Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit proveditelnost výroby udržitelných a biologicky odbouratelných filmů pro balení potravin vyrobených z rostlinných surovin metodou odlévání.
Specifické cíle byly následující:
a) Optimalizace kroků odlévací metody pro přípravu filmů na základě použití různých druhů mouk, stanovení jejich fyzikálních vlastností (barva, soudržnost, pružnost).
b) Příprava biofilmů z vybraných druhů mouk, vyhodnocení jejich fyzikálních a mechanických vlastností (vizuální a hmatové aspekty, barva, tloušťka, vlhkost).
c) Zkoumání biologické rozložitelnosti získaných materiálů na základě enzymatické degradace ve vodním prostředí a ve vodě samotné.
Anotace v angličtině
The main aim of the thesis was to evaluate the feasibility of the production of sustainable and biodegradable films for food packaging made from raw plant materials using casting method.
Specific objectives were:
a) Optimization of the steps of the casting method for films preparation based on the use of different types of flours, determination of their physical properties (colour, cohesiveness, elasticity).
b) Preparation of biobased plastic material from selected types of flours, determi-nation of their physical and mechanical properties (visual and tactile aspects, colour, thickness, moisture content).
c) Investigation of the biodegradability of prepared materials based on enzymatic degradation in water suspension and water itself.
Klíčová slova
mouky, přírodní polymery, metoda odlévání, potravinové obaly, biologicky odbou-ratelné
Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit proveditelnost výroby udržitelných a biologicky odbouratelných filmů pro balení potravin vyrobených z rostlinných surovin metodou odlévání.
Specifické cíle byly následující:
a) Optimalizace kroků odlévací metody pro přípravu filmů na základě použití různých druhů mouk, stanovení jejich fyzikálních vlastností (barva, soudržnost, pružnost).
b) Příprava biofilmů z vybraných druhů mouk, vyhodnocení jejich fyzikálních a mechanických vlastností (vizuální a hmatové aspekty, barva, tloušťka, vlhkost).
c) Zkoumání biologické rozložitelnosti získaných materiálů na základě enzymatické degradace ve vodním prostředí a ve vodě samotné.
Anotace v angličtině
The main aim of the thesis was to evaluate the feasibility of the production of sustainable and biodegradable films for food packaging made from raw plant materials using casting method.
Specific objectives were:
a) Optimization of the steps of the casting method for films preparation based on the use of different types of flours, determination of their physical properties (colour, cohesiveness, elasticity).
b) Preparation of biobased plastic material from selected types of flours, determi-nation of their physical and mechanical properties (visual and tactile aspects, colour, thickness, moisture content).
c) Investigation of the biodegradability of prepared materials based on enzymatic degradation in water suspension and water itself.
Klíčová slova
mouky, přírodní polymery, metoda odlévání, potravinové obaly, biologicky odbou-ratelné
V posledních dekádách vzrůstá celospolečenský požadavek na omezování používání plastů a z nich odvozených výrobků v oblasti obalových materiálů pro nejrůznější výrobky včetně potravin. Pro tento účel je snaha uplatňovat
přírodní snadno rozložitelné či recyklovatelné materiály. Patří mezi ně také přírodní polymery, jako je škrob a rostlinné bílkoviny odvozené ze sklizňových produktů polních plodin a vedlejších produktů vznikajících při
jejich zpracování.
Cílem diplomové práce (DP) bude příprava modelových biodegradabilních plastů ve formě filmů s využitím vybraných materiálů typu mouka (škrob) a koncentrátů rostlinných bílkovin (pšeničný lepek, sójová a bramborová
bílkovina případně jiné rostlinné bílkoviny). S využitím literárních postupů budou pomocí vhodného plastifikátoru připraveny experimentální filmy. Budou optimalizovány podmínky přípravy těchto filmů.
Následně budou hodnoceny kvalitativní a funkční parametry získaných biodegradabilních filmů. Půjde zejména o: základní charakteristiky filmů (tloušťka, vizuální a hmatové vlastnosti), barva (CIE-Lab), průhlednost,
rozpustnost ve vodě, hodnocení biodegradability (prostřednictvím enzymového odbourávání).
Formálně bude DP práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru (úvod, cíl, literární přehled, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a seznam použité literatury a zdrojů).
Literární přehled DP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Dosažené výsledky budou statisticky vyhodnoceny a nafoceny, a zpracovány
do podoby tabulek nebo grafů.
DP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací.
Zásady pro vypracování
V posledních dekádách vzrůstá celospolečenský požadavek na omezování používání plastů a z nich odvozených výrobků v oblasti obalových materiálů pro nejrůznější výrobky včetně potravin. Pro tento účel je snaha uplatňovat
přírodní snadno rozložitelné či recyklovatelné materiály. Patří mezi ně také přírodní polymery, jako je škrob a rostlinné bílkoviny odvozené ze sklizňových produktů polních plodin a vedlejších produktů vznikajících při
jejich zpracování.
Cílem diplomové práce (DP) bude příprava modelových biodegradabilních plastů ve formě filmů s využitím vybraných materiálů typu mouka (škrob) a koncentrátů rostlinných bílkovin (pšeničný lepek, sójová a bramborová
bílkovina případně jiné rostlinné bílkoviny). S využitím literárních postupů budou pomocí vhodného plastifikátoru připraveny experimentální filmy. Budou optimalizovány podmínky přípravy těchto filmů.
Následně budou hodnoceny kvalitativní a funkční parametry získaných biodegradabilních filmů. Půjde zejména o: základní charakteristiky filmů (tloušťka, vizuální a hmatové vlastnosti), barva (CIE-Lab), průhlednost,
rozpustnost ve vodě, hodnocení biodegradability (prostřednictvím enzymového odbourávání).
Formálně bude DP práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru (úvod, cíl, literární přehled, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a seznam použité literatury a zdrojů).
Literární přehled DP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Dosažené výsledky budou statisticky vyhodnoceny a nafoceny, a zpracovány
do podoby tabulek nebo grafů.
DP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací.
Seznam doporučené literatury
Bárta J., Diviš J. (2008): Topinambur. In: Prugar J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha, 327 p.
Bárta J., Bártová V. Diviš J., Peterka J. (2011): Topinambur hlíznatý. In: Moudrý J. et al. Alternativní plodiny. ProfiPress, Praha, 142 p.
Cabezas M. J., Robert C., Bravo S., Shene C. (2002): Inulin and sugar contents in Helianthus tuberosus and Cichorium intybus tubers: Effect of postharvest storage temperature. Journal of Food Science 67 (8): 2860-2865.
Stanley J. Kays S. J., Nottingham S. F. (2009): Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.). CRC Press, 498 p. (ISBN 1-4200-4495-8)
Seznam doporučené literatury
Bárta J., Diviš J. (2008): Topinambur. In: Prugar J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha, 327 p.
Bárta J., Bártová V. Diviš J., Peterka J. (2011): Topinambur hlíznatý. In: Moudrý J. et al. Alternativní plodiny. ProfiPress, Praha, 142 p.
Cabezas M. J., Robert C., Bravo S., Shene C. (2002): Inulin and sugar contents in Helianthus tuberosus and Cichorium intybus tubers: Effect of postharvest storage temperature. Journal of Food Science 67 (8): 2860-2865.
Stanley J. Kays S. J., Nottingham S. F. (2009): Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.). CRC Press, 498 p. (ISBN 1-4200-4495-8)