• Home
  • University
  • News
  • Prohlášení České konference rektorů k financování vysokého školství

Prohlášení České konference rektorů k financování vysokého školství

Česká konference rektorů schválila následující níže uvedené Prohlášení ČKR k financování vysokého školství.

Rektorky a rektoři vysokých škol ČR, členové České konference rektorů (ČKR), vyjadřují hluboké znepokojení nad aktuálním stavem financování vysokého školství. Vysoké školství v ČR je strategickým sektorem pro oblast výzkumu a klíčovým partnerem při budování vzdělanostní společnosti – a jako takové zásadním faktorem z hlediska budoucího hospodářského rozvoje. Bohužel musíme v této souvislosti konstatovat, že vysoké školství trpí reálným poklesem finančních prostředků, což odporuje Programovému prohlášení Vlády ČR. Podíl vysokých škol v kapitole financí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR postupně klesl z 18 % v roce 2010 na 12 % v roce 2021. V důsledku dalších negativních jevů, jako jsou vysoká inflace a rostoucí ceny energií, jakož i v souvislosti se vzrůstajícími platy v regionálním školství, přestává být akademické prostředí konkurenceschopným, což reálně vede k odlivu mozků z vysokoškolského prostředí. ČKR je přesvědčena, že nadále nelze nečinně přihlížet ani dalšímu alarmujícímu jevu, kterým je výrazně nižší podíl výdajů na vysoké školství vzhledem k HDP ve srovnání s dalšími státy sdruženými v OECD. Vyšší nároky na vysokoškolský sektor přicházejí a budou dále přicházet rovněž s rostoucí demografickou křivkou. Apelujeme proto na Vládu ČR, aby uvedené negativní trendy a tendence zvrátila, aby postupovala odpovědně a zjednala nápravu.

Subscribe
to our newsletter

Stay in touch
social media

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel.+420 389 032 191 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Branišovská 1645/31a, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 389 032 191 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.jcu.cz

© 2021 University of South Bohemia
Cookies

Dear visitors, we have just launched the new website of the University including all faculties, departments and constituent parts. You can still access the old version before you get used to the new website.

1