Informace o kvalifikační práci Analýza plnění normativu vybraných komodit spotřebního koše v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů
- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Analýza plnění normativu vybraných komodit spotřebního koše v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů.
Hlavní téma v angličtině
Analysis of the normative selected commodities of the consumer basket in the school catering systems for primary school pupils and a proposal for the possibility of improving the limit indicators
Název dle studenta
Analýza plnění normativu vybraných komodit spotřebního koše v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů
Název dle studenta v angličtině
Analysis of the normative selected commodities of the consumer basket in the school catering systems for primary school pupils and a proposal for the possibility of improving the limit indicators
Téma této diplomové práce se jmenuje Analýza plnění normativu vybraných komodit spotřebního koše v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě luštěnin a jaké luštěniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativa školního stravování. Kapitola spotřební koš nás seznamuje s výživovými normami pro školní stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá výživou, zdravou výživou a jejími zásady, pyramidou výživy pro děti a pitným režimem. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky, plnění spotřebního koše v komoditě luštěnin dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu vlákniny v luštěninách v jednom obědě, které byly získaný z dat ve spotřebním koši. Ve výsledcích je vyhodnoceno skutečná a průměrná denní spotřeba luštěnin. V poslední kapitole sledujeme, které luštěniny školní jídelny nejvíce využívají pro přípravu pokrmů, tyto data jsme získali z výdejních listů, které nám jídelny poskytly.
Anotace v angličtině
The topic of this diploma thesis is called Analysis of the fulfillment of the norm of selected commodities of the consumer basket in the school catering system for primary school pupils and a proposal for the possibility of improving the limit indicators. The task of this diploma thesis is to find out whether school canteens can successfully meet the standard of the consumer basket and nutritional standards for school meals in the commodity of legumes and which legumes the school canteen use the most. The work is divided into two parts. The theoretical part describes topics related to the school catering system from history to the present, as well as school catering legislation. The chapter consumer basket acquaints us with nutritional standards for school meals, financial limits for the purchase of food, fulfillment of the consumer basket with nutritional recommendations and with methods for compiling a consumer basket. The last chapter of the theoretical part deals with nutrition, healthy nutrition and its principles, the pyramid of nutrition for children and the drinking regime. The practical part evaluates the results, filling the consumer basket in the commodity of legumes according to the standard on school meals. The results of the average fiber content in legumes in one lunch, which were obtained from data in the consumer basket, are also evaluated here. The results evaluate the actual and average daily consumption of legumes. In the last chapter we follow which legumes the school canteen uses the most for the preparation of meals, we obtained these data from the dispensers provided by the canteens.
Klíčová slova
výživa, luštěniny, spotřební koš, vláknina, školní jídelna, výživové normy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, legumes, consumable basket, fibre, school canteen, nutritional standards
Rozsah průvodní práce
62 stran (95 149).
Jazyk
CZ
Anotace
Téma této diplomové práce se jmenuje Analýza plnění normativu vybraných komodit spotřebního koše v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě luštěnin a jaké luštěniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativa školního stravování. Kapitola spotřební koš nás seznamuje s výživovými normami pro školní stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá výživou, zdravou výživou a jejími zásady, pyramidou výživy pro děti a pitným režimem. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky, plnění spotřebního koše v komoditě luštěnin dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu vlákniny v luštěninách v jednom obědě, které byly získaný z dat ve spotřebním koši. Ve výsledcích je vyhodnoceno skutečná a průměrná denní spotřeba luštěnin. V poslední kapitole sledujeme, které luštěniny školní jídelny nejvíce využívají pro přípravu pokrmů, tyto data jsme získali z výdejních listů, které nám jídelny poskytly.
Anotace v angličtině
The topic of this diploma thesis is called Analysis of the fulfillment of the norm of selected commodities of the consumer basket in the school catering system for primary school pupils and a proposal for the possibility of improving the limit indicators. The task of this diploma thesis is to find out whether school canteens can successfully meet the standard of the consumer basket and nutritional standards for school meals in the commodity of legumes and which legumes the school canteen use the most. The work is divided into two parts. The theoretical part describes topics related to the school catering system from history to the present, as well as school catering legislation. The chapter consumer basket acquaints us with nutritional standards for school meals, financial limits for the purchase of food, fulfillment of the consumer basket with nutritional recommendations and with methods for compiling a consumer basket. The last chapter of the theoretical part deals with nutrition, healthy nutrition and its principles, the pyramid of nutrition for children and the drinking regime. The practical part evaluates the results, filling the consumer basket in the commodity of legumes according to the standard on school meals. The results of the average fiber content in legumes in one lunch, which were obtained from data in the consumer basket, are also evaluated here. The results evaluate the actual and average daily consumption of legumes. In the last chapter we follow which legumes the school canteen uses the most for the preparation of meals, we obtained these data from the dispensers provided by the canteens.
Klíčová slova
výživa, luštěniny, spotřební koš, vláknina, školní jídelna, výživové normy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, legumes, consumable basket, fibre, school canteen, nutritional standards
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Stravování dětí ve školní jídelně umožňuje modelaci stravovacích návyků, které jsou nezbytné pro zachování vysoké úrovně celkového zdraví i v pozdějším věku, kdy podmínkou je i kvalitativní hledisko stravování a pravidelný příjem potravinových komodit, které objektivně přispívají zvyšování průměrné délky dožití.\\
Cíl práce:\\
Na základě analýza spotřeby plnění normativu komodit spotřebního koše ve vybraných školních jídelnách vypracovat návrh na zlepšení stávajících ukazatelů spotřeby.\\
Postup řešení - metody:\\
Retrospektivní analýza plnění normativu spotřebního koše vybraných komodit v systému školního stravování u žáků vybraných základních škol.\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci vybraných základních škol\\
Využití výsledků:\\
Publikace\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Stravování dětí ve školní jídelně umožňuje modelaci stravovacích návyků, které jsou nezbytné pro zachování vysoké úrovně celkového zdraví i v pozdějším věku, kdy podmínkou je i kvalitativní hledisko stravování a pravidelný příjem potravinových komodit, které objektivně přispívají zvyšování průměrné délky dožití.\\
Cíl práce:\\
Na základě analýza spotřeby plnění normativu komodit spotřebního koše ve vybraných školních jídelnách vypracovat návrh na zlepšení stávajících ukazatelů spotřeby.\\
Postup řešení - metody:\\
Retrospektivní analýza plnění normativu spotřebního koše vybraných komodit v systému školního stravování u žáků vybraných základních škol.\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci vybraných základních škol\\
Využití výsledků:\\
Publikace\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\