Tato diplomová práce se zabývá analýzou pivovarnického odvětví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary a vývojem pivovarského odvětví od roku 2015 v daném kraji. Literární rešerše je zaměřena především na základní pojmy v oblasti pivovarnictví, seznamuje čtenáře s historií vaření piva, rozdělení piv a pivovarů a způsoby vaření piva. V práci jsou popsány hlavní rozdíly mezi velkými pivovary a minipivovary a jejich výhody a nevýhody. Analytická část je potom věnována vybraným pivovarům a minipivovarům v Jihočeském kraji, jenž je v práci charakterizován. Dále jsou popsány vybrané pivovary a jejich historie, současný stav, způsob vaření piva a jejich produkty. Nezbytnou součástí práce jsou grafy, tabulky a obrázky, které zajišťují lepší přehlednost a prezentaci dat v oblasti zkoumané problematiky.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of the brewing industry with regard to minibreweries and the development of the brewing industry since 2015 in the South Bohemia region. The literary research is focuses mainly on the basic terms connected with brewery, the history of beer brewing, the division of beers and breweries and the methods of brewing beer. The work describes the main differences between large breweries and minibreweries and their advantages and disadvantages. The analytical part is devoted to selected breweries and minibreweries in the South Bohemia region, which is characterized in the work. Furthermore, selected breweries and their history, current state methods of brewing beer and their products are described. An essential part of the work are graphs, tables and pictures, which provide better clarity and presentation of data in the field of research.
beer, brewery, history, brewing industry, development
Rozsah průvodní práce
77
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou pivovarnického odvětví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary a vývojem pivovarského odvětví od roku 2015 v daném kraji. Literární rešerše je zaměřena především na základní pojmy v oblasti pivovarnictví, seznamuje čtenáře s historií vaření piva, rozdělení piv a pivovarů a způsoby vaření piva. V práci jsou popsány hlavní rozdíly mezi velkými pivovary a minipivovary a jejich výhody a nevýhody. Analytická část je potom věnována vybraným pivovarům a minipivovarům v Jihočeském kraji, jenž je v práci charakterizován. Dále jsou popsány vybrané pivovary a jejich historie, současný stav, způsob vaření piva a jejich produkty. Nezbytnou součástí práce jsou grafy, tabulky a obrázky, které zajišťují lepší přehlednost a prezentaci dat v oblasti zkoumané problematiky.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of the brewing industry with regard to minibreweries and the development of the brewing industry since 2015 in the South Bohemia region. The literary research is focuses mainly on the basic terms connected with brewery, the history of beer brewing, the division of beers and breweries and the methods of brewing beer. The work describes the main differences between large breweries and minibreweries and their advantages and disadvantages. The analytical part is devoted to selected breweries and minibreweries in the South Bohemia region, which is characterized in the work. Furthermore, selected breweries and their history, current state methods of brewing beer and their products are described. An essential part of the work are graphs, tables and pictures, which provide better clarity and presentation of data in the field of research.
beer, brewery, history, brewing industry, development
Zásady pro vypracování
Cílem diplomové práce je analyzovat odvětví pivovarnictví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary. Součástí práce je literární přehled, v rámci kterého autor objasní základní pojmy pivovarského odvětví. V praktické části popíše a zhodnotí současný stav a vývoj pivovarského odvětví v Jihočeském kraji během uplynulých pěti let. Zaměří se na minipivovary jejich velikost výstavu a obchodní politiku.\\
Metodický postup:\\
1. Úvod.\\
2. Literární přehled.\\
3. Metodika.\\
4. Vlastní práce,.\\
5. Závěr.\\
6. Seznam literatury.\\
Zásady pro vypracování
Cílem diplomové práce je analyzovat odvětví pivovarnictví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary. Součástí práce je literární přehled, v rámci kterého autor objasní základní pojmy pivovarského odvětví. V praktické části popíše a zhodnotí současný stav a vývoj pivovarského odvětví v Jihočeském kraji během uplynulých pěti let. Zaměří se na minipivovary jejich velikost výstavu a obchodní politiku.\\
Metodický postup:\\
1. Úvod.\\
2. Literární přehled.\\
3. Metodika.\\
4. Vlastní práce,.\\
5. Závěr.\\
6. Seznam literatury.\\
Seznam doporučené literatury
Basařová, G. A kol. (2011). České pivo, HBT, ISBN 978-80-87109-25-0\\
Kratochvíle, A. (2005). Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, ISBN 80-86576-16-7.\\
Swinnen, J.F.M. et all. (2011). The Economics of Beer, Oxford University Press, ISBN 978-0-19-969380-1\\
Daniels, R. (2013). The Brewers Association´s Guide Starting Your Own Brewery,SBN 978-1-938469-05-3.\\
Kovařík, M (editoring), (2016- respektive nejaktuálnější). Chmelařská ročenka, Výzkumný ústav FORET, M. et al. Marketing: Distanční studijní opora. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, ekonomicko-správní fakulta, 2004. 178 s. ISBN 80-210-3500-5.\\
BLACKWELL, E. Podnikatelský plán. Přel. J. Toman. Praha: Readers International Prague, 1993. 136 s. ISBN 80-901454-1-8.\\
Seznam doporučené literatury
Basařová, G. A kol. (2011). České pivo, HBT, ISBN 978-80-87109-25-0\\
Kratochvíle, A. (2005). Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, ISBN 80-86576-16-7.\\
Swinnen, J.F.M. et all. (2011). The Economics of Beer, Oxford University Press, ISBN 978-0-19-969380-1\\
Daniels, R. (2013). The Brewers Association´s Guide Starting Your Own Brewery,SBN 978-1-938469-05-3.\\
Kovařík, M (editoring), (2016- respektive nejaktuálnější). Chmelařská ročenka, Výzkumný ústav FORET, M. et al. Marketing: Distanční studijní opora. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, ekonomicko-správní fakulta, 2004. 178 s. ISBN 80-210-3500-5.\\
BLACKWELL, E. Podnikatelský plán. Přel. J. Toman. Praha: Readers International Prague, 1993. 136 s. ISBN 80-901454-1-8.\\