Tématem diplomové práce bylo porovnat vybrané kvalitativní ukazatele u jednotlivých vzorků medů získaných ze států Evropského společenství. Medy byly jak jednodruhové (kaštanový, slunečnicový, ...), tak vícedruhové (luční, lesní).
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medu a jejich složení. Dále jsou zde popsány základní fyzikální, chemické a senzorické požadavky na med, dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb.
Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey vybraných medů. Hodnoceno bylo sedmnáct vzorků. Byl u nich sledován obsah vody, kyselost a dále byla provedena zkouška na důkaz porušení medu škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky.
Z výsledků porovnávaných vzorků medů vyplývá, že osm vzorků bylo porušeno škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky, zatímco kritérium pro obsah vody bylo v pořádku a všechny medy odpovídaly Vyhlášce č. 76/2003 Sb.
Anotace v angličtině
The topic of the diploma thesis was to compare selected quality indicators of individual samples of honey obtained from the countries of the European Economic Community. The samples of honey were both single-species (chestnut, sunflower, ...) and multi-species (meadow, forest).
The theoretical part of the thesis is focused on the characteristics of individual types of honey and their composition. Furthermore, the basic physical, chemical and sensory requirements for honey are described here, according to Czech Decree No. 76/2003 Coll.
The practical part contains its own physicochemical analysis according to Harmonized methods of European Honey of the honey samples. Seventeen samples were evaluated. They were evaluated for water content, acidity, and a test was also carried out for evidence of damage to the honey by starch sugar or malt extracts.
The results of the compared honey samples show that eight samples were violated by starch sugar or malt extracts, while the criterion for water content was fine and all honey samples complied with the Czech Decree No. 76/2003 Coll.
Klíčová slova
med, včela medonosná, parametry, kyselost, obsah vody
Klíčová slova v angličtině
honey, honey bee, parameters, acidity, water content
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem diplomové práce bylo porovnat vybrané kvalitativní ukazatele u jednotlivých vzorků medů získaných ze států Evropského společenství. Medy byly jak jednodruhové (kaštanový, slunečnicový, ...), tak vícedruhové (luční, lesní).
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medu a jejich složení. Dále jsou zde popsány základní fyzikální, chemické a senzorické požadavky na med, dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb.
Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey vybraných medů. Hodnoceno bylo sedmnáct vzorků. Byl u nich sledován obsah vody, kyselost a dále byla provedena zkouška na důkaz porušení medu škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky.
Z výsledků porovnávaných vzorků medů vyplývá, že osm vzorků bylo porušeno škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky, zatímco kritérium pro obsah vody bylo v pořádku a všechny medy odpovídaly Vyhlášce č. 76/2003 Sb.
Anotace v angličtině
The topic of the diploma thesis was to compare selected quality indicators of individual samples of honey obtained from the countries of the European Economic Community. The samples of honey were both single-species (chestnut, sunflower, ...) and multi-species (meadow, forest).
The theoretical part of the thesis is focused on the characteristics of individual types of honey and their composition. Furthermore, the basic physical, chemical and sensory requirements for honey are described here, according to Czech Decree No. 76/2003 Coll.
The practical part contains its own physicochemical analysis according to Harmonized methods of European Honey of the honey samples. Seventeen samples were evaluated. They were evaluated for water content, acidity, and a test was also carried out for evidence of damage to the honey by starch sugar or malt extracts.
The results of the compared honey samples show that eight samples were violated by starch sugar or malt extracts, while the criterion for water content was fine and all honey samples complied with the Czech Decree No. 76/2003 Coll.
Klíčová slova
med, včela medonosná, parametry, kyselost, obsah vody
Klíčová slova v angličtině
honey, honey bee, parameters, acidity, water content
Zásady pro vypracování
Cílem práce je porovnat vybrané kvalitativní ukazatele (např. obsah vody, vodivost, kyselost, senzorické hodnocení, popřípadě další) vzorků medů z různých oblastí Evropského společenství. Výsledky zpracujte tabulkově, graficky a statisticky. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Minimální rozsah 30 normostran.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Metodika
Výsledková část
Diskuse
Závěr a zhodnocení přínosu práce
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Zásady pro vypracování
Cílem práce je porovnat vybrané kvalitativní ukazatele (např. obsah vody, vodivost, kyselost, senzorické hodnocení, popřípadě další) vzorků medů z různých oblastí Evropského společenství. Výsledky zpracujte tabulkově, graficky a statisticky. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Minimální rozsah 30 normostran.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.fzt.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Metodika
Výsledková část
Diskuse
Závěr a zhodnocení přínosu práce
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Seznam doporučené literatury
Horn, H. - Hammes, W. P.: The influence of temperature on honey quality parameters. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 98, 2002, pp. 366-372.
Karel, M., Lund, D. B. (editor): Physical Principes of Food Preservation. 2. ed. New York: Taylor & Francis, 2003, 603 p. ISBN 0-8247-4063-7.
Council Directive 2001/110/EC of 12th December 2001 relating to honey. Official Journal of the European Communities, L 10, 2002, pp. 47-52.
Česká republika. Svazová norma ČESKÝ MED: Norma jakosti. In: ČSV 1/1999. 1999. Dostupné z: http://www.volny.cz/burdikm/med/normy.htm. Česká republika.
Vyhláška č. 76/2003 Sb. ze dne 6. března 2003, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
Horn, H. - Hammes, W. P.: The influence of temperature on honey quality parameters. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 98, 2002, pp. 366-372.
Karel, M., Lund, D. B. (editor): Physical Principes of Food Preservation. 2. ed. New York: Taylor & Francis, 2003, 603 p. ISBN 0-8247-4063-7.
Council Directive 2001/110/EC of 12th December 2001 relating to honey. Official Journal of the European Communities, L 10, 2002, pp. 47-52.
Česká republika. Svazová norma ČESKÝ MED: Norma jakosti. In: ČSV 1/1999. 1999. Dostupné z: http://www.volny.cz/burdikm/med/normy.htm. Česká republika.
Vyhláška č. 76/2003 Sb. ze dne 6. března 2003, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
případně další zdroje.