Diplomová práce se zaměřuje na analýzu úrovně výživy dojnic a její vliv na vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka. Cílem práce je provést komplexní hodnocení vlivu krmné dávky a její složení na kvalitu a kvantitu produkce mléka, s důrazem na identifikaci optimálních podmínek výživy pro dosažení co nejvyšší užitkovosti a zajištění dobrých zdravotních a životních podmínek dojnic. V první části práce byla provedena teoretická rešerše současných poznatků o výživě dojnic a kvalitě mléka, která se zaměřila na energetické a živinové potřeby dojnic, kvalitu a optimální zastoupení krmiv, jednotlivé fáze laktace, jakost mléka, mikrobiologickou a hygienickou hodnotu mléka a faktory ovlivňující jeho jakost. V druhé části práce byla provedena analýza úrovně výživy ve vybraném chovu. Byly zde hodnoceny směsné krmné dávky a jednotlivé komponenty v nich obsažené. Dále byla hodnocena užitkovost a kvalitativní ukazatele mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů).
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on the analysis of the nutritional level of dairy cows and its influence on selected qualitative indicators of milk production. The aim of the work is to carry out a comprehensive assessment of the impact of feed ration and its composition on the quality and quantity of milk production, with an emphasis on identifying optimal nutritional conditions for achieving the highest utility and ensuring good health and living conditions for dairy cows. In the first part of the work, a theoretical review of current knowledge about dairy cow nutrition and milk quality was carried out, focusing on energy and nutrient needs of dairy cows, quality and optimal representation of feed, individual phases of lactation, milk quality, microbiological and hygienic value of milk, and factors affecting its quality. In the second part of the work, an analysis of the nutritional level in the selected breeding was performed. Mixed feed rations and individual components contained in them were evaluated here. Furthermore, utility and qualitative indicators of milk (fat content, protein, lactose, somatic cells, and total number of microorganisms) were assessed.
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu úrovně výživy dojnic a její vliv na vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka. Cílem práce je provést komplexní hodnocení vlivu krmné dávky a její složení na kvalitu a kvantitu produkce mléka, s důrazem na identifikaci optimálních podmínek výživy pro dosažení co nejvyšší užitkovosti a zajištění dobrých zdravotních a životních podmínek dojnic. V první části práce byla provedena teoretická rešerše současných poznatků o výživě dojnic a kvalitě mléka, která se zaměřila na energetické a živinové potřeby dojnic, kvalitu a optimální zastoupení krmiv, jednotlivé fáze laktace, jakost mléka, mikrobiologickou a hygienickou hodnotu mléka a faktory ovlivňující jeho jakost. V druhé části práce byla provedena analýza úrovně výživy ve vybraném chovu. Byly zde hodnoceny směsné krmné dávky a jednotlivé komponenty v nich obsažené. Dále byla hodnocena užitkovost a kvalitativní ukazatele mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů).
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on the analysis of the nutritional level of dairy cows and its influence on selected qualitative indicators of milk production. The aim of the work is to carry out a comprehensive assessment of the impact of feed ration and its composition on the quality and quantity of milk production, with an emphasis on identifying optimal nutritional conditions for achieving the highest utility and ensuring good health and living conditions for dairy cows. In the first part of the work, a theoretical review of current knowledge about dairy cow nutrition and milk quality was carried out, focusing on energy and nutrient needs of dairy cows, quality and optimal representation of feed, individual phases of lactation, milk quality, microbiological and hygienic value of milk, and factors affecting its quality. In the second part of the work, an analysis of the nutritional level in the selected breeding was performed. Mixed feed rations and individual components contained in them were evaluated here. Furthermore, utility and qualitative indicators of milk (fat content, protein, lactose, somatic cells, and total number of microorganisms) were assessed.
Zásady pro vypracování (cíl a metodika práce)
Úroveň výživy významným způsobem ovlivňuje užitkové parametry i kvalitu produkce.
Cílem diplomové práce je v provozních podmínkách vyhodnotit optimalizaci výživy ve vztahu k produkci mléka a analyzovat vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka.
Úvod - význam řešeného tématu.
Literární přehled - současný stav k řešené problematice, především význam živin pro přežvýkavce, potřeba živin a energie, krmiva, včetně techniky krmení - zpracované na základě studia odborné a vědecké literatury.
Materiál a metodika - metodika sledování jednotlivých ukazatelů ve vztahu k cílům práce, popis základních provozních podmínek, ve kterých bude diplomová práce řešena, stručný popis chovu.
Výsledky a diskuse - zpracování získaných dat, porovnání s dostupnými literárními zdroji.
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení.
Zásady pro vypracování
Zásady pro vypracování (cíl a metodika práce)
Úroveň výživy významným způsobem ovlivňuje užitkové parametry i kvalitu produkce.
Cílem diplomové práce je v provozních podmínkách vyhodnotit optimalizaci výživy ve vztahu k produkci mléka a analyzovat vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka.
Úvod - význam řešeného tématu.
Literární přehled - současný stav k řešené problematice, především význam živin pro přežvýkavce, potřeba živin a energie, krmiva, včetně techniky krmení - zpracované na základě studia odborné a vědecké literatury.
Materiál a metodika - metodika sledování jednotlivých ukazatelů ve vztahu k cílům práce, popis základních provozních podmínek, ve kterých bude diplomová práce řešena, stručný popis chovu.
Výsledky a diskuse - zpracování získaných dat, porovnání s dostupnými literárními zdroji.
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení.
Seznam doporučené literatury
Bauman, D.E., Griinari, J.M. 2003. Nutritional regulation of milk fat synthesis. Annual Review of Nutrition 23. 203 - 227
Bouška, V. et al. 2006. Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press, 186s.
Drevjany, L., Kozel, V., Padrůněk, S. 2004. Holštýnský svět, 344 s.
Hayton, A., Husband, J., Vecqueray, R. 2012. Nutritional Management of Herd Health. In: Dairy Herd Health. CAB International, 227-278
Janovick, N.A., Boisclair, Y.R., Drackley, J.K. 2011. Prepartum dietary energy intake affects metabolism and health during the periparturient period in primiparous and multiparous Holstein cows. Journal of Dairy Science, 94(3), 1385-1400.
Třináctý, J. et al. 2013. Hodnocení krmiv pro dojnice. Agro Digest, 590 s.
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu
Seznam doporučené literatury
Bauman, D.E., Griinari, J.M. 2003. Nutritional regulation of milk fat synthesis. Annual Review of Nutrition 23. 203 - 227
Bouška, V. et al. 2006. Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press, 186s.
Drevjany, L., Kozel, V., Padrůněk, S. 2004. Holštýnský svět, 344 s.
Hayton, A., Husband, J., Vecqueray, R. 2012. Nutritional Management of Herd Health. In: Dairy Herd Health. CAB International, 227-278
Janovick, N.A., Boisclair, Y.R., Drackley, J.K. 2011. Prepartum dietary energy intake affects metabolism and health during the periparturient period in primiparous and multiparous Holstein cows. Journal of Dairy Science, 94(3), 1385-1400.
Třináctý, J. et al. 2013. Hodnocení krmiv pro dojnice. Agro Digest, 590 s.
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu