nekoupí. A slibuje zajímavou chuť, která nemusí připomínat štědrovečerního kapra obaleného ve strouhance. Velký význam přikládají zaměstnanci prodejny tomu, aby byl využit maximální potenciál ryb a rybí svaloviny jako takové. Z odřezků a zbytků z výroby vytvářejí sekanou, paštiky nebo karbanátky, využívají ryby z lokální produkce a aktivně spolupracují s produkčními podniky rybářství. Do budoucna by chtěli své výrobky nabízet i přímo v kampusu Jihočeské univerzity. Prozatím
je možné si zboží objednat na výdejní místa služby Balíkovna nebo si ho vyzvednout na prodejně na Husově třídě 458/102.
Text: Miroslav Boček
Foto: archiv FROV JU