Browse IS/STAG - Portál JU

Skip to page content
Website JU
Portal title page JU
Anonymous user Login Česky
User support contact
Browse IS/STAG
Login Česky
User support contact
  • Welcome
  • Browse IS/STAG
  • Evaluation results
  • Applicant
  • Graduate
  • IPS
  • E-learning
  • Aplikace StuduJU
Welcome
Browse IS/STAG
Management reactionGlobal survey resultsPublished survey resultsService evaluation results
Information for applicantsElectronic applicationECTS arrivalsCourse catalog
Getting startedAlumni ClubAbsolvent - website
IPS
E-learning
Aplikace StuduJU

1st level navigation

  • Welcome
  • Browse IS/STAG
  • Evaluation results
  • Applicant
  • Graduate
  • IPS
  • E-learning
  • Aplikace StuduJU
User disconnected from the portal due to long time of inactivity.
Please, click this link to log back in
(sessions are disconnected after 240 minutes of inactivity. Note that mobile devices may get disconnected even sooner).

Browse IS/STAG (S025)

Help

Main menu for Browse IS/STAG

  • Programmes and specializations.
  • Courses
  • Departments
  • Lecturers
  • Students
  • Examination dates
  • Timetable events
  • Theses, selected item
  • Pre-regist. study groups
  • Rooms
  • Rooms – all year
  • Free rooms – Semester
  • Free rooms – Year
  • Capstone project
  • Times overlap
  •  
  • Title page
  • Calendar
  • Help

Search for a Thesis

Print/export:  Data export to PDF format - which you can print easily... Bookmark this link in your browser so that you may quickly load this IS/STAG page in the future.
Only logged-in user will see student personal numbers.

Dates found, count: 1

Search result paging

Found 1 records Print Export to xls List URL
  Surname Name Title Thesis status   Supervisors Reviewers Type of thesis Date of def. Title
Student Type of thesis - - - - - - - - - -
Item shown in detail SVOBODOVÁ Includes the selected person into the timetable overlap calculation. Jana Possibilities to monitor the effect of increased consuption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy antioxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers Possibilities to monitor the effect of increased consuption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy antioxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers Thesis finished and defended successfully (DUO).   Pešek Milan Schuster Jan Master's thesis 1592258400000 16.06.2020 Possibilities to monitor the effect of increased consuption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy antioxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers Thesis finished and defended successfully (DUO).
Jana SVOBODOVÁ Master's thesis 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX

Thesis info Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.

  • Basic data
The document you are accessing is protected by copyright law. Unauthorised use may lead to criminal sanctions.
Name SVOBODOVÁ Jana Includes the selected person into the timetable overlap calculation.
Acad. Yr. 2018/2019
Assigning department KZV
Date of defence Jun 16, 2020
Type of thesis Master's thesis
Thesis status Thesis finished and defended successfully (DUO). Thesis finished and defended successfully (DUO).
Completeness of mandatory entries - No mandatory fields for this Thesis.
Main topic Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentrárních oxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
Main topic in English Possibilities to monitor the effect of increased consumption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy oxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers.
Title according to student Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
English title as given by the student Possibilities to monitor the effect of increased consuption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy antioxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers
Parallel name -
Subtitle -
Supervisor Pešek Milan, prof. Ing. CSc.
Oponent Schuster Jan, Mgr. Ph.D.
Annotation Cílem práce je získání konkrétních údajů o spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů u žáků od 6-15let základní školy stravovaných ve vybrané školní jídelně. V tomto ohledu byla proto provedena analýza potravin konzumovaných ve školní jídelně, z údajů měsíčně vykazovaných jídelnou v tzv. spotřebních koších. Dále bylo provedeno sledování, jak se projeví definovaný doplněk s omega-3 mastnými kyselinami na úrovni jejich hladiny v krevní plazmě a v krvinkách. Dále bylo pomocí plynové chromatografie provedeno sledování. Získané výsledky byly zpracovány tabelárně graficky a hodnoceny s pomocí statistických metod.
Annotation in English The aim of the work is to obtain specific data on the consumption of food sources of omega-3 fatty acids and food antioxidants in pupils from 6-15 years of primary school fed in a selected school canteen. In this respect, an analysis of the food consumed in the school canteen was therefore performed, from data reported monthly by the canteen in so-called consumer baskets. In addition, monitoring was performed on the effect of a defined supplement with omega-3 fatty acids at the level of their levels in blood plasma and blood cells. Furthermore, monitoring was performed by gas chromatography. The obtained results were processed tabularly, graphically and evaluated with the help of statistical methods.
Keywords omega-3 mastné kyseliny, krevní plazma, červené krvinky
Keywords in English omega-3 fatty acids, blood plasma, red blood cells
Length of the covering note 106 s. (141 683)
Language CZ
Annotation
Cílem práce je získání konkrétních údajů o spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů u žáků od 6-15let základní školy stravovaných ve vybrané školní jídelně. V tomto ohledu byla proto provedena analýza potravin konzumovaných ve školní jídelně, z údajů měsíčně vykazovaných jídelnou v tzv. spotřebních koších. Dále bylo provedeno sledování, jak se projeví definovaný doplněk s omega-3 mastnými kyselinami na úrovni jejich hladiny v krevní plazmě a v krvinkách. Dále bylo pomocí plynové chromatografie provedeno sledování. Získané výsledky byly zpracovány tabelárně graficky a hodnoceny s pomocí statistických metod.
Annotation in English
The aim of the work is to obtain specific data on the consumption of food sources of omega-3 fatty acids and food antioxidants in pupils from 6-15 years of primary school fed in a selected school canteen. In this respect, an analysis of the food consumed in the school canteen was therefore performed, from data reported monthly by the canteen in so-called consumer baskets. In addition, monitoring was performed on the effect of a defined supplement with omega-3 fatty acids at the level of their levels in blood plasma and blood cells. Furthermore, monitoring was performed by gas chromatography. The obtained results were processed tabularly, graphically and evaluated with the help of statistical methods.
Keywords
omega-3 mastné kyseliny, krevní plazma, červené krvinky
Keywords in English
omega-3 fatty acids, blood plasma, red blood cells
Research Plan Problém:\\ Vzhledem ke spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů v populaci ČR je nezbytné získat konkrétní údaje z této problematiky a ověřit reálné možnosti zlepšení stávající situace.\\ Cíl práce:\\ Analýza spotřeby omega-3 mastných kyselin a vybraných alimentárních antioxidantů ve vybrané školní jídelně. Možnosti objektivního sledování hodnot omega-3 mastných kyselin a antioxidantů v krevní plasmě.\\ Postup řešení - metody:\\ Provedení analýzy hodnocení příjmu omega-3 mastných kyselin a antioxidantů na základě zhodnocení průměrného obsahu spotřebovaných potravinových zdrojů z databáze složení potravin. Údaje o analýze a vhodných analytických metodách stanovení omega 3 mastných kyselin a antioxidantů budou čerpány z vědeckých databází (Web of Science, Nature, Scopus).\\ Výzkumný soubor:\\ 10-20 dobrovolníků vhodné populační skupiny z hlediska věku, pohlaví a zdravotního stavu.\\ Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Research Plan
Problém:\\ Vzhledem ke spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů v populaci ČR je nezbytné získat konkrétní údaje z této problematiky a ověřit reálné možnosti zlepšení stávající situace.\\ Cíl práce:\\ Analýza spotřeby omega-3 mastných kyselin a vybraných alimentárních antioxidantů ve vybrané školní jídelně. Možnosti objektivního sledování hodnot omega-3 mastných kyselin a antioxidantů v krevní plasmě.\\ Postup řešení - metody:\\ Provedení analýzy hodnocení příjmu omega-3 mastných kyselin a antioxidantů na základě zhodnocení průměrného obsahu spotřebovaných potravinových zdrojů z databáze složení potravin. Údaje o analýze a vhodných analytických metodách stanovení omega 3 mastných kyselin a antioxidantů budou čerpány z vědeckých databází (Web of Science, Nature, Scopus).\\ Výzkumný soubor:\\ 10-20 dobrovolníků vhodné populační skupiny z hlediska věku, pohlaví a zdravotního stavu.\\ Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Recommended resources ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\ BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\ BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\ DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\ DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\ HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\ HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\ JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\ KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\ KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\ KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\ MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\ MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\ MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\ PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\ PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\ POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\ POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\ RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\ Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\ ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\ SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\ SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\ SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\ SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\ SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\ ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\ VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\ ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\ ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Recommended resources
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\ BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\ BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\ DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\ DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\ HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\ HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\ JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\ KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\ KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\ KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\ MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\ MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\ MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\ PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\ PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\ POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\ POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\ RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\ Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\ ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\ SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\ SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\ SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\ SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\ SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\ ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\ VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\ ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\ ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Týká se praxe No
Enclosed appendices -
Appendices bound in thesis illustrations, graphs, tables
Taken from the library No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record -
Defence procedure record file

University

  • About university
  • Management
  • Faculties
  • Other constituent parts
  • University bodies
  • Development
  • Media and PR
  • Official notice board
  • Documents
  • Partners and cooperation
  • Employees
  • Alumni
  • Careers
  • Calendar
  • FAQs
  • ServiceDesk JU
  • Cookies

Admissions

  • Admission procedure
  • Language, preparatory & other courses
  • FAQs
  • Contacts for applicants

Study at USB

  • About studies
  • Student life
  • Services and facilities
  • Degree programmes
  • Double/joint degrees
  • Exchange programmes
  • Language, preparatory & other courses
  • Lifelong learning - general description
  • Summer schools
  • FAQs
  • Contact us

Science and Research

  • Scientific board
  • Honorary doctorates
  • Technology transfer
  • Faculty magazines
  • EURAXESS Service Centre
  • HR AWARD - HRS4R

Login

  • IS/STAG
  • E-learning
  • Office 365+
Logo EU
Sylabus předmětu
Nahrávám / Loading...
Dohledávač
Nahrávám...