Tato bakalářská práce se věnuje správné výživě slepic určených k produkci vajec. Jedná se zde především o nosnice chované ve velkochovech. Jsou zde uvedeny informace o nejlepších čistokrevných plemenech chovaných u nás v malochovech
a hybridech nosného typu využívaných ve velkochovech. Dále o anatomii a fyziologii trávicího traktu slepice, obecné pojednání o živinách, mineráliích a vitamínech.
Tyto informace jsou poté podrobně popsány s ohledem na konkrétní kategorie zvířat a jejich potřeby.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the proper nutrition of hens intended for egg production. These are mainly laying hens kept in large farms. It deals
with information about the best purebred breeds bred in our country in small farms and laying type hybrids used in large farms. Furthermore, the anatomy
and physiology of the digestive tract of the hens, a general treatise on nutrients, minerals and vitamins. This information is then closly describe in more detail with regard to specific categories of animals and their needs.
Klíčová slova
Výživa, drůbež, plemena, vitamíny, minerální látky
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, poultry, breeds, vitamins, mineral substances
Rozsah průvodní práce
50 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se věnuje správné výživě slepic určených k produkci vajec. Jedná se zde především o nosnice chované ve velkochovech. Jsou zde uvedeny informace o nejlepších čistokrevných plemenech chovaných u nás v malochovech
a hybridech nosného typu využívaných ve velkochovech. Dále o anatomii a fyziologii trávicího traktu slepice, obecné pojednání o živinách, mineráliích a vitamínech.
Tyto informace jsou poté podrobně popsány s ohledem na konkrétní kategorie zvířat a jejich potřeby.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the proper nutrition of hens intended for egg production. These are mainly laying hens kept in large farms. It deals
with information about the best purebred breeds bred in our country in small farms and laying type hybrids used in large farms. Furthermore, the anatomy
and physiology of the digestive tract of the hens, a general treatise on nutrients, minerals and vitamins. This information is then closly describe in more detail with regard to specific categories of animals and their needs.
Klíčová slova
Výživa, drůbež, plemena, vitamíny, minerální látky
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, poultry, breeds, vitamins, mineral substances
Zásady pro vypracování
Význam chovu drůbeže je důležitý především v oblasti produkce drůbežích produktů.
Díky vysoké adaptační schopnosti těchto zvířat na široké rozpětí klimatických a technologických podmínek je dnes chov drůbeže rozšířen po celém světě.
Produkční schopnost drůbeže limituje ze všech faktorů nejčastěji výživa. Důsledné využívání poznatků získaných studiem fyziologických a biochemických procesů spojených s přijímáním, trávením, vstřebáváním a intermediárním metabolismem živin při úpravě a podávání krmiv je spolehlivá cesta k ekonomicky efektivní produkci.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se výživou nosných plemen slepic.
V literárním přehledu zpracujete především výživu nosných plemen slepic
Zaměříte se na rozdílné aspekty ve výživě jednotlivých kategorií nosných plemen, na fyziologii trávení a potřebu živin.
V závěru práce navrhnete možná opatření, která by vedla ke zlepšení výživy, zdravotního stavu a welfare drůbeže.
Zásady pro vypracování
Význam chovu drůbeže je důležitý především v oblasti produkce drůbežích produktů.
Díky vysoké adaptační schopnosti těchto zvířat na široké rozpětí klimatických a technologických podmínek je dnes chov drůbeže rozšířen po celém světě.
Produkční schopnost drůbeže limituje ze všech faktorů nejčastěji výživa. Důsledné využívání poznatků získaných studiem fyziologických a biochemických procesů spojených s přijímáním, trávením, vstřebáváním a intermediárním metabolismem živin při úpravě a podávání krmiv je spolehlivá cesta k ekonomicky efektivní produkci.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se výživou nosných plemen slepic.
V literárním přehledu zpracujete především výživu nosných plemen slepic
Zaměříte se na rozdílné aspekty ve výživě jednotlivých kategorií nosných plemen, na fyziologii trávení a potřebu živin.
V závěru práce navrhnete možná opatření, která by vedla ke zlepšení výživy, zdravotního stavu a welfare drůbeže.
Seznam doporučené literatury
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Apajalahti J., Vienola K. (2016): Interaction between chicken intestinal microbiota and protein digestion. Animal Feed Science and Technology, 221, pp. 323-330.
Ashayerizadeh O., Dastar B., Samadi F., Khomeiri M., Yamchi A., Zerehdaran S. (2016): Effects of Lactobacillus-Based Probiotic on Performance, Gut Microflora, Hematology and Intestinal Morphology in Young Broiler Chickens Challenged with Salmonella Typhimurium. Poultry Science Journal, 4 (2), pp. 157-165.
Ducatelle R., Goossens E., De Meyer F., Eeckhaut V., Antonissen G., Haesebrouck F., Van Immerseel F. 2018. Biomarkers for monitoring intestinal health in poultry: present status and future perspectives. Veterinary Research, 49, p. 43.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Jelínek, P., Koudela, K., Doskočil, J., Illek, J., Kotrbáček V., Kovářů, F., Kroupová, V., Kučera, M., Kudláč, E., Trávníček, J., Valent M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 409 s. ISBN 80-7157-644-1.
Pan D., Yu Z. (2014): Intestinal microbiome of poultry and its interaction with host and diet. Gut Microbes, 5 (1), pp. 108-119.
Popova T. (2017): Effect of probiotics in poultry for improving meat quality. Current Opinion in Food Science 14, pp. 72-77.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.
Seznam doporučené literatury
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Apajalahti J., Vienola K. (2016): Interaction between chicken intestinal microbiota and protein digestion. Animal Feed Science and Technology, 221, pp. 323-330.
Ashayerizadeh O., Dastar B., Samadi F., Khomeiri M., Yamchi A., Zerehdaran S. (2016): Effects of Lactobacillus-Based Probiotic on Performance, Gut Microflora, Hematology and Intestinal Morphology in Young Broiler Chickens Challenged with Salmonella Typhimurium. Poultry Science Journal, 4 (2), pp. 157-165.
Ducatelle R., Goossens E., De Meyer F., Eeckhaut V., Antonissen G., Haesebrouck F., Van Immerseel F. 2018. Biomarkers for monitoring intestinal health in poultry: present status and future perspectives. Veterinary Research, 49, p. 43.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Jelínek, P., Koudela, K., Doskočil, J., Illek, J., Kotrbáček V., Kovářů, F., Kroupová, V., Kučera, M., Kudláč, E., Trávníček, J., Valent M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 409 s. ISBN 80-7157-644-1.
Pan D., Yu Z. (2014): Intestinal microbiome of poultry and its interaction with host and diet. Gut Microbes, 5 (1), pp. 108-119.
Popova T. (2017): Effect of probiotics in poultry for improving meat quality. Current Opinion in Food Science 14, pp. 72-77.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.