Bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, jednotlivých majoritních fenolických látek a vitaminu C obsažených v bazalce pravé (Ocimum basilicum), v koriandru setém (Coriandrum sativum), v kopru vonném (Anethum graveolens) a v libečku lékařském (Levisticum officinale).
V první fázi byl stanoven celkový obsah fenolických sloučenin pomocí spektrofotometrie za využití činidla Folin Ciocalteu, a to v extraktech z čerstvých i sušených vzorků rostlin. Následně byli identifikováni jednotliví zástupci fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
v lyofilizovaném materiálu. Poté byl ještě měřen obsah vitaminu C také za užití vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v čerstvých vzorcích všech vybraných rostlin.
Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zaznamenána v libečku lékařském. Nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek, kvercetin a kemferol, byl prokázán rovněž v libečku lékařském.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the determination of the total content of phenolic compounds, individual majority phenolic compounds and vitamin C, contained in sweet basil (Ocimum basilicum), coriander (Coriandrum sativum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale).
Firstly, the total content of phenolic compounds was determined by spectrophotometric analysis using Folin Ciocalteau agent in extracts from fresh and dried herb samples. Afterwards, particular representatives of phenolic compounds in the lyophilized material were identified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Then the content of vitamin C in fresh samples from all selected plants was measured using high-performance liquid chromatography (HPLC).
The highest concentration of phenolic compounds was discovered in lovage. The highest content of particular phenolic substances, quercetin and kaempferol, was also proved in lovage.
Bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, jednotlivých majoritních fenolických látek a vitaminu C obsažených v bazalce pravé (Ocimum basilicum), v koriandru setém (Coriandrum sativum), v kopru vonném (Anethum graveolens) a v libečku lékařském (Levisticum officinale).
V první fázi byl stanoven celkový obsah fenolických sloučenin pomocí spektrofotometrie za využití činidla Folin Ciocalteu, a to v extraktech z čerstvých i sušených vzorků rostlin. Následně byli identifikováni jednotliví zástupci fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
v lyofilizovaném materiálu. Poté byl ještě měřen obsah vitaminu C také za užití vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v čerstvých vzorcích všech vybraných rostlin.
Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zaznamenána v libečku lékařském. Nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek, kvercetin a kemferol, byl prokázán rovněž v libečku lékařském.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the determination of the total content of phenolic compounds, individual majority phenolic compounds and vitamin C, contained in sweet basil (Ocimum basilicum), coriander (Coriandrum sativum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale).
Firstly, the total content of phenolic compounds was determined by spectrophotometric analysis using Folin Ciocalteau agent in extracts from fresh and dried herb samples. Afterwards, particular representatives of phenolic compounds in the lyophilized material were identified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Then the content of vitamin C in fresh samples from all selected plants was measured using high-performance liquid chromatography (HPLC).
The highest concentration of phenolic compounds was discovered in lovage. The highest content of particular phenolic substances, quercetin and kaempferol, was also proved in lovage.
Cílem této bakalářské práce je u pěstovaných vybraných druhů koření zjistit zastoupení a množství bioaktivních látek v nich obsažených. K pokusům byly vybrány kopr vonný (Anethum graveolens L.), pelyněk roční (Artemisia annua) a koriandr setý (Coriandrum sativum), které patří mezi známé aromatické rostliny přidávané do pokrmů. Tyto rostliny mají ale i řadu léčivých účinků zejména pro trávení. Rostliny těchto druhů obsahují kromě vitamínů a četných silic ještě mnoho dalších látek, včetně fenolických látek.\\
Postup řešení bakalářské práce:\\
Na základě studia odborné literatury vypracovat literární přehled na téma bioaktivní a fenolické látky v rostlinných materiálech, rozdělení a přehled těchto látek, význam, výskyt a možnosti jejich stanovení. Literární část práce bude doplněna kapitolou, která popisuje charakteristiku a pěstování vybraného zeleného koření.
Vlastní práce:
a) založení pokusných porostů vybraných rostlin na pozemku katedry biologie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,
b) odběr a zpracování vzorků, laboratorní analýzy a stanovení fenolických látek částečně ve spolupráci s katedrou aplikované chemie Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (spektrofotometrické stanovení, doplňkově metoda HPLC).
Vyhodnocení a statistické zpracování získaných výsledků, diskuze a závěry práce.
Bakalářská práce bude členěna do obvyklých kapitol. Veškeré postupy řešení bakalářské
práce budou konzultovány s vedoucí bakalářské práce.
Zásady pro vypracování
Cílem této bakalářské práce je u pěstovaných vybraných druhů koření zjistit zastoupení a množství bioaktivních látek v nich obsažených. K pokusům byly vybrány kopr vonný (Anethum graveolens L.), pelyněk roční (Artemisia annua) a koriandr setý (Coriandrum sativum), které patří mezi známé aromatické rostliny přidávané do pokrmů. Tyto rostliny mají ale i řadu léčivých účinků zejména pro trávení. Rostliny těchto druhů obsahují kromě vitamínů a četných silic ještě mnoho dalších látek, včetně fenolických látek.\\
Postup řešení bakalářské práce:\\
Na základě studia odborné literatury vypracovat literární přehled na téma bioaktivní a fenolické látky v rostlinných materiálech, rozdělení a přehled těchto látek, význam, výskyt a možnosti jejich stanovení. Literární část práce bude doplněna kapitolou, která popisuje charakteristiku a pěstování vybraného zeleného koření.
Vlastní práce:
a) založení pokusných porostů vybraných rostlin na pozemku katedry biologie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,
b) odběr a zpracování vzorků, laboratorní analýzy a stanovení fenolických látek částečně ve spolupráci s katedrou aplikované chemie Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (spektrofotometrické stanovení, doplňkově metoda HPLC).
Vyhodnocení a statistické zpracování získaných výsledků, diskuze a závěry práce.
Bakalářská práce bude členěna do obvyklých kapitol. Veškeré postupy řešení bakalářské
práce budou konzultovány s vedoucí bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
\begin{quote}
Badoc A. & Lamarti A. (1991). A Chemotaxonomic Evaluation of Anethum graveolens L. (Dill) of Various Origins, Journal of Essential Oil Research, 3:4, 269-278.
Isbilir S.S. & Sagiroglu A. (2011). Antioxidant Potential of Different Dill (Anethum Graveolens L.) Leaf Extracts, International Journal of Food Properties, 14:4, 894-902.
Konoz E., Hajikhani N. & Abbasi A. (2017). Comparison of two methods for extraction of dill essential oil by gas chromatography-mass spectrometry coupled with chemometric resolution techniques, International Journal of Food Properties, 20:sup1, S1002-S1015.
Al-Snafi A. E. (2014). The pharmacological importance of Anethum graveolens. A review. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 6(4): 11-13.
Laribi B., Kouki K., M'Hamdi M., Bettaieb T. (2015). Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia Vol. 103, p. 9-26.
Velíšek J. a Hajšlová J. (2009). Chemie potravin. Ossis Tábor, 602 s.
Ostatní odborná literatura
\end{quote}
Seznam doporučené literatury
\begin{quote}
Badoc A. & Lamarti A. (1991). A Chemotaxonomic Evaluation of Anethum graveolens L. (Dill) of Various Origins, Journal of Essential Oil Research, 3:4, 269-278.
Isbilir S.S. & Sagiroglu A. (2011). Antioxidant Potential of Different Dill (Anethum Graveolens L.) Leaf Extracts, International Journal of Food Properties, 14:4, 894-902.
Konoz E., Hajikhani N. & Abbasi A. (2017). Comparison of two methods for extraction of dill essential oil by gas chromatography-mass spectrometry coupled with chemometric resolution techniques, International Journal of Food Properties, 20:sup1, S1002-S1015.
Al-Snafi A. E. (2014). The pharmacological importance of Anethum graveolens. A review. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 6(4): 11-13.
Laribi B., Kouki K., M'Hamdi M., Bettaieb T. (2015). Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia Vol. 103, p. 9-26.
Velíšek J. a Hajšlová J. (2009). Chemie potravin. Ossis Tábor, 602 s.