Browse IS/STAG - Portál JU

Skip to page content
Website JU
Portal title page JU
Anonymous user Login Česky
User support contact
Browse IS/STAG
Login Česky
User support contact
  • Welcome
  • Browse IS/STAG
  • Evaluation results
  • Applicant
  • Graduate
  • IPS
  • E-learning
  • Aplikace StuduJU
Welcome
Browse IS/STAG
Management reactionGlobal survey resultsPublished survey resultsService evaluation results
Information for applicantsElectronic applicationECTS arrivalsCourse catalog
Getting startedAlumni ClubAbsolvent - website
IPS
E-learning
Aplikace StuduJU

1st level navigation

  • Welcome
  • Browse IS/STAG
  • Evaluation results
  • Applicant
  • Graduate
  • IPS
  • E-learning
  • Aplikace StuduJU
User disconnected from the portal due to long time of inactivity.
Please, click this link to log back in
(sessions are disconnected after 240 minutes of inactivity. Note that mobile devices may get disconnected even sooner).

Browse IS/STAG (S025)

Help

Main menu for Browse IS/STAG

  • Programmes and specializations.
  • Courses
  • Departments
  • Lecturers
  • Students
  • Examination dates
  • Timetable events
  • Theses, selected item
  • Pre-regist. study groups
  • Rooms
  • Rooms – all year
  • Free rooms – Semester
  • Free rooms – Year
  • Capstone project
  • Times overlap
  •  
  • Title page
  • Calendar
  • Help

Search for a Thesis

Print/export:  Data export to PDF format - which you can print easily... Bookmark this link in your browser so that you may quickly load this IS/STAG page in the future.
Only logged-in user will see student personal numbers.

Dates found, count: 1

Search result paging

Found 1 records Print Export to xls List URL
  Surname Name Title Thesis status   Supervisors Reviewers Type of thesis Date of def. Title
Student Type of thesis - - - - - - - - - -
Item shown in detail MACHOVCOVÁ Includes the selected person into the timetable overlap calculation. Denisa Specification of nutrition a patients with oncological disaeses of blood. Specification of nutrition a patients with oncological disaeses of blood. Thesis finished and defended successfully (DUO).   Pokorná Jitka Vonke Ivan Bachelor's thesis 1528927200000 14.06.2018 Specification of nutrition a patients with oncological disaeses of blood. Thesis finished and defended successfully (DUO).
Denisa MACHOVCOVÁ Bachelor's thesis 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX 0XX

Thesis info Specifika výživy u pacientů s onkologickým onemocněním krve.

  • Basic data
The document you are accessing is protected by copyright law. Unauthorised use may lead to criminal sanctions.
Name MACHOVCOVÁ Denisa Includes the selected person into the timetable overlap calculation.
Acad. Yr. 2016/2017
Assigning department UOP
Date of defence Jun 14, 2018
Type of thesis Bachelor's thesis
Thesis status Thesis finished and defended successfully (DUO). Thesis finished and defended successfully (DUO).
Completeness of mandatory entries - No mandatory fields for this Thesis.
Main topic Specifika výživy u pacientů s onkologickým onemocněním krve.
Main topic in English Specification of nutrition a patients with oncological disaeses of blood.
Title according to student Specifika výživy u pacientů s onkologickým onemocněním krve.
English title as given by the student Specification of nutrition a patients with oncological disaeses of blood.
Parallel name -
Subtitle -
Supervisor Pokorná Jitka, MUDr. Ph.D.
Oponent Vonke Ivan, MUDr.
Annotation Častým problémem onkologických onemocnění je nedostatečná výživa či odmítání potravin pro změnu chutí nebo jiných komplikací spojených s léčbou. Jinak tomu není ani u onkologických onemocnění krve. Osoby s těmito chorobami jsou často vlivem léčby bez chuti k jídlu. Pocit na zvracení je často velmi silný, až dojde ke zvracení, průjmu či úplné změně chutí. Ihned po léčbě mohou cítit v ústech tzv. "kovovou" chuť. V této práci se zaměřujeme na to, zda příjem je dostačující i v takových případech. Ke kvalitativnímu výzkumu jsme využili polostrukturovaný rozhovor, sběr antropometrických údajů a ukázky jídelních lístků od respondentů s onkologickými onemocněními krve, které jsou následně propočítané v Nutriservisu. Rozhovor byl zaměřen především na výživu, ale bylo několik otázek i na léčbu, rodinou a osobní anamnézu. Při srovnání doložených jídelních lístků od respondentů s vypočítanými hodnotami doporučeného příjmu pro každou osobu byl výsledek očekávající. Všichni oslovení respondenti přijímali nižší množství energie, než jim bylo vypočítáno. Bílkovin přijímalo 77,7 % osob (tedy 7 lidí z 9) také malé množství, přičemž tuky přijímalo 44,4 % lidí (4 osoby z 9) větší množství, než znělo doporučení. Na doporučené množství sacharidů nedosáhl nikdo z respondentů. Můžeme tedy říci, že i přes snahu lékařů a nutričních terapeutů jsou stále osoby s onkologickým onemocněním krve málo vyživovány. Této situaci lze předcházet pouze dostatečným informováním nemocných o častých komplikacích, které nastanou a o rizicích s nimi spojenými. Dále tyto osoby sledovat a v případech velkých ztrát hmotnosti informovat lékaře, který zváží podání umělé výživy.
Annotation in English A common problem with oncological diseases is a lack of nutrition or refusal to take food caused by changes in taste or other complications associated with treatment. This is also true with oncological blood diseases. Because of the influence of their treatment, the people with these diseases frequently lose their appetite and suffer from nausea, often strong enough to induce vomiting, as well as diarrhea or complete change of taste. Immediately after the treatment they can feel a so called "metallic" taste in the mouth. This thesis focuses on analyzing whether the intake is sufficient in such cases. For qualitative research, we used directive interview and collected anthropometric data and sample menus from respondents with oncological blood diseases, which are subsequently calculated Nutriservis. The interview focused primarily on nutrition, but there were also some questions about treatment, as well as family and personal medical history. Comparing the documented menus from the respondents with the calculated values of the recommended intake for each person had a predictable result. All respondents had a lower intake of energy than was calculated for them Protein was taken by 77.7% people (i.e., 7 out of 9 people), which is also a small amount, while fat was taken by 44.4% (4 of 9 people), which is larger amount than recommended. None of the respondents achieved the recommended amount of carbohydrates. We can therefore say that, despite the efforts of doctors and nutritional therapists, people with oncological blood diseases still suffer from poor nutrition. This situation can only be prevented by giving the people with these diseases enough information about the frequent complications that occur and the risks associated with them. In addition, it is necessary to monitor these people and, in cases of major weight loss, inform their doctor, who will consider the administration of artificial nutrition.
Keywords Hematoonkologie, výživa při hematoonkologii, specifika výživy u hematoonkologických pacientů, výživa, onkologie
Keywords in English Hematooncology, nutrition during hematooncology, specifics of nutrition for hematooncological patients, nutrition, oncology
Length of the covering note 76 s.
Language CZ
Annotation
Častým problémem onkologických onemocnění je nedostatečná výživa či odmítání potravin pro změnu chutí nebo jiných komplikací spojených s léčbou. Jinak tomu není ani u onkologických onemocnění krve. Osoby s těmito chorobami jsou často vlivem léčby bez chuti k jídlu. Pocit na zvracení je často velmi silný, až dojde ke zvracení, průjmu či úplné změně chutí. Ihned po léčbě mohou cítit v ústech tzv. "kovovou" chuť. V této práci se zaměřujeme na to, zda příjem je dostačující i v takových případech. Ke kvalitativnímu výzkumu jsme využili polostrukturovaný rozhovor, sběr antropometrických údajů a ukázky jídelních lístků od respondentů s onkologickými onemocněními krve, které jsou následně propočítané v Nutriservisu. Rozhovor byl zaměřen především na výživu, ale bylo několik otázek i na léčbu, rodinou a osobní anamnézu. Při srovnání doložených jídelních lístků od respondentů s vypočítanými hodnotami doporučeného příjmu pro každou osobu byl výsledek očekávající. Všichni oslovení respondenti přijímali nižší množství energie, než jim bylo vypočítáno. Bílkovin přijímalo 77,7 % osob (tedy 7 lidí z 9) také malé množství, přičemž tuky přijímalo 44,4 % lidí (4 osoby z 9) větší množství, než znělo doporučení. Na doporučené množství sacharidů nedosáhl nikdo z respondentů. Můžeme tedy říci, že i přes snahu lékařů a nutričních terapeutů jsou stále osoby s onkologickým onemocněním krve málo vyživovány. Této situaci lze předcházet pouze dostatečným informováním nemocných o častých komplikacích, které nastanou a o rizicích s nimi spojenými. Dále tyto osoby sledovat a v případech velkých ztrát hmotnosti informovat lékaře, který zváží podání umělé výživy.
Annotation in English
A common problem with oncological diseases is a lack of nutrition or refusal to take food caused by changes in taste or other complications associated with treatment. This is also true with oncological blood diseases. Because of the influence of their treatment, the people with these diseases frequently lose their appetite and suffer from nausea, often strong enough to induce vomiting, as well as diarrhea or complete change of taste. Immediately after the treatment they can feel a so called "metallic" taste in the mouth. This thesis focuses on analyzing whether the intake is sufficient in such cases. For qualitative research, we used directive interview and collected anthropometric data and sample menus from respondents with oncological blood diseases, which are subsequently calculated Nutriservis. The interview focused primarily on nutrition, but there were also some questions about treatment, as well as family and personal medical history. Comparing the documented menus from the respondents with the calculated values of the recommended intake for each person had a predictable result. All respondents had a lower intake of energy than was calculated for them Protein was taken by 77.7% people (i.e., 7 out of 9 people), which is also a small amount, while fat was taken by 44.4% (4 of 9 people), which is larger amount than recommended. None of the respondents achieved the recommended amount of carbohydrates. We can therefore say that, despite the efforts of doctors and nutritional therapists, people with oncological blood diseases still suffer from poor nutrition. This situation can only be prevented by giving the people with these diseases enough information about the frequent complications that occur and the risks associated with them. In addition, it is necessary to monitor these people and, in cases of major weight loss, inform their doctor, who will consider the administration of artificial nutrition.
Keywords
Hematoonkologie, výživa při hematoonkologii, specifika výživy u hematoonkologických pacientů, výživa, onkologie
Keywords in English
Hematooncology, nutrition during hematooncology, specifics of nutrition for hematooncological patients, nutrition, oncology
Research Plan 1. Současný stav - pacientů s onkologickým onemocnění narůstá, prodlužuje se doba přežití a s tím narůstá i potřeba nutričně tyto pacienty zabezpečit. 2. Cíl práce: zhodnotit jídelníčky pacientů s hematoonkologickým onemocněním se zaměřením na celkový kalorický příjem, příjem bílkovin, tuků, spektrum tuků a sacharidů. V případě nedostatečnosti optimalizovat výživu pomocí umělé výživy. 3. Výzkumné otázky: Mají pacienti dostatečný příjem (kalorie, bílkovin a dalších živin)? Jaké jsou důvody, pro které pacienti nemají dostačující příjem? 4. Popis metodiky: Zhodnocení jídelníčku v programu Nutriservis. Sběr antropometrický dat, polořízený rozhovor s pacienty, případně rodinnými příslušníky. Kvalitativní výzkum. 5. Využití v praxi: Podklady pro informační letáky pro pacienty s hematoonkologickým onemocněním.
Research Plan
1. Současný stav - pacientů s onkologickým onemocnění narůstá, prodlužuje se doba přežití a s tím narůstá i potřeba nutričně tyto pacienty zabezpečit. 2. Cíl práce: zhodnotit jídelníčky pacientů s hematoonkologickým onemocněním se zaměřením na celkový kalorický příjem, příjem bílkovin, tuků, spektrum tuků a sacharidů. V případě nedostatečnosti optimalizovat výživu pomocí umělé výživy. 3. Výzkumné otázky: Mají pacienti dostatečný příjem (kalorie, bílkovin a dalších živin)? Jaké jsou důvody, pro které pacienti nemají dostačující příjem? 4. Popis metodiky: Zhodnocení jídelníčku v programu Nutriservis. Sběr antropometrický dat, polořízený rozhovor s pacienty, případně rodinnými příslušníky. Kvalitativní výzkum. 5. Využití v praxi: Podklady pro informační letáky pro pacienty s hematoonkologickým onemocněním.
Recommended resources STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2010. ISBN 978-80-7394-241-0. ADAM, Zdeněk, Marta KREJČÍ a Jiří VORLÍČEK. Speciální onkologie: příznaky, diagnostika a léčba maligních chorob. Praha: Galén, c2010. ISBN 978-80-7262-648-9. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. CHOCENSKÁ, Eva, Heidi MÓCIKOVÁ a Kateřina DĚDEČKOVÁ. Průvodce pacienta onkologickou léčbou. Praha: Forsapi, 2009. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 978-80-87250-02-0. KRŠKA, Zdeněk, David HOSKOVEC a Luboš PETRUŽELKA. Chirurgická onkologie. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4284-7.
Recommended resources
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2010. ISBN 978-80-7394-241-0. ADAM, Zdeněk, Marta KREJČÍ a Jiří VORLÍČEK. Speciální onkologie: příznaky, diagnostika a léčba maligních chorob. Praha: Galén, c2010. ISBN 978-80-7262-648-9. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. CHOCENSKÁ, Eva, Heidi MÓCIKOVÁ a Kateřina DĚDEČKOVÁ. Průvodce pacienta onkologickou léčbou. Praha: Forsapi, 2009. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 978-80-87250-02-0. KRŠKA, Zdeněk, David HOSKOVEC a Luboš PETRUŽELKA. Chirurgická onkologie. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4284-7.
Týká se praxe No
Enclosed appendices 1 CD-ROM
Appendices bound in thesis tables
Taken from the library Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record -
Defence procedure record file

University

  • About university
  • Management
  • Faculties
  • Other constituent parts
  • University bodies
  • Development
  • Media and PR
  • Official notice board
  • Documents
  • Partners and cooperation
  • Employees
  • Alumni
  • Careers
  • Calendar
  • FAQs
  • ServiceDesk JU
  • Cookies

Admissions

  • Admission procedure
  • Language, preparatory & other courses
  • FAQs
  • Contacts for applicants

Study at USB

  • About studies
  • Student life
  • Services and facilities
  • Degree programmes
  • Double/joint degrees
  • Exchange programmes
  • Language, preparatory & other courses
  • Lifelong learning - general description
  • Summer schools
  • FAQs
  • Contact us

Science and Research

  • Scientific board
  • Honorary doctorates
  • Technology transfer
  • Faculty magazines
  • EURAXESS Service Centre
  • HR AWARD - HRS4R

Login

  • IS/STAG
  • E-learning
  • Office 365+
Logo EU
Sylabus předmětu
Nahrávám / Loading...
Dohledávač
Nahrávám...