Bakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic.
V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost
předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci
a suchostojných krav.
Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu.
Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se
zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední
kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný
pokus.
Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic
a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované
údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné
dávky a mimo něj.
Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné
složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the effect of limiting amino acid on dairy cow
production. The research part of the thesis focuses on the digestive tract of ruminants and the importance of foregut. It also outlines the requirements for ration formulation for lactating and dry cows.
The second part focuses on the indispensability of nitrogenous substances in the
organism. It discusses the importance, need and evaluation of nitrogenous substances.
The following chapter deals with amino acids, which are an integral part of NL The
last chapter of the theoretical part focuses on methionine, on which the experiment is based.
The practical part deals with the effect of protected methionine on dairy cow
production and milk constituents. An average of 471 dairy cows were included in the
experiment and monitoring data were collected prior to and during the administration
of Smartamine M into feed ration.
The results of the experiment showed the effect of Smartamine M on increasing the
value of protein component in milk (statistically highly significant value (P =
0.00011).
Klíčová slova
dojnice, methionin, krmná dávka, složky v mléce, Smartamine M
Klíčová slova v angličtině
dairy cow, methionine, ration, milk constituents, Smartamine M
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic.
V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost
předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci
a suchostojných krav.
Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu.
Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se
zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední
kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný
pokus.
Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic
a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované
údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné
dávky a mimo něj.
Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné
složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the effect of limiting amino acid on dairy cow
production. The research part of the thesis focuses on the digestive tract of ruminants and the importance of foregut. It also outlines the requirements for ration formulation for lactating and dry cows.
The second part focuses on the indispensability of nitrogenous substances in the
organism. It discusses the importance, need and evaluation of nitrogenous substances.
The following chapter deals with amino acids, which are an integral part of NL The
last chapter of the theoretical part focuses on methionine, on which the experiment is based.
The practical part deals with the effect of protected methionine on dairy cow
production and milk constituents. An average of 471 dairy cows were included in the
experiment and monitoring data were collected prior to and during the administration
of Smartamine M into feed ration.
The results of the experiment showed the effect of Smartamine M on increasing the
value of protein component in milk (statistically highly significant value (P =
0.00011).
Klíčová slova
dojnice, methionin, krmná dávka, složky v mléce, Smartamine M
Klíčová slova v angličtině
dairy cow, methionine, ration, milk constituents, Smartamine M
Zásady pro vypracování
Rostoucí produkce mléka vede ke stále větším požadavkům na kvalitu výživy dojeného skotu.
Aminokyseliny patří mezi základní živiny a musí být dodávány v krmné dávce v optimálním množství, aby byly v organismu maximálně využity.
Methionin je jednou z esenciálních aminokyselin, a proto musí být dojnicím dodáván v krmné dávce.
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit vliv chráněného methioninu v krmné dávce na produkci a kvalitu mléka.
Ve vybraném zemědělském podniku porovnáte různé úrovně výživy a zastoupení chráněného methioninu v krmné dávce dojnic na kvalitu (tuk, bílkovina, laktóza, PSB) a produkci mléka.
Získaná data statisticky vyhodnotíte a zpracujete do tabulek a grafů.
V závěru práce navrhnete možná řešení zastoupení chráněného methioninu pro optimalizaci krmné dávky s ohledem na produkci mléka a zdravotního stavu dojnic.
Zásady pro vypracování
Rostoucí produkce mléka vede ke stále větším požadavkům na kvalitu výživy dojeného skotu.
Aminokyseliny patří mezi základní živiny a musí být dodávány v krmné dávce v optimálním množství, aby byly v organismu maximálně využity.
Methionin je jednou z esenciálních aminokyselin, a proto musí být dojnicím dodáván v krmné dávce.
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit vliv chráněného methioninu v krmné dávce na produkci a kvalitu mléka.
Ve vybraném zemědělském podniku porovnáte různé úrovně výživy a zastoupení chráněného methioninu v krmné dávce dojnic na kvalitu (tuk, bílkovina, laktóza, PSB) a produkci mléka.
Získaná data statisticky vyhodnotíte a zpracujete do tabulek a grafů.
V závěru práce navrhnete možná řešení zastoupení chráněného methioninu pro optimalizaci krmné dávky s ohledem na produkci mléka a zdravotního stavu dojnic.
Seznam doporučené literatury
ABBASI, I. H. R. et al.(2017): Considering choline as methionine precursor, lipoproteins transporter, hepatic promoter and antioxidant agent in dairy cows. AMB Express, 7, pp. 214.
BOUŠKA, J. et al. (2006): Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
GAILLARD, G. et al. (2016): Prediction of the lifetime productive and reproductive performance of Holstein cows managed for different lactation durations, using a model of lifetime nutrient partitioning, Journal of Dairy Science, 99(11), pp. 9126-9135.
GULTEPE, E. E. et al. (2018): Supplementation of Cr Methionine During Dry Period of Dairy Cows and Its Effect on Some Production and Biochemical Parameters During Early Lactation and on Immunity of Their Offspring. Biological Trace Element Research, 186, pp. 143-153.
HASELMANN, A. et al. (2019): Feeding forages with reduced particle size in a total mixed ration improves feed intake, total-tract digestibility, and performance of organic dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(10), pp. 8839-8849.
HULSEN, J. et al. (2015): Signály krmení: praktická příručka ke krmení dojnic pro jejich zdraví a užitkovost. Praha: [Profi Press]. ISBN 978-80-86726-62-5.
TŘINÁCTÝ et al. (2013): Hodnocení krmiv pro dojnice - Pohořelice: AgroDigest s.r.o., 592 s. ISBN 978-80-260-2514-6
ZEMAN et al. (2006): Výživa a krmení hospodářských zvířat - Praha: Profi Press, s.r.o., 360 s. ISBN 80-86726-17-7
Seznam doporučené literatury
ABBASI, I. H. R. et al.(2017): Considering choline as methionine precursor, lipoproteins transporter, hepatic promoter and antioxidant agent in dairy cows. AMB Express, 7, pp. 214.
BOUŠKA, J. et al. (2006): Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
GAILLARD, G. et al. (2016): Prediction of the lifetime productive and reproductive performance of Holstein cows managed for different lactation durations, using a model of lifetime nutrient partitioning, Journal of Dairy Science, 99(11), pp. 9126-9135.
GULTEPE, E. E. et al. (2018): Supplementation of Cr Methionine During Dry Period of Dairy Cows and Its Effect on Some Production and Biochemical Parameters During Early Lactation and on Immunity of Their Offspring. Biological Trace Element Research, 186, pp. 143-153.
HASELMANN, A. et al. (2019): Feeding forages with reduced particle size in a total mixed ration improves feed intake, total-tract digestibility, and performance of organic dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(10), pp. 8839-8849.
HULSEN, J. et al. (2015): Signály krmení: praktická příručka ke krmení dojnic pro jejich zdraví a užitkovost. Praha: [Profi Press]. ISBN 978-80-86726-62-5.
TŘINÁCTÝ et al. (2013): Hodnocení krmiv pro dojnice - Pohořelice: AgroDigest s.r.o., 592 s. ISBN 978-80-260-2514-6
ZEMAN et al. (2006): Výživa a krmení hospodářských zvířat - Praha: Profi Press, s.r.o., 360 s. ISBN 80-86726-17-7