Cílem bakalářské práce bylo posoudit, zda je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá, a určit, zda je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření.
Jednalo se o smíšený výzkum. Data byla získávána pomocí semistrukturovaného rozhovoru, dále pomocí měření tělesné teploty, hmotnosti a výšky, pomocí sedmidenních záznamů stravy respondentů a jídelního lístku poskytnutého zařízením. Do výzkumu se zapojilo sedm seniorů pobývajících v bytech s pečovatelskou službou a odebírajících obědy z jednoho konkrétního zařízení (z domova pro seniory).
Výsledky výzkumu poukazují na to, že pokud respondenti konzumují obědy celé (s ohledem na to, kolik procent tvoří jejich oběd z celkového energetického příjmu), obsahuje převážná část obědů nadbytečné množství energie, bílkovin a tuků. Značné rozdíly byly v obsahu sacharidů. Nelze říci, že by u všech respondentů převažovaly obědy s určitým množstvím sacharidů. Vzhledem k tomu, že by obědy měly tvořit 35 % z celkového energetického příjmu, obsahovaly většinou nadbytečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud respondenti obědy dělí na dvě porce, obsahuje převážná část obědů nedostatečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Co se týče míry pestrosti, součástí obědů jsou většinou vývary. Z hlavních jídel se převážně podávalo vepřové maso. Přílohy byly často obměňovány. Četně se podávaly smažené pokrmy. Sladké pokrmy byly podávány na úkor bezmasých pokrmů. Nedostatečně se podávaly zejména ryby, luštěniny, ovoce a zelenina. Z výsledků vyplývá, že respondentům vyhovuje strava v původní konzistenci a nepotřebují její úpravu. Dále bylo zjištěno, že všichni respondenti odebírají běžnou stravu, přestože u třech respondentů jsou indikována dietní opatření.
Výsledky bakalářské práce mohou být využity jako informativní materiál pro laickou i odbornou veřejnost.
Anotace v angličtině
The objective of the thesis was to assess whether catering provided by the given facility has sufficient nutritional value and variety for the respondents, and to determine if catering is accommodated to the health conditions of respondents from the viewpoint of meal consistency and dietary measures.
The research applied was a mixed one. Data was acquired using semi-structured interviews, measuring bodily temperature, mass, and height, seven-day records of catering and menus provided by the facility. The research was joined by seven seniors residing in apartments with caretaking services and receiving lunches from a specific facility (a home for seniors).
Results of the research point to the fact that when the respondents eat the entire lunch (with regard to what percentage their lunch makes out of their total energy intake) most of the lunches contain excessive energy, protein, and fat values. Significant differences were fond in the content of carbohydrates. It is impossible to affirm that lunches with a certain quantity of carbohydrates prevail in the majority of respondents' lunches. As lunches should form 35% of the total energy intake, they mostly contained an excessive share of energy, proteins, carbohydrates, and fats. If the respondents halve the lunches into to portions, the majority of lunches contain an insufficient quantity of energy, proteins, carbohydrates, and fats. As regards the degree of variety, lunches usually include broths. Pork meat prevailed in main courses. Sides were often changed. Fried meals were served often. Sweet meals were served more than vegetarian lunches. The variety lacked namely in fish, pulses, fruit, and vegetables. Results achieved imply that respondents prefer meals in the original consistency and do not need any adjustment. It was further found that all of the respondents consume common meals despite dietary measures being indicated for three of the respondents.
The results of the thesis may be utilized as an informative source for both lay and professional public.
Klíčová slova
Zařízení s pečovatelskou službou, senioři, výživa ve stáří, nutriční hodnota stravy, pestrost stravy, dietní opatření, konzistence stravy, obědy
Klíčová slova v angličtině
Care facility, seniors, nutrition at advanced age, meal nutritional value, meal variety, dietary measures, meal consistency, lunches
Rozsah průvodní práce
80
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo posoudit, zda je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá, a určit, zda je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření.
Jednalo se o smíšený výzkum. Data byla získávána pomocí semistrukturovaného rozhovoru, dále pomocí měření tělesné teploty, hmotnosti a výšky, pomocí sedmidenních záznamů stravy respondentů a jídelního lístku poskytnutého zařízením. Do výzkumu se zapojilo sedm seniorů pobývajících v bytech s pečovatelskou službou a odebírajících obědy z jednoho konkrétního zařízení (z domova pro seniory).
Výsledky výzkumu poukazují na to, že pokud respondenti konzumují obědy celé (s ohledem na to, kolik procent tvoří jejich oběd z celkového energetického příjmu), obsahuje převážná část obědů nadbytečné množství energie, bílkovin a tuků. Značné rozdíly byly v obsahu sacharidů. Nelze říci, že by u všech respondentů převažovaly obědy s určitým množstvím sacharidů. Vzhledem k tomu, že by obědy měly tvořit 35 % z celkového energetického příjmu, obsahovaly většinou nadbytečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud respondenti obědy dělí na dvě porce, obsahuje převážná část obědů nedostatečné množství energie, bílkovin, sacharidů a tuků. Co se týče míry pestrosti, součástí obědů jsou většinou vývary. Z hlavních jídel se převážně podávalo vepřové maso. Přílohy byly často obměňovány. Četně se podávaly smažené pokrmy. Sladké pokrmy byly podávány na úkor bezmasých pokrmů. Nedostatečně se podávaly zejména ryby, luštěniny, ovoce a zelenina. Z výsledků vyplývá, že respondentům vyhovuje strava v původní konzistenci a nepotřebují její úpravu. Dále bylo zjištěno, že všichni respondenti odebírají běžnou stravu, přestože u třech respondentů jsou indikována dietní opatření.
Výsledky bakalářské práce mohou být využity jako informativní materiál pro laickou i odbornou veřejnost.
Anotace v angličtině
The objective of the thesis was to assess whether catering provided by the given facility has sufficient nutritional value and variety for the respondents, and to determine if catering is accommodated to the health conditions of respondents from the viewpoint of meal consistency and dietary measures.
The research applied was a mixed one. Data was acquired using semi-structured interviews, measuring bodily temperature, mass, and height, seven-day records of catering and menus provided by the facility. The research was joined by seven seniors residing in apartments with caretaking services and receiving lunches from a specific facility (a home for seniors).
Results of the research point to the fact that when the respondents eat the entire lunch (with regard to what percentage their lunch makes out of their total energy intake) most of the lunches contain excessive energy, protein, and fat values. Significant differences were fond in the content of carbohydrates. It is impossible to affirm that lunches with a certain quantity of carbohydrates prevail in the majority of respondents' lunches. As lunches should form 35% of the total energy intake, they mostly contained an excessive share of energy, proteins, carbohydrates, and fats. If the respondents halve the lunches into to portions, the majority of lunches contain an insufficient quantity of energy, proteins, carbohydrates, and fats. As regards the degree of variety, lunches usually include broths. Pork meat prevailed in main courses. Sides were often changed. Fried meals were served often. Sweet meals were served more than vegetarian lunches. The variety lacked namely in fish, pulses, fruit, and vegetables. Results achieved imply that respondents prefer meals in the original consistency and do not need any adjustment. It was further found that all of the respondents consume common meals despite dietary measures being indicated for three of the respondents.
The results of the thesis may be utilized as an informative source for both lay and professional public.
Klíčová slova
Zařízení s pečovatelskou službou, senioři, výživa ve stáří, nutriční hodnota stravy, pestrost stravy, dietní opatření, konzistence stravy, obědy
Klíčová slova v angličtině
Care facility, seniors, nutrition at advanced age, meal nutritional value, meal variety, dietary measures, meal consistency, lunches
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Pečovatelská služba je sociální službou poskytovanou především seniorům, osobám se zdravotním postižením a rodinám s dětmi v tíživé situaci. Pečovatelská služba je základem prevence sociálního vyloučení jmenovaných skupin (Soukupová, 2010). Jedním ze základních úkonů pečovatelské služby je poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy (zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování) (Kainráthová, 2010). Faktem je, že v ČR, je strava poskytovaná pečovatelskou službou kriticky hodnocena samotnými uživateli (Sembdner, 2010).
Cíl práce:
1. Posoudit, zda je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá.
2. Určit, zda je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření.
Výzkumné otázky:
1. Je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá?
2. Je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření?
Výběrový soubor: uživatelé pečovatelské služby daného zařízení (výběr respondentů na základě dostupnosti a dobrovolnosti)
Popis metodiky:
Metoda získání dat:
Poskytnutí jídelního lístku, určeného pro respondenty s pečovatelskou službou, zařízením
Záznamy stravy respondentů
Semistrukturovaný rozhovor s respondenty
Měření tělesné teploty, hmotnosti a výšky respondentů
Metoda zpracování dat: smíšený výzkum, kvantitativní a kvalitativní analýza
Definice souboru: soubor zahrnuje jak ženy, tak muže ve stáří
Zpracování výsledků: porovnání jednotlivých výsledků respondentů pomocí grafů
Předpokládané využití práce v praxi:
Výsledky výzkumu poskytnou informace o vyváženosti, pestrosti a uzpůsobení stravy zdravotnímu stavu (z hlediska konzistence stravy a dietního opatření), podávané zařízením. To může vést k případné změně složení a uzpůsobení stravy.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Pečovatelská služba je sociální službou poskytovanou především seniorům, osobám se zdravotním postižením a rodinám s dětmi v tíživé situaci. Pečovatelská služba je základem prevence sociálního vyloučení jmenovaných skupin (Soukupová, 2010). Jedním ze základních úkonů pečovatelské služby je poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy (zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování) (Kainráthová, 2010). Faktem je, že v ČR, je strava poskytovaná pečovatelskou službou kriticky hodnocena samotnými uživateli (Sembdner, 2010).
Cíl práce:
1. Posoudit, zda je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá.
2. Určit, zda je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření.
Výzkumné otázky:
1. Je strava, poskytovaná zařízením, pro respondenty dostatečně výživově hodnotná a pestrá?
2. Je strava uzpůsobená zdravotnímu stavu respondentů z hlediska konzistence stravy a dietního opatření?
Výběrový soubor: uživatelé pečovatelské služby daného zařízení (výběr respondentů na základě dostupnosti a dobrovolnosti)
Popis metodiky:
Metoda získání dat:
Poskytnutí jídelního lístku, určeného pro respondenty s pečovatelskou službou, zařízením
Záznamy stravy respondentů
Semistrukturovaný rozhovor s respondenty
Měření tělesné teploty, hmotnosti a výšky respondentů
Metoda zpracování dat: smíšený výzkum, kvantitativní a kvalitativní analýza
Definice souboru: soubor zahrnuje jak ženy, tak muže ve stáří
Zpracování výsledků: porovnání jednotlivých výsledků respondentů pomocí grafů
Předpokládané využití práce v praxi:
Výsledky výzkumu poskytnou informace o vyváženosti, pestrosti a uzpůsobení stravy zdravotnímu stavu (z hlediska konzistence stravy a dietního opatření), podávané zařízením. To může vést k případné změně složení a uzpůsobení stravy.
Seznam doporučené literatury
HAUKE, M., 2011. Pečovatelská služba a individuální plánování: Praktický průvodce. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3849-9
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika: Překlad 11. vydání. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6
SVAČINA, Š. et al., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6
ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2019. Klinická dietologie a výživa, 2. rozšířené vydání. Praha: Current Media. ISBN 978-80-88129-44-8
KOLEKTIV AUTORŮ, 2010. Pečovatelská služba v České republice. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb. ISBN 978-80-9046-680-7
Seznam doporučené literatury
HAUKE, M., 2011. Pečovatelská služba a individuální plánování: Praktický průvodce. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3849-9
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika: Překlad 11. vydání. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6
SVAČINA, Š. et al., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6
ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2019. Klinická dietologie a výživa, 2. rozšířené vydání. Praha: Current Media. ISBN 978-80-88129-44-8
KOLEKTIV AUTORŮ, 2010. Pečovatelská služba v České republice. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb. ISBN 978-80-9046-680-7