Bakalářská práce analyzuje nabídku nízkosacharidových a bezsacharidových potravin na českém trhu. Teoretická část představuje literární rešerši dostupných vědeckých textů, seznamuje s problematikou sacharidů a jejich příjmu v potravě. Uvádí výčet druhů nízkosacharidového stravování a jeho vlivu na lidské zdraví především ve spojení s civilizačními chorobami. Dále se soustředí na nízkosacharidové potraviny, jejich označování a na velikost a predikci růstu trhu. Praktická část poskytuje výsledky dotazníkového šetření na spotřebitelské úrovni a výsledky průzkumu nabídky kamenných prodejen a internetového prostředí. Dotazníkové šetření se zaměřuje na poptávku po zkoumaných potravinách, nákupní chování spotřebitelů a dostupnou nabídku těchto potravin. Terénní průzkum a průzkum internetového prostředí přináší informace o šířce a hloubce sortimentu ve vybraných specializovaných a despecializovaných prodejnách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis analyses the supply of low-carbohydrate and carbohydrate-free foods on the Czech market. The theoretical part presents a literature search of available scientific texts, introduces the issue of carbohydrates and their intake in the diet. It provides a list of types of low-carbohydrate diets and their impact on human health, especially in relation to civilisation diseases. It also focuses on low-carbohydrate foods, their labeling and market size and growth forecast. The practical part provides the results of a questionnaire survey at consumer level and the results of a survey of bricks-and-mortar stores and the internet environment. The questionnaire survey focuses on the demand for the observed food products, consumer purchasing behaviour and available supply. The field and internet surveys provide information on the breadth and depth of the product suply in selected specialised and non-specialised stores.
Klíčová slova
sacharidy, nízkosacharidové potraviny, bezsacharidové potraviny, banting, způsoby stravování, český trh
Bakalářská práce analyzuje nabídku nízkosacharidových a bezsacharidových potravin na českém trhu. Teoretická část představuje literární rešerši dostupných vědeckých textů, seznamuje s problematikou sacharidů a jejich příjmu v potravě. Uvádí výčet druhů nízkosacharidového stravování a jeho vlivu na lidské zdraví především ve spojení s civilizačními chorobami. Dále se soustředí na nízkosacharidové potraviny, jejich označování a na velikost a predikci růstu trhu. Praktická část poskytuje výsledky dotazníkového šetření na spotřebitelské úrovni a výsledky průzkumu nabídky kamenných prodejen a internetového prostředí. Dotazníkové šetření se zaměřuje na poptávku po zkoumaných potravinách, nákupní chování spotřebitelů a dostupnou nabídku těchto potravin. Terénní průzkum a průzkum internetového prostředí přináší informace o šířce a hloubce sortimentu ve vybraných specializovaných a despecializovaných prodejnách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis analyses the supply of low-carbohydrate and carbohydrate-free foods on the Czech market. The theoretical part presents a literature search of available scientific texts, introduces the issue of carbohydrates and their intake in the diet. It provides a list of types of low-carbohydrate diets and their impact on human health, especially in relation to civilisation diseases. It also focuses on low-carbohydrate foods, their labeling and market size and growth forecast. The practical part provides the results of a questionnaire survey at consumer level and the results of a survey of bricks-and-mortar stores and the internet environment. The questionnaire survey focuses on the demand for the observed food products, consumer purchasing behaviour and available supply. The field and internet surveys provide information on the breadth and depth of the product suply in selected specialised and non-specialised stores.
Klíčová slova
sacharidy, nízkosacharidové potraviny, bezsacharidové potraviny, banting, způsoby stravování, český trh
Cíl práce:
Cílem bakalářské práce bude zanalyzovat nabídku bezsacharidových a nízkosacharidových potravin na českém trhu, v souvislosti se stále populárnějším nízkosacharidovým stravováním (banting/low carb). Budou vymezeny specifické skupiny těchto potravin, obecný význam pro lidské zdraví a adekvátní prodejní formáty, ve kterých následně proběhne terénní průzkum nabídky. Předpokládá se také spotřebitelský průzkum zaměřený na výživové preference a spokojenost s nabídkou těchto produktů z pohledu šíře a hloubky sortimentu, cenové hladiny a kvality.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek
Zpracování literární rešerše
Sběr dat
Vyhodnocení dat
Návrhy a formulace závěru
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z šetření. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Summary. 8. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Cílem bakalářské práce bude zanalyzovat nabídku bezsacharidových a nízkosacharidových potravin na českém trhu, v souvislosti se stále populárnějším nízkosacharidovým stravováním (banting/low carb). Budou vymezeny specifické skupiny těchto potravin, obecný význam pro lidské zdraví a adekvátní prodejní formáty, ve kterých následně proběhne terénní průzkum nabídky. Předpokládá se také spotřebitelský průzkum zaměřený na výživové preference a spokojenost s nabídkou těchto produktů z pohledu šíře a hloubky sortimentu, cenové hladiny a kvality.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek
Zpracování literární rešerše
Sběr dat
Vyhodnocení dat
Návrhy a formulace závěru
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z šetření. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Summary. 8. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Burdychová, R. (2014). NutriRestart: aneb zpátky do flow. Praha: NutriAcademy
Hartwig, D., & Hartwigová, M. (2016). Jídlo na prvním místě. Brno: Jan Melvin Publishing
Noakes, T., Proudfoot, J., & Creed, S. A. (2017).Revoluce v opravdovém jídle: Radikální a udržitelný přístup ke zdravému stravování. Woodcote: Publixing
Sisson, M. (2014). Primal Blueprint. Praha: Blue Vision.
Storr, M. (2018). Dieta při trávicích poruchách. Průvodce low-FODMAP dietou. Praha: Esence
Seznam doporučené literatury
Burdychová, R. (2014). NutriRestart: aneb zpátky do flow. Praha: NutriAcademy
Hartwig, D., & Hartwigová, M. (2016). Jídlo na prvním místě. Brno: Jan Melvin Publishing
Noakes, T., Proudfoot, J., & Creed, S. A. (2017).Revoluce v opravdovém jídle: Radikální a udržitelný přístup ke zdravému stravování. Woodcote: Publixing
Sisson, M. (2014). Primal Blueprint. Praha: Blue Vision.
Storr, M. (2018). Dieta při trávicích poruchách. Průvodce low-FODMAP dietou. Praha: Esence