Bakalářská práce se zabývá porovnáváním vybraných kvalitativních ukazatelů
piv vyrobených různou technologií. Praktická část je zaměřena na komparaci desíti svrchně kvašených piv z různých průmyslových pivovarů, minipivovarů a domácí
výroby. Jednotlivé vzorky piv byly senzoricky posuzovány na základě subjektivního hodnocení mezi deseti hodnotiteli. Respondenti za pomoci dotazníku hodnotili
hořkost, pitelnost, vůni, intenzitu chutě a celkový dojem z ochutnávaného vzorku.
Na základě odpovědí respondentů byly vypracovány grafy, které byly následně
vyhodnoceny a slovně popsány. Ve výzkumné části bakalářské práce bylo zjištěno kvalitativním výzkumem, jakým svrchně kvašeným pivům dávají přednost muži
a naopak, která piva upřednostňují ženy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the comparison of selected qualitative indicators beers produced by different technologies. The practical part is focused on the comparison of ten top-fermented beers from different industrial breweries, microbreweries and home breweries production. The individual beer samples were sensory assessed on the basis of subjective evaluation among ten evaluators. Respondents rated the following using a questionnaire bitterness, drinkability, aroma, flavour intensity and overall impression of the sample. At the answers of the respondents, graphs were drawn up and then evaluated and described verbally. In the research part of the bachelor thesis it was found by qualitative research, which top-fermented beers are preferred by men and conversely, which beers are preferred by women.
beer, top fermentation, raw materials, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
40
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá porovnáváním vybraných kvalitativních ukazatelů
piv vyrobených různou technologií. Praktická část je zaměřena na komparaci desíti svrchně kvašených piv z různých průmyslových pivovarů, minipivovarů a domácí
výroby. Jednotlivé vzorky piv byly senzoricky posuzovány na základě subjektivního hodnocení mezi deseti hodnotiteli. Respondenti za pomoci dotazníku hodnotili
hořkost, pitelnost, vůni, intenzitu chutě a celkový dojem z ochutnávaného vzorku.
Na základě odpovědí respondentů byly vypracovány grafy, které byly následně
vyhodnoceny a slovně popsány. Ve výzkumné části bakalářské práce bylo zjištěno kvalitativním výzkumem, jakým svrchně kvašeným pivům dávají přednost muži
a naopak, která piva upřednostňují ženy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the comparison of selected qualitative indicators beers produced by different technologies. The practical part is focused on the comparison of ten top-fermented beers from different industrial breweries, microbreweries and home breweries production. The individual beer samples were sensory assessed on the basis of subjective evaluation among ten evaluators. Respondents rated the following using a questionnaire bitterness, drinkability, aroma, flavour intensity and overall impression of the sample. At the answers of the respondents, graphs were drawn up and then evaluated and described verbally. In the research part of the bachelor thesis it was found by qualitative research, which top-fermented beers are preferred by men and conversely, which beers are preferred by women.
beer, top fermentation, raw materials, sensory analysis
Zásady pro vypracování
Cílem práce je změřit a vyhodnotit vybrané ukazatele různých typů piv vyrobených na profesionální technologii a formou domovárečnictví. Výsledky graficky a tabulkově zpracovat a statisticky vyhodnotit.
Bakalářská práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.zf.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Výsledky a diskuze
Závěr
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Zásady pro vypracování
Cílem práce je změřit a vyhodnotit vybrané ukazatele různých typů piv vyrobených na profesionální technologii a formou domovárečnictví. Výsledky graficky a tabulkově zpracovat a statisticky vyhodnotit.
Bakalářská práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.zf.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Výsledky a diskuze
Závěr
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.