Bakalářská práce se zabývá pěstováním cukrové řepy a jejím potravinářským a nepotravinářským využitím. První částí bakalářské práce je obecná část, která pojednává o tom, odkud cukrovka pochází, její botanice, agrotechnice, hnojení, založení porostu, regulaci chorob a škůdců, regulaci zaplevelení, sklizni a jejím uskladnění. Dále jsou v této části uvedeny informace o chemicko-technologickém složení bulvy, odbytu bulev a jejím využití v potravinářství či nepotravinářství. V závěru bakalářské práce jsou pak shrnuty základní údaje o cukrové řepě.
Annotation in English
This bachelor thesis is focused on growing of sugar beet and also on its use in food and other industry. The first part, general one, describes the origin of the sugar beet, botany, agro technology, fertilization, creating of the growth, regulation of diseases and pests, regulation of weed infestation, gathering of a crop and its storage. This part also includes information about chemical technological composition of the plant tuber, and there is also considered its sale in the market and its use in the food or other industry. The final section of the paper summarizes basic data about sugar beet.
Keywords
Cukrová řepa, agrotechnika, výživa a hnojení, sklizeň
Keywords in English
Sugarbeet, agrotechnics, nutrition and fertalizition, harvest
Length of the covering note
64 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce se zabývá pěstováním cukrové řepy a jejím potravinářským a nepotravinářským využitím. První částí bakalářské práce je obecná část, která pojednává o tom, odkud cukrovka pochází, její botanice, agrotechnice, hnojení, založení porostu, regulaci chorob a škůdců, regulaci zaplevelení, sklizni a jejím uskladnění. Dále jsou v této části uvedeny informace o chemicko-technologickém složení bulvy, odbytu bulev a jejím využití v potravinářství či nepotravinářství. V závěru bakalářské práce jsou pak shrnuty základní údaje o cukrové řepě.
Annotation in English
This bachelor thesis is focused on growing of sugar beet and also on its use in food and other industry. The first part, general one, describes the origin of the sugar beet, botany, agro technology, fertilization, creating of the growth, regulation of diseases and pests, regulation of weed infestation, gathering of a crop and its storage. This part also includes information about chemical technological composition of the plant tuber, and there is also considered its sale in the market and its use in the food or other industry. The final section of the paper summarizes basic data about sugar beet.
Keywords
Cukrová řepa, agrotechnika, výživa a hnojení, sklizeň
Keywords in English
Sugarbeet, agrotechnics, nutrition and fertalizition, harvest
Research Plan
Cukrovka je náročná zemědělská plodina, která se řadí mezi okopaniny. Její vegetační období je cca 190-200 dní. V posledních patnácti letech se výrazně zvýšily výnosy a cukernatost cukrovky. Výnosy se v průměru pohybují mezi 50 a 60 tunami z hektaru, cukernatost se pohybuje okolo 16 %. Za příznivých podmínek může být i vyšší. Na tom má výraznou zásluhu odpovídající hnojení, zkvalitnění osiva cukrovky, zkvalitnění výživy a ochrany a technologie pěstování. Nemalý vliv na dobré výsledky má i moderní technologie sklizně. Používají se nejmodernější sklizňové stroje, ve většině případů samochodné šestiřádkové zásobníkové sklízeče, které při sklizni výrazně snižují ztráty.
Při použití doporučené i další literatury vypracujte literární rešerši na téma: "Technologie pěstování cukrové řepy a její využití" a) botanická charakteristika, agrotechnika, hnojení, ochrana před škůdci a proti chorobám, sklizeň a posklizňové ošetření; b) chemické složení a parametry kvality CŘ; c) vliv technologie pěstování CŘ na kvalitu produktu; d) potravinářské a nepotravinářské využití CŘ.
Vypracujte bakalářskou práci dle Opatření děkana č. 13 ze dne 18. 12. 2009.
Research Plan
Cukrovka je náročná zemědělská plodina, která se řadí mezi okopaniny. Její vegetační období je cca 190-200 dní. V posledních patnácti letech se výrazně zvýšily výnosy a cukernatost cukrovky. Výnosy se v průměru pohybují mezi 50 a 60 tunami z hektaru, cukernatost se pohybuje okolo 16 %. Za příznivých podmínek může být i vyšší. Na tom má výraznou zásluhu odpovídající hnojení, zkvalitnění osiva cukrovky, zkvalitnění výživy a ochrany a technologie pěstování. Nemalý vliv na dobré výsledky má i moderní technologie sklizně. Používají se nejmodernější sklizňové stroje, ve většině případů samochodné šestiřádkové zásobníkové sklízeče, které při sklizni výrazně snižují ztráty.
Při použití doporučené i další literatury vypracujte literární rešerši na téma: "Technologie pěstování cukrové řepy a její využití" a) botanická charakteristika, agrotechnika, hnojení, ochrana před škůdci a proti chorobám, sklizeň a posklizňové ošetření; b) chemické složení a parametry kvality CŘ; c) vliv technologie pěstování CŘ na kvalitu produktu; d) potravinářské a nepotravinářské využití CŘ.
Vypracujte bakalářskou práci dle Opatření děkana č. 13 ze dne 18. 12. 2009.
Recommended resources
Jursík M. a kol.: Competitive relationships between sugar beet and weeds in dependence on time of weed kontrol. Plant Soil Environ., 54, 2008, (3): 108-116; Babička L. a kol.: Digestát - hnojivo pro cukrovku. 2010. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 126, č. 3, s. 106-109; Pulkrábek J. a kol.: Ekologická pěstební technologie řepy cukrové. 2010. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 126, č. 3, s. 84-87; Hradecká D. a kol.: Využití brassinosteroidů k regulaci stresu během růstu a tvorby výnosu řepy cukrové. 2009. Listy cukrovarnické a řepařské, 9: s. 271-273; Křováček, J. : Pěstování cukrovky a výroba cukru v EU o reformě. 2009. Listy cukrovarnické a řepařské, 11: s. 306-307; Pulkrábek J. a kol.: Use of yield potential of sugar beet cultivars in the Czech Republic. 2009. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 2: s. 45-48; Pulkrábek J. a kol.: Změny v produkci cukrovky vlivem počasí. 2008. Listy cukrovarnické a řepařské, 9: s. 263-267; Jursík, M.; Pulkrábek, J.: Cukrovka. Plevele, choroby a škůdci. 2008. s. 1-147. Pulkrábek J. a kol.: Cukrovka. 2008. In: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a. s., s. 261-273. Pulkrábek, J.; Urban, J.: Inovační trendy v pěstování cukrovky a její využití na biolíh. 2008. In: Inovační trendy v pěstování cukrovky a její využití na biolíh, ÚZPI, s. 1-28; Pulkrábek J. a kol.: Využití Atoniku Pro k urychlení postresové regenerace a zmírnění dopadů herbicidního stresu na rostliny cukrovky. 2007. Listy cukrovarnické a řepařské, 2: s. 43-46; Švachula V., Pulkrábek J. a kol.: Kapitoly z historie českého řepařství. Velkovýrobní technologie a pěstování cukrovky bez ruční práce. Pečlivé ošetřování během vegetace a bezztrátová sklizeň cesta k rozmachu řepařství a cukrovarnictví. Cukrovka na prahu třetího tis. a její uplatnění ve světové produkci cukru. 2005, 121, Listy cukrovarnické a řepařské, 1 a 2, s. 100-105; s. 59-62; s. 21-23.
Recommended resources
Jursík M. a kol.: Competitive relationships between sugar beet and weeds in dependence on time of weed kontrol. Plant Soil Environ., 54, 2008, (3): 108-116; Babička L. a kol.: Digestát - hnojivo pro cukrovku. 2010. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 126, č. 3, s. 106-109; Pulkrábek J. a kol.: Ekologická pěstební technologie řepy cukrové. 2010. Listy cukrovarnické a řepařské, roč. 126, č. 3, s. 84-87; Hradecká D. a kol.: Využití brassinosteroidů k regulaci stresu během růstu a tvorby výnosu řepy cukrové. 2009. Listy cukrovarnické a řepařské, 9: s. 271-273; Křováček, J. : Pěstování cukrovky a výroba cukru v EU o reformě. 2009. Listy cukrovarnické a řepařské, 11: s. 306-307; Pulkrábek J. a kol.: Use of yield potential of sugar beet cultivars in the Czech Republic. 2009. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 2: s. 45-48; Pulkrábek J. a kol.: Změny v produkci cukrovky vlivem počasí. 2008. Listy cukrovarnické a řepařské, 9: s. 263-267; Jursík, M.; Pulkrábek, J.: Cukrovka. Plevele, choroby a škůdci. 2008. s. 1-147. Pulkrábek J. a kol.: Cukrovka. 2008. In: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a. s., s. 261-273. Pulkrábek, J.; Urban, J.: Inovační trendy v pěstování cukrovky a její využití na biolíh. 2008. In: Inovační trendy v pěstování cukrovky a její využití na biolíh, ÚZPI, s. 1-28; Pulkrábek J. a kol.: Využití Atoniku Pro k urychlení postresové regenerace a zmírnění dopadů herbicidního stresu na rostliny cukrovky. 2007. Listy cukrovarnické a řepařské, 2: s. 43-46; Švachula V., Pulkrábek J. a kol.: Kapitoly z historie českého řepařství. Velkovýrobní technologie a pěstování cukrovky bez ruční práce. Pečlivé ošetřování během vegetace a bezztrátová sklizeň cesta k rozmachu řepařství a cukrovarnictví. Cukrovka na prahu třetího tis. a její uplatnění ve světové produkci cukru. 2005, 121, Listy cukrovarnické a řepařské, 1 a 2, s. 100-105; s. 59-62; s. 21-23.