Bakalářská práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány základní složky stravy, velká část je věnována cirkadiánnímu rytmu a jeho vlivu na zdraví. Také jsou zmíněna zdravotní rizika spojená se směnným provozem. Dále je popsán hormon melatonin, který hraje důležitou roli během spánku.
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu.
Výzkum byl zpracován pomocí kvalitativní metody. Sběr dat probíhal formou semistrukturovaného rozhovoru s předem připravenými otázkami a záznamů týdenních jídelníčků. Rozhovory byly provedeny s celkem deseti pracovníky ze zdravotnického zařízení, kteří pracují ve směnném provozu na dvanáctihodinové směny.
Z výsledků vyplývá, že osoby pracující ve směnném provozu zařazují do stravy jako zdroj bílkovin nejčastěji maso a mléčné výrobky. Příjem bílkovin je větší během denní směny. Příjem sacharidů je nejčastěji získáván z pečiva a příloh, jež jsou součástí pokrmů. Konzumace luštěnin je zařazována do stravy zřídka. Během noční směny jsou konzumovány menší porce a příjem tekutin je větší během denní směny. Z jídelníčků od informantů jsme zjistili, že příjem vlákniny je nízký. Svačiny se nejčastěji skládají z ovoce, mléčných výrobků nebo pečiva s něčím. Z výzkumu se zjistilo, že nabídku obědů využívá malá část informantů, večeře jsou využívány minimálně. Také jsme se dozvěděli, že většina informantů konzumuje při noční směně pokrmy do půlnoci a do konce směny přijímají pouze tekutiny. Energetické nápoje nejsou důležitou součástí pitného režimu ve směnném provozu. Příjem kávy je větší během denní směny.
Výsledky bakalářské práce mohou sloužit pro laickou i odbornou veřejnost. Součástí práce je vytvoření informativního letáku s doporučením stravovacích návyků.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis contains a theoretical and a practical part. The theoretical part describes basic diet components, a large part is dedicated to circadian rhythm and its influence on our health. Health risks connected to shiftwork are also mentioned. Further, a hormone known as melatonin that plays a significant role in our sleep, is described.
The objective of this bachelor thesis was to map out eating habits of people whose work is run in shifts.
The survey was processed using a qualitative method. Data was collected using semi-structured interviews with questions prepared beforehand and a record of weekly diet plans. Interviews were carried out with 10 individuals of medical staff whose work run in 12 full-hour shifts.
The results prove that individuals working in shifts include meat and dairy products most often as the source of protein. Protein intake is higher during day shift. Intake of carbohydrates most often comes from bread and side dishes that are a part of meals. Intake of legumes is seldom included in the respondents´ diets. During night shift, smaller portions are consumed and intake of liquids is higher during day shift. Out of the informants´ diet plans we found out that intake of fiber is low. Snacks usually consist of fruit, dairy products or bread and something. The survey has proven that lunch offer is taken advantage of by an insignificant number of informants, dinner is taken advantage of in a minimum of cases. We have also found out that most informants consume food up to midnight during night shifts and until the end of their shift they consume only liquids. Energetic drinks are not an important part of drinking regime in shiftwork. Coffee intake is higher during day shift.
The results of this bachelor thesis may serve both, the lay and expert public. Creating an informative leaflet with ditary habit recommendations is a part of this thesis.
Klíčová slova
Výživa, směnný provoz, práce v noci, cirkadiánní rytmus, spánek, zdravotní rizika
Klíčová slova v angličtině
Diet, shiftwork, working at night, circadian rhythm, sleep, health risks
Rozsah průvodní práce
103 s. (152 472 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány základní složky stravy, velká část je věnována cirkadiánnímu rytmu a jeho vlivu na zdraví. Také jsou zmíněna zdravotní rizika spojená se směnným provozem. Dále je popsán hormon melatonin, který hraje důležitou roli během spánku.
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu.
Výzkum byl zpracován pomocí kvalitativní metody. Sběr dat probíhal formou semistrukturovaného rozhovoru s předem připravenými otázkami a záznamů týdenních jídelníčků. Rozhovory byly provedeny s celkem deseti pracovníky ze zdravotnického zařízení, kteří pracují ve směnném provozu na dvanáctihodinové směny.
Z výsledků vyplývá, že osoby pracující ve směnném provozu zařazují do stravy jako zdroj bílkovin nejčastěji maso a mléčné výrobky. Příjem bílkovin je větší během denní směny. Příjem sacharidů je nejčastěji získáván z pečiva a příloh, jež jsou součástí pokrmů. Konzumace luštěnin je zařazována do stravy zřídka. Během noční směny jsou konzumovány menší porce a příjem tekutin je větší během denní směny. Z jídelníčků od informantů jsme zjistili, že příjem vlákniny je nízký. Svačiny se nejčastěji skládají z ovoce, mléčných výrobků nebo pečiva s něčím. Z výzkumu se zjistilo, že nabídku obědů využívá malá část informantů, večeře jsou využívány minimálně. Také jsme se dozvěděli, že většina informantů konzumuje při noční směně pokrmy do půlnoci a do konce směny přijímají pouze tekutiny. Energetické nápoje nejsou důležitou součástí pitného režimu ve směnném provozu. Příjem kávy je větší během denní směny.
Výsledky bakalářské práce mohou sloužit pro laickou i odbornou veřejnost. Součástí práce je vytvoření informativního letáku s doporučením stravovacích návyků.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis contains a theoretical and a practical part. The theoretical part describes basic diet components, a large part is dedicated to circadian rhythm and its influence on our health. Health risks connected to shiftwork are also mentioned. Further, a hormone known as melatonin that plays a significant role in our sleep, is described.
The objective of this bachelor thesis was to map out eating habits of people whose work is run in shifts.
The survey was processed using a qualitative method. Data was collected using semi-structured interviews with questions prepared beforehand and a record of weekly diet plans. Interviews were carried out with 10 individuals of medical staff whose work run in 12 full-hour shifts.
The results prove that individuals working in shifts include meat and dairy products most often as the source of protein. Protein intake is higher during day shift. Intake of carbohydrates most often comes from bread and side dishes that are a part of meals. Intake of legumes is seldom included in the respondents´ diets. During night shift, smaller portions are consumed and intake of liquids is higher during day shift. Out of the informants´ diet plans we found out that intake of fiber is low. Snacks usually consist of fruit, dairy products or bread and something. The survey has proven that lunch offer is taken advantage of by an insignificant number of informants, dinner is taken advantage of in a minimum of cases. We have also found out that most informants consume food up to midnight during night shifts and until the end of their shift they consume only liquids. Energetic drinks are not an important part of drinking regime in shiftwork. Coffee intake is higher during day shift.
The results of this bachelor thesis may serve both, the lay and expert public. Creating an informative leaflet with ditary habit recommendations is a part of this thesis.
Klíčová slova
Výživa, směnný provoz, práce v noci, cirkadiánní rytmus, spánek, zdravotní rizika
Klíčová slova v angličtině
Diet, shiftwork, working at night, circadian rhythm, sleep, health risks
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky
Mnoho zaměstnanců v dnešní době pracuje ve směnném provozu. S tím souvisí narušení spánku a jejich stravování, které je ovlivněno nepravidelným režimem práce. Tato nepravidelnost má negativní vliv na zdraví člověka. Dalším vlivem je častá nepřítomnost stravovacího zařízení.
Cíl práce
Zmapovat stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu
Hypotézy nebo výzkumné otázky
Jaké je složení stravy u osob pracujících ve směnném provozu?
Jakým způsobem je zajištěno stravování ve směnném provozu?
Jaký je rozdíl ve stravování mezi denní a noční směnou u osob pracujících ve směnném provozu?
Popis metodiky
K vypracování bakalářské práce bude zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření ? semistrukturovaný rozhovor. Respondenty budou lidé ve věku 18-64 let, kteří pracují ve směnném provozu.
Předpokládané využití práce v praxi
Výsledky mohou být využity laickou i odbornou veřejností. Dále bude vypracován informační materiál.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky
Mnoho zaměstnanců v dnešní době pracuje ve směnném provozu. S tím souvisí narušení spánku a jejich stravování, které je ovlivněno nepravidelným režimem práce. Tato nepravidelnost má negativní vliv na zdraví člověka. Dalším vlivem je častá nepřítomnost stravovacího zařízení.
Cíl práce
Zmapovat stravovací zvyklosti osob pracujících ve směnném provozu
Hypotézy nebo výzkumné otázky
Jaké je složení stravy u osob pracujících ve směnném provozu?
Jakým způsobem je zajištěno stravování ve směnném provozu?
Jaký je rozdíl ve stravování mezi denní a noční směnou u osob pracujících ve směnném provozu?
Popis metodiky
K vypracování bakalářské práce bude zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření ? semistrukturovaný rozhovor. Respondenty budou lidé ve věku 18-64 let, kteří pracují ve směnném provozu.
Předpokládané využití práce v praxi
Výsledky mohou být využity laickou i odbornou veřejností. Dále bude vypracován informační materiál.
Seznam doporučené literatury
KASTNEROVÁ, M., 2014. Výživové poradenství v praxi: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 9788073945008
KOHOUT, P., 2010. Potraviny - součást zdravého životního stylu. Olomouc: Solen. ISBN 978-8087327-39-5.
MOUREK, J., VELEMÍNSKÝ, M., ZEMAN, M., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 9788073944384.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 9788073944780.
ZLATOHLÁVEK, L., [2019]. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 9788088129448.
Seznam doporučené literatury
KASTNEROVÁ, M., 2014. Výživové poradenství v praxi: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 9788073945008
KOHOUT, P., 2010. Potraviny - součást zdravého životního stylu. Olomouc: Solen. ISBN 978-8087327-39-5.
MOUREK, J., VELEMÍNSKÝ, M., ZEMAN, M., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 9788073944384.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 9788073944780.
ZLATOHLÁVEK, L., [2019]. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 9788088129448.