Informace o kvalifikační práci Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů
omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3
mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentrárních oxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
Hlavní téma v angličtině
Possibilities to monitor the effect of increased consumption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy oxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers.
Název dle studenta
Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů
omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3
mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
Název dle studenta v angličtině
Possibilities to monitor the effect of increased consuption of vegetables and omega-3 fatty acid food sources to the level of dairy antioxidants and omega-3 fatty acids in the blood plasma of consumers
Cílem práce je získání konkrétních údajů o spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů u žáků od 6-15let základní školy stravovaných ve vybrané školní jídelně. V tomto ohledu byla proto provedena analýza potravin konzumovaných ve školní jídelně, z údajů měsíčně vykazovaných jídelnou v tzv. spotřebních koších. Dále bylo provedeno sledování, jak se projeví definovaný doplněk s omega-3 mastnými kyselinami na úrovni jejich hladiny v krevní plazmě a v krvinkách. Dále bylo pomocí plynové chromatografie provedeno sledování. Získané výsledky byly zpracovány tabelárně graficky a hodnoceny s pomocí statistických metod.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to obtain specific data on the consumption of food sources of omega-3 fatty acids and food antioxidants in pupils from 6-15 years of primary school fed in a selected school canteen. In this respect, an analysis of the food consumed in the school canteen was therefore performed, from data reported monthly by the canteen in so-called consumer baskets. In addition, monitoring was performed on the effect of a defined supplement with omega-3 fatty acids at the level of their levels in blood plasma and blood cells. Furthermore, monitoring was performed by gas chromatography. The obtained results were processed tabularly, graphically and evaluated with the help of statistical methods.
Klíčová slova
omega-3 mastné kyseliny, krevní plazma, červené krvinky
Klíčová slova v angličtině
omega-3 fatty acids, blood plasma, red blood cells
Rozsah průvodní práce
106 s. (141 683)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je získání konkrétních údajů o spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů u žáků od 6-15let základní školy stravovaných ve vybrané školní jídelně. V tomto ohledu byla proto provedena analýza potravin konzumovaných ve školní jídelně, z údajů měsíčně vykazovaných jídelnou v tzv. spotřebních koších. Dále bylo provedeno sledování, jak se projeví definovaný doplněk s omega-3 mastnými kyselinami na úrovni jejich hladiny v krevní plazmě a v krvinkách. Dále bylo pomocí plynové chromatografie provedeno sledování. Získané výsledky byly zpracovány tabelárně graficky a hodnoceny s pomocí statistických metod.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to obtain specific data on the consumption of food sources of omega-3 fatty acids and food antioxidants in pupils from 6-15 years of primary school fed in a selected school canteen. In this respect, an analysis of the food consumed in the school canteen was therefore performed, from data reported monthly by the canteen in so-called consumer baskets. In addition, monitoring was performed on the effect of a defined supplement with omega-3 fatty acids at the level of their levels in blood plasma and blood cells. Furthermore, monitoring was performed by gas chromatography. The obtained results were processed tabularly, graphically and evaluated with the help of statistical methods.
Klíčová slova
omega-3 mastné kyseliny, krevní plazma, červené krvinky
Klíčová slova v angličtině
omega-3 fatty acids, blood plasma, red blood cells
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Vzhledem ke spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů v populaci ČR je nezbytné získat konkrétní údaje z této problematiky a ověřit reálné možnosti zlepšení stávající situace.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby omega-3 mastných kyselin a vybraných alimentárních antioxidantů ve vybrané školní jídelně. Možnosti objektivního sledování hodnot omega-3 mastných kyselin a antioxidantů v krevní plasmě.\\
Postup řešení - metody:\\
Provedení analýzy hodnocení příjmu omega-3 mastných kyselin a antioxidantů na základě zhodnocení průměrného obsahu spotřebovaných potravinových zdrojů z databáze složení potravin. Údaje o analýze a vhodných analytických metodách stanovení omega 3 mastných kyselin a antioxidantů budou čerpány z vědeckých databází (Web of Science, Nature, Scopus).\\
Výzkumný soubor:\\
10-20 dobrovolníků vhodné populační skupiny z hlediska věku, pohlaví a zdravotního stavu.\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Vzhledem ke spotřebě potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin a alimentárních antioxidantů v populaci ČR je nezbytné získat konkrétní údaje z této problematiky a ověřit reálné možnosti zlepšení stávající situace.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby omega-3 mastných kyselin a vybraných alimentárních antioxidantů ve vybrané školní jídelně. Možnosti objektivního sledování hodnot omega-3 mastných kyselin a antioxidantů v krevní plasmě.\\
Postup řešení - metody:\\
Provedení analýzy hodnocení příjmu omega-3 mastných kyselin a antioxidantů na základě zhodnocení průměrného obsahu spotřebovaných potravinových zdrojů z databáze složení potravin. Údaje o analýze a vhodných analytických metodách stanovení omega 3 mastných kyselin a antioxidantů budou čerpány z vědeckých databází (Web of Science, Nature, Scopus).\\
Výzkumný soubor:\\
10-20 dobrovolníků vhodné populační skupiny z hlediska věku, pohlaví a zdravotního stavu.\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\