Práce je zaměřena na rostliny využitelné pro výrobu mýdel a pracích prostředků, proto se práce zaměřuje pouze na rostlinné oleje použitelné pro mydlářskou výrobu. Pro uvedení do problematiky je ze začátku obecně popsané mýdlo a prací prostřed-ky včetně chemického principu jejich funkce a výroby. Následně se práce věnuje olejninám, protože mimo produkované oleje jsou klíčové pro výrobu mýdel. V této kapitole byly popsány hlavní světové a evropské olejniny včetně jejich bota-nického zařazení, popisu a charakterizace složení jejich olejů. Závěrem je vypraco-vaný seznam rostlin a jejich částí využitelných pro výrobu mýdel a pracích pro-středků.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on plants useful for the production of soaps and detergents, therefore the thesis focuses only on vegetable oils useful for soap-making. To in-troduce the subject, a general description of soap and detergents is given at the be-ginning, including the chemical principle of their function and production. Sub-sequently, the work is devoted to oilseeds, since, apart from the oils produced from them, they are the key to soap-making. In this chapter, the main worldwide and European oilseeds have been described, including their botanical classification, description and characterization of the composition of their oils. Finally, a list of plants and their parts useful for the pro-duction of soaps and detergents is drawn up.
Klíčová slova
Rostlinné mýdlo, detergenty, olejniny
Klíčová slova v angličtině
Plantbase soap, detergent, oil-crops
Rozsah průvodní práce
37
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na rostliny využitelné pro výrobu mýdel a pracích prostředků, proto se práce zaměřuje pouze na rostlinné oleje použitelné pro mydlářskou výrobu. Pro uvedení do problematiky je ze začátku obecně popsané mýdlo a prací prostřed-ky včetně chemického principu jejich funkce a výroby. Následně se práce věnuje olejninám, protože mimo produkované oleje jsou klíčové pro výrobu mýdel. V této kapitole byly popsány hlavní světové a evropské olejniny včetně jejich bota-nického zařazení, popisu a charakterizace složení jejich olejů. Závěrem je vypraco-vaný seznam rostlin a jejich částí využitelných pro výrobu mýdel a pracích pro-středků.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on plants useful for the production of soaps and detergents, therefore the thesis focuses only on vegetable oils useful for soap-making. To in-troduce the subject, a general description of soap and detergents is given at the be-ginning, including the chemical principle of their function and production. Sub-sequently, the work is devoted to oilseeds, since, apart from the oils produced from them, they are the key to soap-making. In this chapter, the main worldwide and European oilseeds have been described, including their botanical classification, description and characterization of the composition of their oils. Finally, a list of plants and their parts useful for the pro-duction of soaps and detergents is drawn up.
Klíčová slova
Rostlinné mýdlo, detergenty, olejniny
Klíčová slova v angličtině
Plantbase soap, detergent, oil-crops
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je zmapovat literárně dostupné informace týkající se možnosti využití rostlin a jejich částí pro výrobu mýdel a pracích prostředků. Studentka na základě získaných informací vypracuje přehled druhů rostlin, které je možné pro tyto účely využít, posoudí účinek, přínosy a perspektivu dalšího využití těchto rostlin. Zároveň budou posouzeni i kritické aspekty využití uvedených rostlin a jejich částí a potenciál jejich pěstování na orné půdě v klimatických podmínkách ČR.
Metodika práce bude založena na samostatné práci s různými domácími i zahraničními informačními zdroji. Na základě získaných informací bude vytvořen přehled druhů rostlin používaných k výrobě mýdel a pracích prostředků včetně jejich botanické, morfologické a ekologické charakterizace. Součástí bakalářské práce bude též graficky přehledně zpracovaný seznam uvedených rostlin s informacemi týkajícími se jejich významných obsahových látek s potenciálem využití pro uvedené účely.
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je zmapovat literárně dostupné informace týkající se možnosti využití rostlin a jejich částí pro výrobu mýdel a pracích prostředků. Studentka na základě získaných informací vypracuje přehled druhů rostlin, které je možné pro tyto účely využít, posoudí účinek, přínosy a perspektivu dalšího využití těchto rostlin. Zároveň budou posouzeni i kritické aspekty využití uvedených rostlin a jejich částí a potenciál jejich pěstování na orné půdě v klimatických podmínkách ČR.
Metodika práce bude založena na samostatné práci s různými domácími i zahraničními informačními zdroji. Na základě získaných informací bude vytvořen přehled druhů rostlin používaných k výrobě mýdel a pracích prostředků včetně jejich botanické, morfologické a ekologické charakterizace. Součástí bakalářské práce bude též graficky přehledně zpracovaný seznam uvedených rostlin s informacemi týkajícími se jejich významných obsahových látek s potenciálem využití pro uvedené účely.
Seznam doporučené literatury
Hejný S., Slavík B. (1992): Květena České republiky, Sv. 2 - 7, Praha: Academia.
Janča J., Zentrich J.A. (1996): Herbář léčivých rostlin 1-7, Eminent, 228 p.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2012): Přehled tradičních potravinářských výrob, VŠCHT Praha, 588 p.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2013): Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích, VŠCHT Praha, 497 p.
MZe ČR (2019 - 2022): Situační a výhledové zprávy
Publikace získané na základě vlastní práce s databázovými systémy a informačními zdroji (např. Web of Knowledge; Scopus, Wiley-Blackwell InterScience, ScienceDirect, certifikované metodiky týkající se dané problematiky)
Seznam doporučené literatury
Hejný S., Slavík B. (1992): Květena České republiky, Sv. 2 - 7, Praha: Academia.
Janča J., Zentrich J.A. (1996): Herbář léčivých rostlin 1-7, Eminent, 228 p.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2012): Přehled tradičních potravinářských výrob, VŠCHT Praha, 588 p.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2013): Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích, VŠCHT Praha, 497 p.
MZe ČR (2019 - 2022): Situační a výhledové zprávy
Publikace získané na základě vlastní práce s databázovými systémy a informačními zdroji (např. Web of Knowledge; Scopus, Wiley-Blackwell InterScience, ScienceDirect, certifikované metodiky týkající se dané problematiky)