Sociální bezpečí

Sociální bezpečí lze definovat jako ideální stav prostředí, ve kterém je chování a jednání všech přítomných přirozeně vedeno principy kolegiality, integrity, rovnosti, respektu, otevřenosti a pozornosti k ostatním a kde jakákoliv forma nežádoucího chování, zastrašování, agrese, šikany nebo diskriminace je považována za nepřijatelnou, a to bez ohledu na to, zda se jedná o studentky a studenty nebo zaměstnankyně a zaměstnance.

Sociálním bezpečím v prostředí veřejných vysokých škol se české vysoké školy společně zabývaly v rámci Centralizovaných rozvojových projektů od roku 2022, kdy navázaly na dosavadní spolupráci na rozvoji tématu akademické etiky a integrity a prevence plagiátorství. V roce 2023 se pozornost zaměřila na téma prevence neetického jednání na akademické půdě a podpora kompetencí v péči o oběti.

V rámci Centralizovaných rozvojových projektů vznilky webové stránky, které se věnují otázkám akademické integrity, otevírají nová témata, podávají přehled o workshopech, shormažďují užitečné odkazy a příručky a mají vlastní blog. Vše najdete na 

akademickaetika.cz 

Nemusíš - Můžeš!

Něco za něco

Jen si to představte. Dostanete nabídku, kterou cítíte, že chcete z různých důvodů odmítnout. Ale zároveň cítíte silné obavy z toho, co by takové odmítnutí mohlo přinést. Jste si totiž vědomi, že nabízející má zdánlivě trumfy v kapse: vyšší postavení, renomé a není zvyklý být odmítnut. Nahraná situace z videa “Něco za něco” demonstruje mocenské postavení a vliv na jedné straně a obavy z následků odmítnutí na straně druhé. V reálném životě se každý z nás do podobné situace může dostat kdykoli, ač okolnosti mohou být pokaždé jiné.

Jak se zachovat a na co si dát pozor?

Užitečné odkazy

Dalším tématem prostupujícím činnostmi vysokých škol napříč vzděláváním, výzkumen i třetí rolí je podpora genderové rovnosti. Jihočeská univerzita má zpracovaný Plán genderové rovnosti, který je v současné době aktualizován, resp. probíhá jeho evaluace. 

Činnosti v této oblasti rámcuje především Vládní strategie pro rovnost žen a mužů ČR na léta 2014-2020 a každoročně aktualizovaný Akční plán pro rovnost žen a mužů. MŠMT svou vlastní činnost rozvíjejí na základě Plánu podpory žen a mužů MŠMT na léta 2021-2024.

Tématu genderu v obsahu výzkumu a invoací se systematicky věnzje také Technologická agentrua České republiky. Na svých webových stránkách přehledně informuje o novinkách, výzkumech a sdílí metodiky a návody a tipy pro výzkuníky.

 Ucelený pohled na podporu genderové rovnosti ve výzkumu, podporu výzkumných organizací a státní správy v prosazování genderové rovnosti ve vědě a výzkumu podává Národní kontaktní centrum - gender a vědaMimo konzultací a in-house školení poskytují studie, příručky a výstupy projektů zabývajících se dopadem genderové nerovnosti a možností institucí na efektivní opatření podporující bezpečné prostředí. Zájemci mohou absolvovat e-learningový kurz.

Read more: Sociální bezpečí

Pokladna

Pokladní:

Vladislava Klimešová
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
tel.: 2045
3. patro místnost 006

Zastupuje (v případě nepřítomnosti pokladní):

Jana Janáková
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
tel.: 2045

Pokladní hodiny pro zaměstnance a studenty na rektorátní pokladně jsou:

PO 8:00 - 12:00 13:00 - 15:00
ÚT - -
ST 8:00 - 12:00 13:00 - 15:00
ČT - -
8:00 - 12:00 -

Read more: Pokladna

Subscribe
to our newsletter

Stay in touch
social media

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel.+420 389 032 191 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Branišovská 1645/31a, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 389 032 191 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.jcu.cz

© 2021 University of South Bohemia
Cookies

Dear visitors, we have just launched the new website of the University including all faculties, departments and constituent parts. You can still access the old version before you get used to the new website.

1