Mykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.
Anotace v angličtině
Mycotoxins, as secondary products of fungi, can contaminate feeds and enter the milk through the metabolic pathway in the cow's body. The most studied mycotoxin associated with milk contamination is aflatoxin M1 (AFM1). The review focuses on the identification of different types of mycotoxins and their transfer to milk, and attention is paid to a summary of the results of monitoring aflatoxins in milk and the negative effects of mycotoxins on health and the possibility of mycotoxins determination. The practical part of the thesis consists of two subchapters, namely monitoring AFM1 in raw milk of cows, sheep and goats in the years 2006-2020 from the data of the State Veterinary Administration of the Czech Republic, where the factor of the observed period and type of milk was evaluated for AFM1 content in raw milk. The second part interprets the results of AFM1 monitoring in purchased raw cow's milk delivered to the dairy factory.
Mykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.
Anotace v angličtině
Mycotoxins, as secondary products of fungi, can contaminate feeds and enter the milk through the metabolic pathway in the cow's body. The most studied mycotoxin associated with milk contamination is aflatoxin M1 (AFM1). The review focuses on the identification of different types of mycotoxins and their transfer to milk, and attention is paid to a summary of the results of monitoring aflatoxins in milk and the negative effects of mycotoxins on health and the possibility of mycotoxins determination. The practical part of the thesis consists of two subchapters, namely monitoring AFM1 in raw milk of cows, sheep and goats in the years 2006-2020 from the data of the State Veterinary Administration of the Czech Republic, where the factor of the observed period and type of milk was evaluated for AFM1 content in raw milk. The second part interprets the results of AFM1 monitoring in purchased raw cow's milk delivered to the dairy factory.
Sledování přítomnosti mykotoxinů je kvůli jejich negativním účinkům na lidské zdraví nezbytné pro zajištění bezpečnosti potravin a krmiv.
Cílem práce bude vyhodnocení monitoringu přítomnosti mykotoxinu (aflatoxinu M1) ve vzorcích syrového kravského mléka v závislosti na vybraných faktorech.
Diplomová práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/studium/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) podle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání problematiky kontaminujících látek, zejména mykotoxinů, jejich výskyt v mléce, účinky na zdraví člověka i na mlékárenskou surovinu a faktory, které přítomnost ovlivňují
Materiál a metodika - charakteristika vzorků, popis použitých analytických a statistických metod
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Zásady pro vypracování
Sledování přítomnosti mykotoxinů je kvůli jejich negativním účinkům na lidské zdraví nezbytné pro zajištění bezpečnosti potravin a krmiv.
Cílem práce bude vyhodnocení monitoringu přítomnosti mykotoxinu (aflatoxinu M1) ve vzorcích syrového kravského mléka v závislosti na vybraných faktorech.
Diplomová práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/studium/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) podle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání problematiky kontaminujících látek, zejména mykotoxinů, jejich výskyt v mléce, účinky na zdraví člověka i na mlékárenskou surovinu a faktory, které přítomnost ovlivňují
Materiál a metodika - charakteristika vzorků, popis použitých analytických a statistických metod
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Seznam doporučené literatury
Khaniki G.R.J.: Chemical contaminants in milk and public health concerns: a review. Int. J. Dairy Sci., 2007, 2:104-115
Nguyen T. et al.: Control of aflatoxin M-1 in milk by novel methods: A review. Food Chem., 2020, 311: 125984
Samková E. (ed.).: Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012
Tunegová M. et al.: Occurrence of chemical contaminants in animal products during 1999 - 2016 in the Czech Republic. Brit. Food J., 2018, 120: 2142-2154
van Asselt E.D. et al.: Overview of food safety hazards in the European dairy supply chain. Compr. Rev. Food Sci. F., 2016, 16: 59-75
Databáze WoS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, Proquest, dostupné na http://www.lib.jcu.cz/
Vědecké a odborné publikace v časopisech Mlékařské listy, Náš chov; příp. publikace a dokumenty internetových portálů http://www.foodnet.cz, www.agronavigator.cz, www.mze.cz, www.czso.cz, www.bezpecnostpotravin.cz
Zákony, vyhlášky a nařízení ČR a EU týkající se dané problematiky
Seznam doporučené literatury
Khaniki G.R.J.: Chemical contaminants in milk and public health concerns: a review. Int. J. Dairy Sci., 2007, 2:104-115
Nguyen T. et al.: Control of aflatoxin M-1 in milk by novel methods: A review. Food Chem., 2020, 311: 125984
Samková E. (ed.).: Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012
Tunegová M. et al.: Occurrence of chemical contaminants in animal products during 1999 - 2016 in the Czech Republic. Brit. Food J., 2018, 120: 2142-2154
van Asselt E.D. et al.: Overview of food safety hazards in the European dairy supply chain. Compr. Rev. Food Sci. F., 2016, 16: 59-75
Databáze WoS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, Proquest, dostupné na http://www.lib.jcu.cz/
Vědecké a odborné publikace v časopisech Mlékařské listy, Náš chov; příp. publikace a dokumenty internetových portálů http://www.foodnet.cz, www.agronavigator.cz, www.mze.cz, www.czso.cz, www.bezpecnostpotravin.cz
Zákony, vyhlášky a nařízení ČR a EU týkající se dané problematiky