Cílem bakalářské práce bylo praktické sledování produkčních ukazatelů brojlerového
hybrida Cherry Valley SM3 v podniku Smilkov a.s. Sledování bylo provedeno ve
dvou stájích s odlišnou technologií výkrmu kachen po dobu 1 roku. Do vážení bylo
vždy zahrnuto 1 % z celkového počtu kachen sledovaného turnusu, tj. 32 ks.
Výsledky byly analyzovány ze 14 turnusů (7 turnusů z každé stáje) Vyšší živá
hmotnost byla dosahována v chovu Smilkov, průměrně 3,52 kg/ks, v chovu Kouty
dosahovala průměrná živá hmotnost 3,45 kg/ks. Ve stáji Smilkov byl dosažen také
lepší průměrný přírůstek, který byl 83,3 g/ks/den, stáj Kouty měla průměrný
přírůstek nižší 81,5 g/ks/den. Stáj Kouty, která má řízené mikroklima, vykázala lepší výsledky v procentu úhynu a spotřebě krmiva. Průměrný úhyn byl 1,64 % a během
sledovaného období se zkrmilo 153,3 t KKS. Průměrný úhyn v chovu Smilkov činil
2,87 % a spotřebovalo se zde 165,1 t KKS, rozdíl mezi chovy je tedy 11,8 t krmiva.
Konverze krmiva (množství krmiva potřebného na 1 kg přírůstku) v chovu Kouty
byla 2,2 kg/1 kg přírůstku, v chovu Smilkov byla zjištěna konverze krmiva
2,3 kg/1 kg přírůstku.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to perform practical monitoring of production
indicators of broiler hybrid Cherry Valley SM3 in the Smilkov farm Ltd. The study
was carried out in two breeds (Smilkov and Kouty) with different fattening
technology for the period of 1 year. The weighing always included 1 % of the total
number of ducks of the monitored batch, i.e., 32 ducks. The results were obtained
from 14 batches (7 batches from each barn). The highest live weight was achieved in
the Smilkov breed, with an average of 3.52 kg/pcs, while the Kouty breed achieved
an average weight of 3.45 kg/pcs. The Smilkov breed also achieved a better average
daily gain, which was 83.3 g/head/day, the Kouty breed had a lower average daily
gain of 81.5 g/head/day. The Kouty stable, which has a controlled microclimate,
showed better results in mortality rate and feed consumption. The average mortality
rate was 1.64 % and 153.3 t of complete feed mixture were fed during the period
under review. The average mortality rate in the Smilkov farm was 2.87 % and 165.1 t
complete feed mixture was consumed, a difference of 11.8 t of feed between the
farms. The feed conversion ratio (amount of feed needed per 1 kg of gain) in the
Kouty farm was 2.2 kg/1 kg of gain, while in the Smilkov farm the conversion was
found to be 2.3 kg/1 kg of gain.
Klíčová slova
kachna pekingská; Cherry Valley SM3; ukazatele výkrmnosti; úhyn;
průměrný denní přírůstek; živá hmotnost
Klíčová slova v angličtině
Pekin duck; Cherry Valley SM3; fattening performance indicators;
mortality; average daily gain; live weight
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo praktické sledování produkčních ukazatelů brojlerového
hybrida Cherry Valley SM3 v podniku Smilkov a.s. Sledování bylo provedeno ve
dvou stájích s odlišnou technologií výkrmu kachen po dobu 1 roku. Do vážení bylo
vždy zahrnuto 1 % z celkového počtu kachen sledovaného turnusu, tj. 32 ks.
Výsledky byly analyzovány ze 14 turnusů (7 turnusů z každé stáje) Vyšší živá
hmotnost byla dosahována v chovu Smilkov, průměrně 3,52 kg/ks, v chovu Kouty
dosahovala průměrná živá hmotnost 3,45 kg/ks. Ve stáji Smilkov byl dosažen také
lepší průměrný přírůstek, který byl 83,3 g/ks/den, stáj Kouty měla průměrný
přírůstek nižší 81,5 g/ks/den. Stáj Kouty, která má řízené mikroklima, vykázala lepší výsledky v procentu úhynu a spotřebě krmiva. Průměrný úhyn byl 1,64 % a během
sledovaného období se zkrmilo 153,3 t KKS. Průměrný úhyn v chovu Smilkov činil
2,87 % a spotřebovalo se zde 165,1 t KKS, rozdíl mezi chovy je tedy 11,8 t krmiva.
Konverze krmiva (množství krmiva potřebného na 1 kg přírůstku) v chovu Kouty
byla 2,2 kg/1 kg přírůstku, v chovu Smilkov byla zjištěna konverze krmiva
2,3 kg/1 kg přírůstku.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to perform practical monitoring of production
indicators of broiler hybrid Cherry Valley SM3 in the Smilkov farm Ltd. The study
was carried out in two breeds (Smilkov and Kouty) with different fattening
technology for the period of 1 year. The weighing always included 1 % of the total
number of ducks of the monitored batch, i.e., 32 ducks. The results were obtained
from 14 batches (7 batches from each barn). The highest live weight was achieved in
the Smilkov breed, with an average of 3.52 kg/pcs, while the Kouty breed achieved
an average weight of 3.45 kg/pcs. The Smilkov breed also achieved a better average
daily gain, which was 83.3 g/head/day, the Kouty breed had a lower average daily
gain of 81.5 g/head/day. The Kouty stable, which has a controlled microclimate,
showed better results in mortality rate and feed consumption. The average mortality
rate was 1.64 % and 153.3 t of complete feed mixture were fed during the period
under review. The average mortality rate in the Smilkov farm was 2.87 % and 165.1 t
complete feed mixture was consumed, a difference of 11.8 t of feed between the
farms. The feed conversion ratio (amount of feed needed per 1 kg of gain) in the
Kouty farm was 2.2 kg/1 kg of gain, while in the Smilkov farm the conversion was
found to be 2.3 kg/1 kg of gain.
Klíčová slova
kachna pekingská; Cherry Valley SM3; ukazatele výkrmnosti; úhyn;
průměrný denní přírůstek; živá hmotnost
Klíčová slova v angličtině
Pekin duck; Cherry Valley SM3; fattening performance indicators;
mortality; average daily gain; live weight
Zásady pro vypracování
Kachní maso je oblíbené pro svojí charakteristickou chuť a vůni, vysoké zastoupení esenciálních aminokyselin a vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin.
Produkce kachního masa je postavená především na komerčních hybridech založených na liniích kachny pekingské.
Cílem bakalářské práce bude vypracovat literární rešerši zaměřenou na užitkové vlastnosti kachen.
Součástí vlastní práce bude sledování zaměřené na masnou užitkovost hybrida kachny pekingské Cherry Valley - SM3.
Do hodnocení zahrnete průměrnou porážkovou hmotnost, průměrný přírůstek, průměrnou spotřebu krmiva, popř. procento úhynu.
Posoudíte vliv řízeného a neřízeného mikroklimatu na dosažené produkční ukazatele.
Na základě zjištěných výsledků vyvodíte závěry pro praxi.
Zásady pro vypracování
Kachní maso je oblíbené pro svojí charakteristickou chuť a vůni, vysoké zastoupení esenciálních aminokyselin a vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin.
Produkce kachního masa je postavená především na komerčních hybridech založených na liniích kachny pekingské.
Cílem bakalářské práce bude vypracovat literární rešerši zaměřenou na užitkové vlastnosti kachen.
Součástí vlastní práce bude sledování zaměřené na masnou užitkovost hybrida kachny pekingské Cherry Valley - SM3.
Do hodnocení zahrnete průměrnou porážkovou hmotnost, průměrný přírůstek, průměrnou spotřebu krmiva, popř. procento úhynu.
Posoudíte vliv řízeného a neřízeného mikroklimatu na dosažené produkční ukazatele.
Na základě zjištěných výsledků vyvodíte závěry pro praxi.
Seznam doporučené literatury
Ledvinka, Z. et al. (2011). Chov drůbeže I. ČZU, Praha. ISBN 978-80-213-2164-9.
Matoušek, V. et al. (2013). Chov hospodářských zvířat II. ZF JU, České Budějovice. ISBN 978-8-7394-392-9.
Skřivan, M. et al. (2000). Drůbežnictví 2000. Agrospoj, Praha. ISBN 978-80-239-4225-5.
Zelenka, J. (2014). Výživa a krmení drůbeže. Agroprint, Olomouc. ISBN 978-80-87091-53-1.
Murawska, D. (2017). The effect of age on growth performance and carcass quality parameters in different poultry species. Chapter 2. http://dx.doi.org/10.5772/64860.
Steczny, K. et al. (2017). Growth performance, body measurements, carcass composition and some internal organ characteristics in young Pekin ducks. South African Journal of Animal Science, 47(3):399-406.
Omojola, A. B. (2007). Carcass and organoleptic characteristics of duck meat as influenced by breed and sex. International Journal of Poultry Science, 6(5):329-334.
Wen, Z. G. et al. (2015). The effect of feed consumption levels on growth performance and apparent digestibility of nutrients in White Pekin ducks. Journal of Applied Animal Research, 43(1):112-117.
Články v odborných časopisech týkající se sledované problematiky (Náš chov a další).
Databáze přístupné na internetu (Web of Knowledge, Scopus, popř. další).
Seznam doporučené literatury
Ledvinka, Z. et al. (2011). Chov drůbeže I. ČZU, Praha. ISBN 978-80-213-2164-9.
Matoušek, V. et al. (2013). Chov hospodářských zvířat II. ZF JU, České Budějovice. ISBN 978-8-7394-392-9.
Skřivan, M. et al. (2000). Drůbežnictví 2000. Agrospoj, Praha. ISBN 978-80-239-4225-5.
Zelenka, J. (2014). Výživa a krmení drůbeže. Agroprint, Olomouc. ISBN 978-80-87091-53-1.
Murawska, D. (2017). The effect of age on growth performance and carcass quality parameters in different poultry species. Chapter 2. http://dx.doi.org/10.5772/64860.
Steczny, K. et al. (2017). Growth performance, body measurements, carcass composition and some internal organ characteristics in young Pekin ducks. South African Journal of Animal Science, 47(3):399-406.
Omojola, A. B. (2007). Carcass and organoleptic characteristics of duck meat as influenced by breed and sex. International Journal of Poultry Science, 6(5):329-334.
Wen, Z. G. et al. (2015). The effect of feed consumption levels on growth performance and apparent digestibility of nutrients in White Pekin ducks. Journal of Applied Animal Research, 43(1):112-117.
Články v odborných časopisech týkající se sledované problematiky (Náš chov a další).
Databáze přístupné na internetu (Web of Knowledge, Scopus, popř. další).