Tato bakalářská práce zkoumá historický vývoj a současné využití Prácheňska prostřednictvím aktivit venkovského cestovního ruchu v kontextu udržitelnosti. Práce zahrnuje zhodnocení nabízených produktů a služeb a vývoj intenzity využití území cestovním ruchem. Je zkoumána podrážděnost místních obyvatel vůči turistům a pomocí Defertovy turistické funkce je vypočteno, které obce vyjadřují největší intenzitu turistických aktivit a které nejmenší.
Práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníkové šetření bylo provedeno v únoru a březnu roku 2022 v 7 vybraných lokalitách. Následně byly v práci vyhodnoceny nejdůležitější otázky, které byly slovně okomentovány a rozebrány do grafu. Dále byly zkoumány a statisticky okomentovány hypotézy ve vztahu k závislostem. Na základě otevřených otázek byly vypracovány návrhy na další využití v souladu s udržitelností.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis examines the historical development and current use of the Prácheň region through rural tourism activities in the context of sustainability. The thesis includes an evaluation of the products and services offered and the evolution of the intensity of the use of the area by tourism. The irritation of local inhabitants towards tourists is investigated and using the Defert's tourism function it is calculated which villages express the greatest intensity of tourist activities and which the least.
The paper is based on a questionnaire survey. The questionnaire survey was conducted in February and March 2022 in 7 selected localities. Subsequently, the most important questions were evaluated in the thesis, commented verbally and analyzed in a graph. Furthermore, the hypotheses in relation to the dependencies were examined and commented statistically. Based on the open questions, suggestions for further use in line with sustainability were developed.
Klíčová slova
venkovský cestovní ruch, udržitelný cestovní ruch, iritační index, Prácheňský region
Klíčová slova v angličtině
rural tourism, sustainability tourism, irritation index, Prácheňsko region
Rozsah průvodní práce
74
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce zkoumá historický vývoj a současné využití Prácheňska prostřednictvím aktivit venkovského cestovního ruchu v kontextu udržitelnosti. Práce zahrnuje zhodnocení nabízených produktů a služeb a vývoj intenzity využití území cestovním ruchem. Je zkoumána podrážděnost místních obyvatel vůči turistům a pomocí Defertovy turistické funkce je vypočteno, které obce vyjadřují největší intenzitu turistických aktivit a které nejmenší.
Práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníkové šetření bylo provedeno v únoru a březnu roku 2022 v 7 vybraných lokalitách. Následně byly v práci vyhodnoceny nejdůležitější otázky, které byly slovně okomentovány a rozebrány do grafu. Dále byly zkoumány a statisticky okomentovány hypotézy ve vztahu k závislostem. Na základě otevřených otázek byly vypracovány návrhy na další využití v souladu s udržitelností.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis examines the historical development and current use of the Prácheň region through rural tourism activities in the context of sustainability. The thesis includes an evaluation of the products and services offered and the evolution of the intensity of the use of the area by tourism. The irritation of local inhabitants towards tourists is investigated and using the Defert's tourism function it is calculated which villages express the greatest intensity of tourist activities and which the least.
The paper is based on a questionnaire survey. The questionnaire survey was conducted in February and March 2022 in 7 selected localities. Subsequently, the most important questions were evaluated in the thesis, commented verbally and analyzed in a graph. Furthermore, the hypotheses in relation to the dependencies were examined and commented statistically. Based on the open questions, suggestions for further use in line with sustainability were developed.
Klíčová slova
venkovský cestovní ruch, udržitelný cestovní ruch, iritační index, Prácheňský region
Klíčová slova v angličtině
rural tourism, sustainability tourism, irritation index, Prácheňsko region
Zásady pro vypracování
Cílem práce je hodnocení historického vývoje a současného využití oblasti Prácheňska aktivitami venkovského cestovního ruchu v kontextu udržitelnosti. Součástí práce je hodnocení nabízených produktů a služeb, vývoj intenzity využití oblasti cestovním ruchem. Na základě detailní analýzy budou pak formulována doporučení pro další využití v souladu s konceptem udržitelnosti.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Příprava a realizace vlastního výzkumu.
Analýza vývoje a současného stavu.
Syntéza výsledků a poznatků.
Návrh opatření na základě zjištěných poznatků.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je hodnocení historického vývoje a současného využití oblasti Prácheňska aktivitami venkovského cestovního ruchu v kontextu udržitelnosti. Součástí práce je hodnocení nabízených produktů a služeb, vývoj intenzity využití oblasti cestovním ruchem. Na základě detailní analýzy budou pak formulována doporučení pro další využití v souladu s konceptem udržitelnosti.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Příprava a realizace vlastního výzkumu.
Analýza vývoje a současného stavu.
Syntéza výsledků a poznatků.
Návrh opatření na základě zjištěných poznatků.
Seznam doporučené literatury
Fialová, D. (2014). Transformace venkova: Turismus jako forma rozvoje. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk.
Harris, R., Griffin, T., & Williams, P. (2002). Sustainable Tourism: A Global Perspective. Oxford: Butterworth-Heinemann.
Horáková, H., & Pearce. D. (2012). Frameworkds for Tourism Research. Wallingford: CABI Publishing.
Pásková, M., & Zelenka, J. (2018). Společensky odpovědný cestovní ruch. Praha: Idea Servis.
Pearce. D. (2012). Frameworkds for Tourism Research. Wallingford: CABI Publishing.
Stříbrná, M. (2015). Venkovská turistika a agroturistika. Praha: Profi Press.
Závodná, L. S. (2015). Udržitelný cestovní ruch. Principy, certifikace a měření. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
Závodná, L. S. (2018). Udržitelné principy v cestovním ruchu českého venkova a jejich management. Zlín: VeRBuM - Bačuvčík.
Seznam doporučené literatury
Fialová, D. (2014). Transformace venkova: Turismus jako forma rozvoje. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk.
Harris, R., Griffin, T., & Williams, P. (2002). Sustainable Tourism: A Global Perspective. Oxford: Butterworth-Heinemann.
Horáková, H., & Pearce. D. (2012). Frameworkds for Tourism Research. Wallingford: CABI Publishing.
Pásková, M., & Zelenka, J. (2018). Společensky odpovědný cestovní ruch. Praha: Idea Servis.
Pearce. D. (2012). Frameworkds for Tourism Research. Wallingford: CABI Publishing.
Stříbrná, M. (2015). Venkovská turistika a agroturistika. Praha: Profi Press.
Závodná, L. S. (2015). Udržitelný cestovní ruch. Principy, certifikace a měření. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
Závodná, L. S. (2018). Udržitelné principy v cestovním ruchu českého venkova a jejich management. Zlín: VeRBuM - Bačuvčík.