Cílem diplomové práce bylo porovnání hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené ukazatelem celkového počtu mikroorganismů (CPM) v chovech dojnic používajících letní pastvu (3 chovy) v porovnání s chovy dojnic bez použití pastvy (5 chovů). Chovy se dále od sebe lišily technologií ustájení a dojení, používáním predippingu a velikostí stáda. V průběhu sledování (leden až prosinec 2007) byly zjištěny u chovů používajících letní pastvu nižší průměrné hodnoty CPM (11,04.103.ml-1) v porovnání s chovy, které pastvu nepoužívaly (12,76.103.ml-1), rozdíl nebyl statisticky významný na hladině významnosti P < 0,05. V rámci chovů s pastevním systémem byla zjištěna nižší mikrobiální kontaminace mléka v pastevním období (CPM = 7,92.103.ml-1) v porovnání s mimopastevním obdobím (CPM = 13,38.103.ml-1). Lze konstatovat, že pastva má pozitivní vliv na snížení mikrobiální kontaminace mléka.
Anotace v angličtině
The goal of the graduation theses was a comparsion of the hygienic quality of raw cow΄s milk, it was expressed by the value of total bacterial count (TBC) in breeds of milking cows using summer pasture (3 breeds) in comparsion with breeds without using the summer pasture. The breeds differed in technology of stabling and milking procedures, using predipping and size of the herd. During monitoring (from January till December 2007) it was discovered that the breeds using the summer pasture had lower average values of TBC (11,04.103.ml-1) in comparsion with the breeds without using the summer pasture (12,76.103.ml-1), the difference wasn´t statistically significant on the level of significance P < 0,05. Within the frame of breeds with pasture system was detected the lower microbiological contamination of milk in pasture period (TBC = 7,92.103.ml-1) in comparsion to non - pasture period (TBC = 13,38.103.ml-1). It´s possible to state that the pasture has positive effect on lowering of milk´s microbial contamination.
Klíčová slova
Mléko, pastva, celkový počet mikroorganismů
Klíčová slova v angličtině
Milk, pasture, total bacterial count
Rozsah průvodní práce
70 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo porovnání hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené ukazatelem celkového počtu mikroorganismů (CPM) v chovech dojnic používajících letní pastvu (3 chovy) v porovnání s chovy dojnic bez použití pastvy (5 chovů). Chovy se dále od sebe lišily technologií ustájení a dojení, používáním predippingu a velikostí stáda. V průběhu sledování (leden až prosinec 2007) byly zjištěny u chovů používajících letní pastvu nižší průměrné hodnoty CPM (11,04.103.ml-1) v porovnání s chovy, které pastvu nepoužívaly (12,76.103.ml-1), rozdíl nebyl statisticky významný na hladině významnosti P < 0,05. V rámci chovů s pastevním systémem byla zjištěna nižší mikrobiální kontaminace mléka v pastevním období (CPM = 7,92.103.ml-1) v porovnání s mimopastevním obdobím (CPM = 13,38.103.ml-1). Lze konstatovat, že pastva má pozitivní vliv na snížení mikrobiální kontaminace mléka.
Anotace v angličtině
The goal of the graduation theses was a comparsion of the hygienic quality of raw cow΄s milk, it was expressed by the value of total bacterial count (TBC) in breeds of milking cows using summer pasture (3 breeds) in comparsion with breeds without using the summer pasture. The breeds differed in technology of stabling and milking procedures, using predipping and size of the herd. During monitoring (from January till December 2007) it was discovered that the breeds using the summer pasture had lower average values of TBC (11,04.103.ml-1) in comparsion with the breeds without using the summer pasture (12,76.103.ml-1), the difference wasn´t statistically significant on the level of significance P < 0,05. Within the frame of breeds with pasture system was detected the lower microbiological contamination of milk in pasture period (TBC = 7,92.103.ml-1) in comparsion to non - pasture period (TBC = 13,38.103.ml-1). It´s possible to state that the pasture has positive effect on lowering of milk´s microbial contamination.
Klíčová slova
Mléko, pastva, celkový počet mikroorganismů
Klíčová slova v angličtině
Milk, pasture, total bacterial count
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Mikrobiální kontaminace syrového kravského mléka je ovlivněna řadou faktorů a je především odrazem hygieny chovu a hygieny procesu dojení a uchování mléka. Cílem práce je komparace hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené ukazatelem celkového počtu mikroorganismů (CPM), v chovech dojnic používajících letní pastvu v porovnání s chovy dojnic bez použití pastvy.
Metodický postup: Ve vybraných chovech dojnic průběžně sledujte hodnoty CPM v bazénových vzorcích syrového kravského mléka. Chovy charakterizujte z hlediska použité technologie chovu a způsobu dojení, zoohygienických podmínek chovu, dodržování zásad hygienického získávání a uchování mléka a výživy dojnic. Proveďte komparaci hodnot mikrobiální kontaminace mléka v pastevním období s mimopastevním obdobím a dále porovnejte hodnoty CPM mezi chovy dojnic s pastvou a bez použití letní pastvy. Analyzujte vliv letní pastvy na výslednou mikrobiální kontaminaci syrového kravského mléka.
Diplomová práce vychází z řešeného grantu MSM 600766806.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Mikrobiální kontaminace syrového kravského mléka je ovlivněna řadou faktorů a je především odrazem hygieny chovu a hygieny procesu dojení a uchování mléka. Cílem práce je komparace hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené ukazatelem celkového počtu mikroorganismů (CPM), v chovech dojnic používajících letní pastvu v porovnání s chovy dojnic bez použití pastvy.
Metodický postup: Ve vybraných chovech dojnic průběžně sledujte hodnoty CPM v bazénových vzorcích syrového kravského mléka. Chovy charakterizujte z hlediska použité technologie chovu a způsobu dojení, zoohygienických podmínek chovu, dodržování zásad hygienického získávání a uchování mléka a výživy dojnic. Proveďte komparaci hodnot mikrobiální kontaminace mléka v pastevním období s mimopastevním obdobím a dále porovnejte hodnoty CPM mezi chovy dojnic s pastvou a bez použití letní pastvy. Analyzujte vliv letní pastvy na výslednou mikrobiální kontaminaci syrového kravského mléka.
Diplomová práce vychází z řešeného grantu MSM 600766806.
Seznam doporučené literatury
Goldberg, J.J., Wildman, E.E., Pankey, J.W., Kunkel, J.R., Howard, D.B., Murphy, B.M.: The influence of intensively managed rotational grazing, traditional continuous grazing, and confinement housing on bulk tank milk quality and udder health. Journal of Dairy Science, 75, 1992, (1): 96-104.\\
Hutchison, M.L., Thomas, D.J.I., Moore, A., Jackson, D.R., Ohnstad, I.: An evaluation of raw milk microorganisms as markers of on-farm hygiene practices related to milking. Journal of Food Protection, 68, 2005, (4): 764-772.\\
Kamieniecki, H., Wojcik, J., Kwiatek, A., Skrzypek, R.: Factors affecting the hygienic quality of bulk tank milk. Medycyna Weterynaryjna, 60, 2004, (3): 323-326.\\
Bibliografické a citační databáze: Web of Science, Agris, CAB Abstracts, Current Contents a další.
Seznam doporučené literatury
Goldberg, J.J., Wildman, E.E., Pankey, J.W., Kunkel, J.R., Howard, D.B., Murphy, B.M.: The influence of intensively managed rotational grazing, traditional continuous grazing, and confinement housing on bulk tank milk quality and udder health. Journal of Dairy Science, 75, 1992, (1): 96-104.\\
Hutchison, M.L., Thomas, D.J.I., Moore, A., Jackson, D.R., Ohnstad, I.: An evaluation of raw milk microorganisms as markers of on-farm hygiene practices related to milking. Journal of Food Protection, 68, 2005, (4): 764-772.\\
Kamieniecki, H., Wojcik, J., Kwiatek, A., Skrzypek, R.: Factors affecting the hygienic quality of bulk tank milk. Medycyna Weterynaryjna, 60, 2004, (3): 323-326.\\
Bibliografické a citační databáze: Web of Science, Agris, CAB Abstracts, Current Contents a další.