Předkládaná diplomová práce představuje zhodnocení výsledků vlivu vybraných leguminóz na mikrobiální aktivitu půdy. Literární rešerše obsahuje popis leguminóz v osevních postupech, popis spektra a zástupců půdního mikrobiálního společenstva, hlavní znaky mikrobiální aktivity půdy a metody měření této aktivity. Závěrům předcházel maloparcelkový pokus na pozemku vedeném v režimu ekologického zemědělství, ze kterého se směsnými vzorky laboratorně zkoumala půdní bazální respirace, jakožto hlavní parametr mikrobiální aktivity půdy, a dále kvantifikace celkového počtu mikroorganismů kultivační metodou.
Anotace v angličtině
The presented diploma thesis presents an evaluation of the results of the influence of selected legumes on soil microbial activity. The literature review includes a description of legumes in sowing procedures, a description of the spectrum and representatives of the soil microbial community, the main features of soil microbial activity and methods of measuring this activity. The conclusions were preceded by a small-plot experiment on a plot of land managed in an organic farming regime, from which soil basal respiration, as the main parameter of soil microbial activity, was investigated in the laboratory with mixed samples, and further quantification of the total number of microorganisms by the cultivation method.
Předkládaná diplomová práce představuje zhodnocení výsledků vlivu vybraných leguminóz na mikrobiální aktivitu půdy. Literární rešerše obsahuje popis leguminóz v osevních postupech, popis spektra a zástupců půdního mikrobiálního společenstva, hlavní znaky mikrobiální aktivity půdy a metody měření této aktivity. Závěrům předcházel maloparcelkový pokus na pozemku vedeném v režimu ekologického zemědělství, ze kterého se směsnými vzorky laboratorně zkoumala půdní bazální respirace, jakožto hlavní parametr mikrobiální aktivity půdy, a dále kvantifikace celkového počtu mikroorganismů kultivační metodou.
Anotace v angličtině
The presented diploma thesis presents an evaluation of the results of the influence of selected legumes on soil microbial activity. The literature review includes a description of legumes in sowing procedures, a description of the spectrum and representatives of the soil microbial community, the main features of soil microbial activity and methods of measuring this activity. The conclusions were preceded by a small-plot experiment on a plot of land managed in an organic farming regime, from which soil basal respiration, as the main parameter of soil microbial activity, was investigated in the laboratory with mixed samples, and further quantification of the total number of microorganisms by the cultivation method.
Cíl práce:
Vyhodnocení vlivu pěstování vybraných druhů leguminóz na aktivitu půdních organismů, jejich bazální respiraci, početnost a skupinové zastoupení
Diplomová práce bude obsahovat následující kapitoly:
1. Úvod - úvod do problematiky (doporučený rozsah 1 strana, bez citací)
2. Literární přehled - význam leguminóz v osevních postupech, pěstování leguminóz v ekologickém způsobu hospodaření, mikrobiální aktivita zemědělských půd, metody měření mikrobiální aktivity v půdě, význam mikroskopických hub a bakterií v půdě, faktory ovlivňující mikrobiální aktivitu půd (rozsah cca 50% textové části DP)
3. Cíl práce a definice pracovních hypotéz (doporučený rozsah 1 strana)
4. Metodický postup -
a) Studium doporučené literatury a zpracování rešerše, kompilace jednotlivých zjištění do souhrnných tabulek.
b) Sběr dat v rámci poloprovozního pokusu na ekologické farmě při pěstování vybraných leguminóz - varianta hrách polní, varianta lupina polní,
kontrolní varianta úhor. Sledované údaje během vegetace: vlhkost a teplota půdy, výskyt chorob, škůdců a plevelných rostlin.
c) Záznam meteorologických dat.
d) Odběr vzorků půdy. Analýza mikrobiální aktivity - půdní bazální respirace, celkový počet mikroorganismů, celkový počet bakterií a celkový počet
mikroskopických hub.
e) Statistická analýza dat za pomoci statistického programu STATISTICA. Vyhodnocení základních statistických ukazatelů, provedení analýzy variance
(ANOVA) a korelačních vztahů.
5. Výsledky a diskuse - vyhodnocení průběhu počasí během pokusu a celkový popis provedení pokusu, popis výsledků zjištěných během vegetace. Výsledky půdní bazální respirace a celkového počtu mikroorganismů. V rámci statistické analýzy dat bude posouzeno ovlivnění sledovaných parametrů mikrobiální aktivity ve vztahu k faktoru druhu pěstované leguminózy. Zjištěná data a výsledky budou diskutovány s údaji dostupnými v literárních pramenech (rozsah cca 50% textové části DP)
6. Závěr - shrnutí výsledků (doporučený rozsah 1-2 strany, bez citací)
7. Seznam citované literatury (minimálně 1/3 literárních pramenů ze zahraničních zdrojů - vědecké časopisy, knihy)
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Vyhodnocení vlivu pěstování vybraných druhů leguminóz na aktivitu půdních organismů, jejich bazální respiraci, početnost a skupinové zastoupení
Diplomová práce bude obsahovat následující kapitoly:
1. Úvod - úvod do problematiky (doporučený rozsah 1 strana, bez citací)
2. Literární přehled - význam leguminóz v osevních postupech, pěstování leguminóz v ekologickém způsobu hospodaření, mikrobiální aktivita zemědělských půd, metody měření mikrobiální aktivity v půdě, význam mikroskopických hub a bakterií v půdě, faktory ovlivňující mikrobiální aktivitu půd (rozsah cca 50% textové části DP)
3. Cíl práce a definice pracovních hypotéz (doporučený rozsah 1 strana)
4. Metodický postup -
a) Studium doporučené literatury a zpracování rešerše, kompilace jednotlivých zjištění do souhrnných tabulek.
b) Sběr dat v rámci poloprovozního pokusu na ekologické farmě při pěstování vybraných leguminóz - varianta hrách polní, varianta lupina polní,
kontrolní varianta úhor. Sledované údaje během vegetace: vlhkost a teplota půdy, výskyt chorob, škůdců a plevelných rostlin.
c) Záznam meteorologických dat.
d) Odběr vzorků půdy. Analýza mikrobiální aktivity - půdní bazální respirace, celkový počet mikroorganismů, celkový počet bakterií a celkový počet
mikroskopických hub.
e) Statistická analýza dat za pomoci statistického programu STATISTICA. Vyhodnocení základních statistických ukazatelů, provedení analýzy variance
(ANOVA) a korelačních vztahů.
5. Výsledky a diskuse - vyhodnocení průběhu počasí během pokusu a celkový popis provedení pokusu, popis výsledků zjištěných během vegetace. Výsledky půdní bazální respirace a celkového počtu mikroorganismů. V rámci statistické analýzy dat bude posouzeno ovlivnění sledovaných parametrů mikrobiální aktivity ve vztahu k faktoru druhu pěstované leguminózy. Zjištěná data a výsledky budou diskutovány s údaji dostupnými v literárních pramenech (rozsah cca 50% textové části DP)
6. Závěr - shrnutí výsledků (doporučený rozsah 1-2 strany, bez citací)
7. Seznam citované literatury (minimálně 1/3 literárních pramenů ze zahraničních zdrojů - vědecké časopisy, knihy)
Seznam doporučené literatury
1. HOUBA, M. (2018). Luskoviny (94 s.). Profi Press. Praha. ISBN: 9788086726854
2. Graham, P. H., & Vance, C. P. (2003). Legumes: importance and constraints to greater use. Plant Physiology, 131(3), 872-877.
3. Howieson, J. G., Yates, R. J., Foster, K. J., Real, D., & Besier, R. B. (2008). Prospects for the future use of legumes. In Nitrogen-fixing leguminous symbioses (pp. 363-394). Springer, Dordrecht. DOI: 10.1007/978-1-4020-3548-7_12
4. Stagnari, F., Maggio, A., Galieni, A., & Pisante, M. (2017). Multiple benefits of legumes for agriculture sustainability: An overview. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 4(1), 1-13.
5. Tahat, M. M., Alananbeh, M. K., Othman, A. Y., & Leskovar, I. D. (2020). Soil health and sustainable agriculture. Sustainability, 12(12), 4859.
6. Xu, L., Ravnskov, S., Larsen, J., & Nicolaisen, M. (2012). Linking fungal communities in roots, rhizosphere, and soil to the health status of Pisum sativum. FEMS Microbiology Ecology, 82(3), 736-745.
7. Yildiz, S. (2011). Rotational and nematicidal effect of lupine (Lupinus albus L.: Leguminosae). African Journal of Biotechnology, 10(61), 13252-13255.
Seznam doporučené literatury
1. HOUBA, M. (2018). Luskoviny (94 s.). Profi Press. Praha. ISBN: 9788086726854
2. Graham, P. H., & Vance, C. P. (2003). Legumes: importance and constraints to greater use. Plant Physiology, 131(3), 872-877.
3. Howieson, J. G., Yates, R. J., Foster, K. J., Real, D., & Besier, R. B. (2008). Prospects for the future use of legumes. In Nitrogen-fixing leguminous symbioses (pp. 363-394). Springer, Dordrecht. DOI: 10.1007/978-1-4020-3548-7_12
4. Stagnari, F., Maggio, A., Galieni, A., & Pisante, M. (2017). Multiple benefits of legumes for agriculture sustainability: An overview. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 4(1), 1-13.
5. Tahat, M. M., Alananbeh, M. K., Othman, A. Y., & Leskovar, I. D. (2020). Soil health and sustainable agriculture. Sustainability, 12(12), 4859.
6. Xu, L., Ravnskov, S., Larsen, J., & Nicolaisen, M. (2012). Linking fungal communities in roots, rhizosphere, and soil to the health status of Pisum sativum. FEMS Microbiology Ecology, 82(3), 736-745.
7. Yildiz, S. (2011). Rotational and nematicidal effect of lupine (Lupinus albus L.: Leguminosae). African Journal of Biotechnology, 10(61), 13252-13255.