Diplomová práce sleduje biologickou aktivitu mikroorganismů, které byli získány z plástového pylu včel. Pomocí molekulárně biologických metod, byly zjištěny dva druhy hub rodu Penicillium, a to konkrétně P. corylophilum a P. citrinum. Ani jeden neobsahoval bakteriocidní a fungicidní aktivitu.
Anotace v angličtině
The thesis traces the biological activity of microorganisms that have been obtained from the beach pollen of bees. Using the molecular biological methods, two species of fungi of Penicillium species have been detected, namely P. corylophilum and P. citrinum. Neither did it contain a bactericidal and fungicidal activity.
Diplomová práce sleduje biologickou aktivitu mikroorganismů, které byli získány z plástového pylu včel. Pomocí molekulárně biologických metod, byly zjištěny dva druhy hub rodu Penicillium, a to konkrétně P. corylophilum a P. citrinum. Ani jeden neobsahoval bakteriocidní a fungicidní aktivitu.
Anotace v angličtině
The thesis traces the biological activity of microorganisms that have been obtained from the beach pollen of bees. Using the molecular biological methods, two species of fungi of Penicillium species have been detected, namely P. corylophilum and P. citrinum. Neither did it contain a bactericidal and fungicidal activity.
V životním prostředí zvířat, i v životním a pracovním prostředí člověka, se stále více v posledních letech objevují škodlivá působení mikroskopických hub.
Ne všechny druhy mikroorganismů však působí škodlivě, především v případech sociálního hmyzu.
V současnosti se zvyšuje význam symbiotických či komenzálních mikroorganismů, které žijí ve včelích společenstvích či přímo v trávicí soustavě včel.
Zároveň v mnohých případech jejich vliv, působení a podmínky pro jejich rozvoj nejsou stále zcela prozkoumány.
Recentní publikace poukazují na pozitivní význam mikrobiomu ve vztahu k výživě a zdraví včely medonosné.
Náplní diplomové práce bude kultivace a izolace hub z plástového pylu, jejich druhové určení pomocí 16S rRNA.
Následně bude proveden screening na produkci biologicky aktivních látek pomocí vhodných metod.
Cílem a výsledkem diplomové práce je provést izolaci a kultivaci vláknitých hub z plástového pylu, sledovat a vyhodnotit biologickou aktivitu jejich extraktů.
Získané údaje zpracujete vhodným způsobem, vyhodnocení výsledků provedete pomocí příslušných metod.
Ze zjištěných výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro chovatelskou praxi či pro další vědecké práce.
Zásady pro vypracování
V životním prostředí zvířat, i v životním a pracovním prostředí člověka, se stále více v posledních letech objevují škodlivá působení mikroskopických hub.
Ne všechny druhy mikroorganismů však působí škodlivě, především v případech sociálního hmyzu.
V současnosti se zvyšuje význam symbiotických či komenzálních mikroorganismů, které žijí ve včelích společenstvích či přímo v trávicí soustavě včel.
Zároveň v mnohých případech jejich vliv, působení a podmínky pro jejich rozvoj nejsou stále zcela prozkoumány.
Recentní publikace poukazují na pozitivní význam mikrobiomu ve vztahu k výživě a zdraví včely medonosné.
Náplní diplomové práce bude kultivace a izolace hub z plástového pylu, jejich druhové určení pomocí 16S rRNA.
Následně bude proveden screening na produkci biologicky aktivních látek pomocí vhodných metod.
Cílem a výsledkem diplomové práce je provést izolaci a kultivaci vláknitých hub z plástového pylu, sledovat a vyhodnotit biologickou aktivitu jejich extraktů.
Získané údaje zpracujete vhodným způsobem, vyhodnocení výsledků provedete pomocí příslušných metod.
Ze zjištěných výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro chovatelskou praxi či pro další vědecké práce.
Seznam doporučené literatury
Veselý V. et al. (2013): Včelařství. Praha: Brázda, 270 s. ISBN 978-80-209-0399-0.
Human H. et al. (2013): Miscellaneous standard methods for Apis mellifera research. Journal of Apicultural Research, 52 (4).
Čermák K. et al. (2016): Včelařství I. České Budějovice: PSNV. 180 s. ISBN 9788026090908.
Engel P. et al. (2013): Standard methods for research on Apis mellifera gut symbionts. Journal of Apicultural Research, 52 (4).
Alberoni D. et al. (2016): Beneficial microorganisms for honey bees: problemsand progresses. Applied Microbiology and Biotechnology, 100 (22).
Lee F. J. et al. (2014): Saccharide breakdown and fermentation by the honeybee gut microbiome. Environmental Biology, 17.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Journal of Apicultural Research, Plos One, Apidologie, Research in Veterinary Science, Journal of Insect Physiology, Včelařství, Moderní včelař a dále ve sbornících z odborných konferencí, aj.
Seznam doporučené literatury
Veselý V. et al. (2013): Včelařství. Praha: Brázda, 270 s. ISBN 978-80-209-0399-0.
Human H. et al. (2013): Miscellaneous standard methods for Apis mellifera research. Journal of Apicultural Research, 52 (4).
Čermák K. et al. (2016): Včelařství I. České Budějovice: PSNV. 180 s. ISBN 9788026090908.
Engel P. et al. (2013): Standard methods for research on Apis mellifera gut symbionts. Journal of Apicultural Research, 52 (4).
Alberoni D. et al. (2016): Beneficial microorganisms for honey bees: problemsand progresses. Applied Microbiology and Biotechnology, 100 (22).
Lee F. J. et al. (2014): Saccharide breakdown and fermentation by the honeybee gut microbiome. Environmental Biology, 17.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Journal of Apicultural Research, Plos One, Apidologie, Research in Veterinary Science, Journal of Insect Physiology, Včelařství, Moderní včelař a dále ve sbornících z odborných konferencí, aj.