Bakalářská práce se zabývá compliance pacientů při redukci hmotnosti. Cílem práce pak bylo zmapovat compliance pacientů s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti. Teoretická část práce definuje nadváhu a obezitu a její druhy, příčiny vzniku, problematiku diagnostiky nadváhy a obezity, dále prevenci, důsledky a léčbu obezity. Další úsek se věnuje problematice compliance, definici pojmu nutriční terapeut a nutriční poradenství. Poslední část teoretické práce řeší doporučení pro redukci hmotnosti, konkrétně vhodné množství energie, výživová doporučení, pohybová, psychologická doporučení a doporučení pro spánek. Praktická část náleží kvalitativnímu výzkumu, který sestává z rozhovorů, antropometrických údajů, záznamů bioimpedančního měření a jídelníčků. Původně se výzkumu účastnilo 11 respondentů z nichž 2 odstoupili. Pro praktickou část byly předloženy dvě výzkumné otázky. První zjišťovala, jaké faktory ovlivňují spolupráci pacienta s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti, druhá řešila, jaký je skutečný nutriční a energetický příjem pacienta při redukci hmotnosti. Data z jídelníčků byla přepsána a následně vyhodnocena v programu Nutriservis professional. Z výsledků vyplývá, že pacienti v různé míře dodržovali stanovený redukční režim a aktivně se na něm podíleli. Z nejčastěji uváděných faktorů ovlivňujících compliance je nutno zmínit podporu okolí, kontroly v nutriční poradně, strach o zdraví, či stres. Z jídelníčků bylo zjištěno, že skutečný nutriční a energetický příjem pacientů při redukci hmotnosti odpovídal stanovenému redukčnímu režimu. Problémy nastaly u některých pacientů například u hodnoty množství zkonzumované vlákniny, která byla nedostatečná. Výsledky práce mohou posloužit například pro tvorbu edukačních materiálů nebo pro zlepšení spolupráce pacientů v nutriční poradně.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with patients compliance during the process of weight reduction. The thesis aims to chart patients compliance during the process of weight reduction. The theoretical part defines overweight and obesity and its variations, prevention, causes, diagnostic and treatment. The next chapter deals with compliance and definition of nutritional therapist and nutritional advice. The last chapter of the theoretical part describes recommendations for weight loss, specifically proportionate amount of energy, advice on nutritional and physical activities, also psychological recommendations for sleep. The practical part was founded on qualitative research, specifically case studies containing interviews, anthropometrical data, bioimpedance records and menus. In the beginning, there were eleven respondents taking part in the practical part but two of them resigned. Two research questions were raised upon the practical part. The first one tried to determine what factors are involved in patients compliance during the process of weight reduction. The second one tried to determine what is the real nutritional and energy intake during the process of weight reduction. Obtained data was later transcribed and later evaluated in the software program Nutriservis professional. Obtained data show patients abide by the recommended regime in different rates case by case as in active cooperation with it. Out of the most common factors determining patients compliance, we may highlight the support by close ones, checks up in nutritional counselling office, fear of illness or stress. Menu records show the real nutritional and energy intake of patients corresponds to the set-up reduction regime. Problems occurred case by case i.e. with fibre intake. Results of the thesis might be used as a source for education material or as a general guideline helping cooperation of patients in the nutritional counselling office.
Bakalářská práce se zabývá compliance pacientů při redukci hmotnosti. Cílem práce pak bylo zmapovat compliance pacientů s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti. Teoretická část práce definuje nadváhu a obezitu a její druhy, příčiny vzniku, problematiku diagnostiky nadváhy a obezity, dále prevenci, důsledky a léčbu obezity. Další úsek se věnuje problematice compliance, definici pojmu nutriční terapeut a nutriční poradenství. Poslední část teoretické práce řeší doporučení pro redukci hmotnosti, konkrétně vhodné množství energie, výživová doporučení, pohybová, psychologická doporučení a doporučení pro spánek. Praktická část náleží kvalitativnímu výzkumu, který sestává z rozhovorů, antropometrických údajů, záznamů bioimpedančního měření a jídelníčků. Původně se výzkumu účastnilo 11 respondentů z nichž 2 odstoupili. Pro praktickou část byly předloženy dvě výzkumné otázky. První zjišťovala, jaké faktory ovlivňují spolupráci pacienta s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti, druhá řešila, jaký je skutečný nutriční a energetický příjem pacienta při redukci hmotnosti. Data z jídelníčků byla přepsána a následně vyhodnocena v programu Nutriservis professional. Z výsledků vyplývá, že pacienti v různé míře dodržovali stanovený redukční režim a aktivně se na něm podíleli. Z nejčastěji uváděných faktorů ovlivňujících compliance je nutno zmínit podporu okolí, kontroly v nutriční poradně, strach o zdraví, či stres. Z jídelníčků bylo zjištěno, že skutečný nutriční a energetický příjem pacientů při redukci hmotnosti odpovídal stanovenému redukčnímu režimu. Problémy nastaly u některých pacientů například u hodnoty množství zkonzumované vlákniny, která byla nedostatečná. Výsledky práce mohou posloužit například pro tvorbu edukačních materiálů nebo pro zlepšení spolupráce pacientů v nutriční poradně.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with patients compliance during the process of weight reduction. The thesis aims to chart patients compliance during the process of weight reduction. The theoretical part defines overweight and obesity and its variations, prevention, causes, diagnostic and treatment. The next chapter deals with compliance and definition of nutritional therapist and nutritional advice. The last chapter of the theoretical part describes recommendations for weight loss, specifically proportionate amount of energy, advice on nutritional and physical activities, also psychological recommendations for sleep. The practical part was founded on qualitative research, specifically case studies containing interviews, anthropometrical data, bioimpedance records and menus. In the beginning, there were eleven respondents taking part in the practical part but two of them resigned. Two research questions were raised upon the practical part. The first one tried to determine what factors are involved in patients compliance during the process of weight reduction. The second one tried to determine what is the real nutritional and energy intake during the process of weight reduction. Obtained data was later transcribed and later evaluated in the software program Nutriservis professional. Obtained data show patients abide by the recommended regime in different rates case by case as in active cooperation with it. Out of the most common factors determining patients compliance, we may highlight the support by close ones, checks up in nutritional counselling office, fear of illness or stress. Menu records show the real nutritional and energy intake of patients corresponds to the set-up reduction regime. Problems occurred case by case i.e. with fibre intake. Results of the thesis might be used as a source for education material or as a general guideline helping cooperation of patients in the nutritional counselling office.
1) Současný stav: Nadváha a obezita jsou častým problémem ve vyspělých státech. Může se jednat o důsledek nevyvážené stravy, ale i nedostatek pohybu. Při edukaci pacienta nutričním terapeutem je kladen důraz na pochopení stěžejních individualizovaných informací, a především na následnou spolupráci pacienta při dodržování získaných doporučení. Výše zmíněné je předpokladem pro úspěšnou práci. 2) Cílem práce je zmapovat compliance pacientů s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti. 3) Výzkumná otázka 1: Jaké faktory ovlivňují spolupráci pacienta s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti? Výzkumná otázka 2: Jaký je skutečný nutriční a energetický příjem pacienta při redukci hmotnosti? 4) Popis metodiky: Výzkumná strategie - kvalitativní výzkum, jedná se o případové studie. Metoda získávání dat - řízené rozhovory s klienty, antropometrické údaje, záznam jídelníčku, bioimpedance. Metoda zpracování dat - vyhodnocení rozhovorů, zpracování jídelníčků v aplikaci Nutriservis profi a jejich vyhodnocení, zápis antropometrických údajů a porovnání hodnot z bioimpedančního měření. Výzkumný soubor: 9 pacientů z nutriční poradny v Nemocnici Třebíč, příspěvková organizace. 5) Předpokládané využití v praxi: Využití získaných poznatků pro zlepšení spolupráce v praktické činnosti nutričního terapeuta při práci s klienty v nutriční poradně. Dále lze tyto poznatky aplikovat při edukační činnosti.
Zásady pro vypracování
1) Současný stav: Nadváha a obezita jsou častým problémem ve vyspělých státech. Může se jednat o důsledek nevyvážené stravy, ale i nedostatek pohybu. Při edukaci pacienta nutričním terapeutem je kladen důraz na pochopení stěžejních individualizovaných informací, a především na následnou spolupráci pacienta při dodržování získaných doporučení. Výše zmíněné je předpokladem pro úspěšnou práci. 2) Cílem práce je zmapovat compliance pacientů s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti. 3) Výzkumná otázka 1: Jaké faktory ovlivňují spolupráci pacienta s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti? Výzkumná otázka 2: Jaký je skutečný nutriční a energetický příjem pacienta při redukci hmotnosti? 4) Popis metodiky: Výzkumná strategie - kvalitativní výzkum, jedná se o případové studie. Metoda získávání dat - řízené rozhovory s klienty, antropometrické údaje, záznam jídelníčku, bioimpedance. Metoda zpracování dat - vyhodnocení rozhovorů, zpracování jídelníčků v aplikaci Nutriservis profi a jejich vyhodnocení, zápis antropometrických údajů a porovnání hodnot z bioimpedančního měření. Výzkumný soubor: 9 pacientů z nutriční poradny v Nemocnici Třebíč, příspěvková organizace. 5) Předpokládané využití v praxi: Využití získaných poznatků pro zlepšení spolupráce v praktické činnosti nutričního terapeuta při práci s klienty v nutriční poradně. Dále lze tyto poznatky aplikovat při edukační činnosti.
Seznam doporučené literatury
1) KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing. 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6. 2) KOHOUT, P., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 163 s. ISBN 978-80-7394-727-9. 3) STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 273 s. ISBN 978-80-7394-478-0. 4) SVAČINA, Š., et al., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. 5) SVAČINA, Š. et. al., 2010. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén. 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2. 6) ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2019. Klinická dietologie a výživa. 2. rozšířené vydání. Praha: Current Media. 520 s. ISBN 978-80-88129-44-8. 7) WIERDSMA, N., KRUIZENGA, H., STRATTON, R., J., 2017. Kapesní průvodce dietologií: dospělí. Amsterdam: VU University Pres. 255 s. ISBN 978-90-8659-754-3.
Seznam doporučené literatury
1) KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing. 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6. 2) KOHOUT, P., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 163 s. ISBN 978-80-7394-727-9. 3) STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 273 s. ISBN 978-80-7394-478-0. 4) SVAČINA, Š., et al., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. 5) SVAČINA, Š. et. al., 2010. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén. 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2. 6) ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2019. Klinická dietologie a výživa. 2. rozšířené vydání. Praha: Current Media. 520 s. ISBN 978-80-88129-44-8. 7) WIERDSMA, N., KRUIZENGA, H., STRATTON, R., J., 2017. Kapesní průvodce dietologií: dospělí. Amsterdam: VU University Pres. 255 s. ISBN 978-90-8659-754-3.