Tato bakalářská práce pojednává o pivu a jeho výrobě, přičemž se detailněji zaměřuje na jeho možné závěrečné technologické úpravy, kterými jsou filtrace a pasterace. Práce je rozdělena na dvě hlavní části - úvodní literární rešerši, uvádějící do celé problematiky, a metodiku, resp. praktickou část. V té je již podrobněji popsán proces výroby 11% piva plzeňského typu a další manipulace s ním. Metodika zahrnuje vyhodnocení dat získaných během desetitýdenního pozorování čtyř různých vzorků spodně kvašených piv, všech plzeňského typu. Data byla získávána dvěma způsoby, a sice analytickým měřením pomocí přístroje FermentoFlash a senzorickou analýzou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on beer and its production and emphasizes the possible ways of final technological treatments, especially filtration and pasteurization. The thesis is divided into two main parts - an introductory literature search, introducing the whole issue, and a methodology or a practical part. In the second part, the process of production of 11% Pilsner beer and its further procedures are described more in detail. The methodology includes the evaluation of data obtained during a ten-week observation of four different samples of bottom-fermented beers, all the Pilsner type. The data were obtained in two ways, specifically by analytical measurement using a beer analysis device - FermentoFlash - and by sensory analysis.
Tato bakalářská práce pojednává o pivu a jeho výrobě, přičemž se detailněji zaměřuje na jeho možné závěrečné technologické úpravy, kterými jsou filtrace a pasterace. Práce je rozdělena na dvě hlavní části - úvodní literární rešerši, uvádějící do celé problematiky, a metodiku, resp. praktickou část. V té je již podrobněji popsán proces výroby 11% piva plzeňského typu a další manipulace s ním. Metodika zahrnuje vyhodnocení dat získaných během desetitýdenního pozorování čtyř různých vzorků spodně kvašených piv, všech plzeňského typu. Data byla získávána dvěma způsoby, a sice analytickým měřením pomocí přístroje FermentoFlash a senzorickou analýzou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on beer and its production and emphasizes the possible ways of final technological treatments, especially filtration and pasteurization. The thesis is divided into two main parts - an introductory literature search, introducing the whole issue, and a methodology or a practical part. In the second part, the process of production of 11% Pilsner beer and its further procedures are described more in detail. The methodology includes the evaluation of data obtained during a ten-week observation of four different samples of bottom-fermented beers, all the Pilsner type. The data were obtained in two ways, specifically by analytical measurement using a beer analysis device - FermentoFlash - and by sensory analysis.
Cíl práce:
Cílem práce je senzoricky a laboratorně zhodnotit vzorky piva plzeňského typu po různých technologických úpravách (nepasterované, filtrované, pasterované, filtrované a pasterované) skladovaných při různých teplotách. Výsledky zpracovat tabulkově, graficky a statisticky vyhodnotit.
Bakalářská práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.zf.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:\vsp{0,5cm}
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Metodika
Výsledková část a diskuse
Závěr a zhodnocení přínosu práce
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Cílem práce je senzoricky a laboratorně zhodnotit vzorky piva plzeňského typu po různých technologických úpravách (nepasterované, filtrované, pasterované, filtrované a pasterované) skladovaných při různých teplotách. Výsledky zpracovat tabulkově, graficky a statisticky vyhodnotit.
Bakalářská práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na https://www.zf.jcu.cz/cz/fakulta/dokumenty/formulare-a-sablony/formulare-a-sablony-studijni-oddeleni podle následující rámcové osnovy:\vsp{0,5cm}
Úvod
Literární přehled řešené problematiky
Cíle kvalifikační práce
Metodika
Výsledková část a diskuse
Závěr a zhodnocení přínosu práce
Přehled použité literatury a dalších použitých zdrojů
Přílohy
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WoS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WoS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.