Cílem práce je zhodnotit ve vybraném zemědělském podniku vliv krmných aditiv na četnost výskytu průjmových onemocnění v prvních fázích období mléčné výživy, ovlivnění hmotnostních přírůstků a posouzení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to evaluate the influence of feed additives on the frequency of diarrheal diseases in the first stages of the dairy period, the influence of weight gain and the assessment of selected hematological and biochemical parameters in the blood of calves.
Klíčová slova
telata, probiotika, krmná aditiva, hematologie
Klíčová slova v angličtině
calves, probiotics, feed aditives, hematology
Rozsah průvodní práce
80 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je zhodnotit ve vybraném zemědělském podniku vliv krmných aditiv na četnost výskytu průjmových onemocnění v prvních fázích období mléčné výživy, ovlivnění hmotnostních přírůstků a posouzení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat.
Anotace v angličtině
The aim of the work is to evaluate the influence of feed additives on the frequency of diarrheal diseases in the first stages of the dairy period, the influence of weight gain and the assessment of selected hematological and biochemical parameters in the blood of calves.
Klíčová slova
telata, probiotika, krmná aditiva, hematologie
Klíčová slova v angličtině
calves, probiotics, feed aditives, hematology
Zásady pro vypracování
Probiotika a prebiotika se běžně vyskytují v organismu všech savců. U telat v intenzivním systému chovu, kde dochází k časnému odstavu, je možnost přirozené kolonizace trávicího traktu omezená. Nedostatečná kolonizace trávicího ústrojí přirozenými mikroorganismy může vést k průniku patogenů do organismu a tím ke snížení zdravotního stavu a užitkovosti v podobě nízkých a nestabilních přírůstků.
Cílem práce je zhodnotit ve vybraném zemědělském podniku vliv krmných aditiv na četnost výskytu průjmových onemocnění v prvních fázích období mléčné výživy, ovlivnění hmotnostních přírůstků a posouzení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat.
Ve vybraném zemědělském provozu si vytvoříte z telat na mléčné výživě kontrolní a pokusné skupiny, ve kterých budete sledovat celkový zdravotní stav telat, především četnost výskytu průjmových onemocnění a ovlivnění hmotnostních přírůstků v závislosti na podávaných krmných aditivech.
Dále budete sledovat dynamiku hematologických a biochemických parametrů v krvi telat a v pravidelných intervalech odebírat vzorky výkalů na mikrobiální rozbory.
Zjištěné údaje zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a porovnáte s poznatky získanými z literární rešerše.
V závěru navrhnete možnosti řešení této problematiky, která by vedla ke zlepšení zdravotního stavu telat.
Zásady pro vypracování
Probiotika a prebiotika se běžně vyskytují v organismu všech savců. U telat v intenzivním systému chovu, kde dochází k časnému odstavu, je možnost přirozené kolonizace trávicího traktu omezená. Nedostatečná kolonizace trávicího ústrojí přirozenými mikroorganismy může vést k průniku patogenů do organismu a tím ke snížení zdravotního stavu a užitkovosti v podobě nízkých a nestabilních přírůstků.
Cílem práce je zhodnotit ve vybraném zemědělském podniku vliv krmných aditiv na četnost výskytu průjmových onemocnění v prvních fázích období mléčné výživy, ovlivnění hmotnostních přírůstků a posouzení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat.
Ve vybraném zemědělském provozu si vytvoříte z telat na mléčné výživě kontrolní a pokusné skupiny, ve kterých budete sledovat celkový zdravotní stav telat, především četnost výskytu průjmových onemocnění a ovlivnění hmotnostních přírůstků v závislosti na podávaných krmných aditivech.
Dále budete sledovat dynamiku hematologických a biochemických parametrů v krvi telat a v pravidelných intervalech odebírat vzorky výkalů na mikrobiální rozbory.
Zjištěné údaje zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a porovnáte s poznatky získanými z literární rešerše.
V závěru navrhnete možnosti řešení této problematiky, která by vedla ke zlepšení zdravotního stavu telat.
Seznam doporučené literatury
Frizzo, L. S., Soto, L. P., Zbrun, M. V., Bertozzi, E., Sequeira, G., Rodriguez, M., Armesto, R. R., Rosmini, M. R. (2010): Lactic acid bacteria to improve growth performance in young calves fed milk replacer and spray-dried whey powder. Animal Feed Science Technology, 157, pp. 159-167.
Gaggía, F., Mattarelli, P., Biavati, B. (2010): Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Alawneh, J. I., Barreto, M. O., Moore, R. J., Soust, M. Al-harbi, H., James, A. S., Krishnan, D., Olchowy, T.W.J. (2020): Systematic review of an intervention: the use of probiotics to improve health and productivity of calves, Preventive Veterinary Medicine, Vol. 183, 105147.
Kayasaki, F., Okagawa, T., Konnai, S., Kohara, J., Sajiki, Y., Watari, K., Ganbaatar, O., Goto, S., Nakamura, H., Shimakura, H., Minato, E., Kobayashi, A., Kubota, M., Terasaki, N., Takeda, A., Noda, H., Honma, M., Maekawa, N., Murata, S., Ohashi, K. (2021): Direct evidence of the preventive effect of milk replacer-based probiotic feeding in calves against severe diarrhea, Veterinary Microbiology, Vol. 254, 108976.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Slanina, Ľ. (1993): Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb. Príroda, Bratislava, 389 s.
Soto, L. P., Frizzo, L. S., Avataneo, E., Zbrun, M. V., Bertozzi, E., Sequeira, G., Signorini, M. L., Rosmini, M. R. (2011): Design of macrocapsules to improve bacterial viability and supplementation with a probiotic for young calves. Animal Feed Science and Technology, 12, 176-183.
Stefańska, B., Sroka, J., Katzer, F., Goliński, P., Nowak, W. (2021): The effect of probiotics, phytobiotics and their combination as feed additives in the diet of dairy calves on performance, rumen fermentation and blood metabolites during the preweaning period, Animal Feed Science and Technology, Vol. 272, 114738.
Seznam doporučené literatury
Frizzo, L. S., Soto, L. P., Zbrun, M. V., Bertozzi, E., Sequeira, G., Rodriguez, M., Armesto, R. R., Rosmini, M. R. (2010): Lactic acid bacteria to improve growth performance in young calves fed milk replacer and spray-dried whey powder. Animal Feed Science Technology, 157, pp. 159-167.
Gaggía, F., Mattarelli, P., Biavati, B. (2010): Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Alawneh, J. I., Barreto, M. O., Moore, R. J., Soust, M. Al-harbi, H., James, A. S., Krishnan, D., Olchowy, T.W.J. (2020): Systematic review of an intervention: the use of probiotics to improve health and productivity of calves, Preventive Veterinary Medicine, Vol. 183, 105147.
Kayasaki, F., Okagawa, T., Konnai, S., Kohara, J., Sajiki, Y., Watari, K., Ganbaatar, O., Goto, S., Nakamura, H., Shimakura, H., Minato, E., Kobayashi, A., Kubota, M., Terasaki, N., Takeda, A., Noda, H., Honma, M., Maekawa, N., Murata, S., Ohashi, K. (2021): Direct evidence of the preventive effect of milk replacer-based probiotic feeding in calves against severe diarrhea, Veterinary Microbiology, Vol. 254, 108976.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Slanina, Ľ. (1993): Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb. Príroda, Bratislava, 389 s.
Soto, L. P., Frizzo, L. S., Avataneo, E., Zbrun, M. V., Bertozzi, E., Sequeira, G., Signorini, M. L., Rosmini, M. R. (2011): Design of macrocapsules to improve bacterial viability and supplementation with a probiotic for young calves. Animal Feed Science and Technology, 12, 176-183.
Stefańska, B., Sroka, J., Katzer, F., Goliński, P., Nowak, W. (2021): The effect of probiotics, phytobiotics and their combination as feed additives in the diet of dairy calves on performance, rumen fermentation and blood metabolites during the preweaning period, Animal Feed Science and Technology, Vol. 272, 114738.