Cílem mé bakalářské práce na téma Alternativní výživové směry a jejich
účinky na zdraví je zjistit spojitosti mezi primárními znalostmi o působení
alternativních směrů stravování na zdraví člověka a výběru preferovaného typu
stravování (tradiční či alternativní směr ve stravování). Teoretická část popisuje
základní pojmy, základní výživové potřeby člověka a vybrané alternativní výživové
směry u kterých je popsán jejich princip, pozitivní a negativní účinky na zdraví.
Praktická část vyhodnocuje výsledky výzkumu, který byl mířen na ženy a muže ve věku
15-30 let a také výsledky šetření dvou skupin - alternativně a tradičně stravujících.
Anotace v angličtině
: My bachelor's thesis called Alternation Nutrition Ways and Their Effect on
Health aims to find connections between primary knowledge about the effect of
alternative ways of diet on human health and choosing the preferred type of eating
(traditional or alternative kind of eating). The theoretical part deals with the basic
concepts, essential nutritional human's needs, and selected alternative eating ways in
which their principle, positive and negative effect on human's health is described. The
practical part of the thesis evaluates the research results, which focused on women and
men aged 15-30 years old. This part also consists of the results of a survey of two
groups - alternatively and traditionally eating.
Klíčová slova
výživa, alternativní výživové směry, rizika, zdravotní pozitiva, zdravotní
negativa, principy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, alternative nutritional directions, risks, health positives, health
negatives, principles
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce na téma Alternativní výživové směry a jejich
účinky na zdraví je zjistit spojitosti mezi primárními znalostmi o působení
alternativních směrů stravování na zdraví člověka a výběru preferovaného typu
stravování (tradiční či alternativní směr ve stravování). Teoretická část popisuje
základní pojmy, základní výživové potřeby člověka a vybrané alternativní výživové
směry u kterých je popsán jejich princip, pozitivní a negativní účinky na zdraví.
Praktická část vyhodnocuje výsledky výzkumu, který byl mířen na ženy a muže ve věku
15-30 let a také výsledky šetření dvou skupin - alternativně a tradičně stravujících.
Anotace v angličtině
: My bachelor's thesis called Alternation Nutrition Ways and Their Effect on
Health aims to find connections between primary knowledge about the effect of
alternative ways of diet on human health and choosing the preferred type of eating
(traditional or alternative kind of eating). The theoretical part deals with the basic
concepts, essential nutritional human's needs, and selected alternative eating ways in
which their principle, positive and negative effect on human's health is described. The
practical part of the thesis evaluates the research results, which focused on women and
men aged 15-30 years old. This part also consists of the results of a survey of two
groups - alternatively and traditionally eating.
Klíčová slova
výživa, alternativní výživové směry, rizika, zdravotní pozitiva, zdravotní
negativa, principy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, alternative nutritional directions, risks, health positives, health
negatives, principles
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Alternativní směry stravování získávají stále více příznivců. Ne vždy však se tak děje na základě odborných znalostí a jde více o trend než komplexní změnu. Snaha "ozvláštnit se" je zde větší než reálný přínos. Alternativní směry, pokud jsou aplikovány na základě odborné erudice, jsou zcela jistě podporou celkové zdraví člověka. Tato změna je záležitostí dlouhodobou a komplexní.\\
Cíl práce:\\
Zjistit, spojitost mezi základními znalostmi o vlivu alternativních směrů stravování na zdraví člověka a výběru preferovaného typu stravování.\\
Jaké jsou reálné důvody k setrvávání u konvenčního způsobu stravování anebo přechodem ke směrům alternativním.
Názor komunity stravující se alternativně na komunitu tradičního stravování a naopak.\\
Postup řešení - metody:\\
Dotazníková metoda, dotazník vlastní konstrukce ověřený pilotní studií, distribuce elektronickou cestou - odpovědní fórum survio. cz., google.cz ev. jiné.\\
Výzkumný soubor:\\
Populační skupina 15-30 let, ČR\\
Využití výsledků:\\
Sběr dat k zjištění širších souvislostí v dané problematice s následnou možností publikování.\\
Specializace v disciplině: Výživa\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Alternativní směry stravování získávají stále více příznivců. Ne vždy však se tak děje na základě odborných znalostí a jde více o trend než komplexní změnu. Snaha "ozvláštnit se" je zde větší než reálný přínos. Alternativní směry, pokud jsou aplikovány na základě odborné erudice, jsou zcela jistě podporou celkové zdraví člověka. Tato změna je záležitostí dlouhodobou a komplexní.\\
Cíl práce:\\
Zjistit, spojitost mezi základními znalostmi o vlivu alternativních směrů stravování na zdraví člověka a výběru preferovaného typu stravování.\\
Jaké jsou reálné důvody k setrvávání u konvenčního způsobu stravování anebo přechodem ke směrům alternativním.
Názor komunity stravující se alternativně na komunitu tradičního stravování a naopak.\\
Postup řešení - metody:\\
Dotazníková metoda, dotazník vlastní konstrukce ověřený pilotní studií, distribuce elektronickou cestou - odpovědní fórum survio. cz., google.cz ev. jiné.\\
Výzkumný soubor:\\
Populační skupina 15-30 let, ČR\\
Využití výsledků:\\
Sběr dat k zjištění širších souvislostí v dané problematice s následnou možností publikování.\\
Specializace v disciplině: Výživa\\
Seznam doporučené literatury
Dostálová, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi.\\
Dostálová, J., & Doležal M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
Ganong F. W. (1999). Přehled lékařské fyziologie. 1. vyd. Jinočany: HaK.\\
Koelleová K. (2007). Acidobazická rovnováha. Bratislava: Noxi, 2007.\\
Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., & Kohout P. (2002). Základy výživy. Praha: Svoboda Servis.\\
Picková, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440\\
Ryšavá, L., & Stránský, M. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. Jihočeská univerzita, zdravotně sociální fakulta.\\
Havlík, J. & Marounek, M. (2012). Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze.\\
Vránová, D. & Marounek, M. (2013). Chronická onemocnění a doporučená výživová opatření: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Olomouc: ANAG.\\
Kopec, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada: Zdraví & životní styl.\\
Bubík, T. (2005). Hostina a půst v křesťanské kultuře. In Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice.\\
Křížková, H. (2005). Vliv vegetariánské a veganské stravy na pohybový aparát člověka. Brno: MU. Bakalářská práce.\\
Vedoucí práce Mgr. Martin Čuta, Ph.D.\\
Seidlová, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav.\\
Dostupné z: https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf\\
Buchtová, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit.\\
Seznam doporučené literatury
Dostálová, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi.\\
Dostálová, J., & Doležal M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
Ganong F. W. (1999). Přehled lékařské fyziologie. 1. vyd. Jinočany: HaK.\\
Koelleová K. (2007). Acidobazická rovnováha. Bratislava: Noxi, 2007.\\
Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., & Kohout P. (2002). Základy výživy. Praha: Svoboda Servis.\\
Picková, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440\\
Ryšavá, L., & Stránský, M. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. Jihočeská univerzita, zdravotně sociální fakulta.\\
Havlík, J. & Marounek, M. (2012). Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze.\\
Vránová, D. & Marounek, M. (2013). Chronická onemocnění a doporučená výživová opatření: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Olomouc: ANAG.\\
Kopec, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada: Zdraví & životní styl.\\
Bubík, T. (2005). Hostina a půst v křesťanské kultuře. In Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice.\\
Křížková, H. (2005). Vliv vegetariánské a veganské stravy na pohybový aparát člověka. Brno: MU. Bakalářská práce.\\
Vedoucí práce Mgr. Martin Čuta, Ph.D.\\
Seidlová, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav.\\
Dostupné z: https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf\\
Buchtová, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit.\\