Tato práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu, a to hlavně diabetickou dietou spolu s režimovými opatřeními. Pro tuto práci byly stanoveny čtyři cíle. Prvním cílem práce je zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu. Druhým cílem zda mají pravidelnou tělesnou aktivitu. Cílem třetím je popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu a posledním cílem je popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu.
Teoretická část se zabývá charakteristikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu a také popisuje pojmy, jako jsou inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Dále se zabývá diagnostikou diabetu, komplikacemi a léčbou. Podrobně se zabývá diabetickou dietou a režimovými opatřeními u diabetu 2. typu.
V praktické části je zkoumáno dodržování diabetické diety a režimových opatření pomocí kvalitativního výzkumu. Výzkumnou část tvoří týdenní jídelníček od každého pacienta a jeho propočet v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sleduje celkový příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a mono- a disacharidů. Praktická část bakalářské práce dále obsahuje řízené strukturované rozhovory. Rozhovor tvořilo 19 otázek, které byly pro všechny respondenty stejné. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 respondentů, z toho 6 žen a 6 mužů.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že diabetickou dietu a režimová opatření většina pacientů nedodržuje a někteří pouze částečně. Téměř všichni pacienti po diagnóze provedli v životním stylu alespoň nějaké změny k lepšímu. Pacienti po diagnóze diabetu většinou zvýšili pohybovou aktivitu, redukovali svoji hmotnost, omezili sladkosti a stravují se pravidelněji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the problem of type 2 diabetes mellitus. It mainly focuses on a diabetic diet along with regimen measures. Four goals have been set for this thesis. The first goal is to map whether patients with type 2 DM keep the diet. The second goal is to find out whether they have regular physical activity. The third goal is to describe how the lifestyle of patients has changed after type 2 DM had been diagnosed and the last goal is to describe the current eating habits of patients with type 2 DM.
The theoretical part deals with the characteristics of type 2 diabetes mellitus and also describes terms such as insulin resistance and metabolic syndrome. It also deals with diagnostics, complications and treatment of diabetes. It deals in detail with diabetic diet and regimen measures in type 2 diabetes.
The practical part examines the observance of diabetic diet and regimen measures through qualitative research. The research part consists of a weekly menu of each patient and its calculation in the Nutriservis Professional program and subsequent evaluation. Each diet follows the total intake of energy, protein, fat, carbohydrates, and mono- and disaccharides. The practical part of the thesis also contains structured interviews. The interview consisted of 19 questions that were the same for all respondents. The research sample consisted of 12 respondents, of which 6 were women and 6 were men.
The results of the research show that the majority of patients do not follow the diabetic diet and regimen measures and some of them only partially. Almost all patients have made some changes in their lifestyle after diagnosis. These patients generally increased physical activity, reduced weight, reduced sweets, and eat more regularly.
diabetes mellitus type 2, diabetic diet, nutrition
Rozsah průvodní práce
79 s. (121 209 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu, a to hlavně diabetickou dietou spolu s režimovými opatřeními. Pro tuto práci byly stanoveny čtyři cíle. Prvním cílem práce je zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu. Druhým cílem zda mají pravidelnou tělesnou aktivitu. Cílem třetím je popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu a posledním cílem je popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu.
Teoretická část se zabývá charakteristikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu a také popisuje pojmy, jako jsou inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Dále se zabývá diagnostikou diabetu, komplikacemi a léčbou. Podrobně se zabývá diabetickou dietou a režimovými opatřeními u diabetu 2. typu.
V praktické části je zkoumáno dodržování diabetické diety a režimových opatření pomocí kvalitativního výzkumu. Výzkumnou část tvoří týdenní jídelníček od každého pacienta a jeho propočet v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sleduje celkový příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a mono- a disacharidů. Praktická část bakalářské práce dále obsahuje řízené strukturované rozhovory. Rozhovor tvořilo 19 otázek, které byly pro všechny respondenty stejné. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 respondentů, z toho 6 žen a 6 mužů.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že diabetickou dietu a režimová opatření většina pacientů nedodržuje a někteří pouze částečně. Téměř všichni pacienti po diagnóze provedli v životním stylu alespoň nějaké změny k lepšímu. Pacienti po diagnóze diabetu většinou zvýšili pohybovou aktivitu, redukovali svoji hmotnost, omezili sladkosti a stravují se pravidelněji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the problem of type 2 diabetes mellitus. It mainly focuses on a diabetic diet along with regimen measures. Four goals have been set for this thesis. The first goal is to map whether patients with type 2 DM keep the diet. The second goal is to find out whether they have regular physical activity. The third goal is to describe how the lifestyle of patients has changed after type 2 DM had been diagnosed and the last goal is to describe the current eating habits of patients with type 2 DM.
The theoretical part deals with the characteristics of type 2 diabetes mellitus and also describes terms such as insulin resistance and metabolic syndrome. It also deals with diagnostics, complications and treatment of diabetes. It deals in detail with diabetic diet and regimen measures in type 2 diabetes.
The practical part examines the observance of diabetic diet and regimen measures through qualitative research. The research part consists of a weekly menu of each patient and its calculation in the Nutriservis Professional program and subsequent evaluation. Each diet follows the total intake of energy, protein, fat, carbohydrates, and mono- and disaccharides. The practical part of the thesis also contains structured interviews. The interview consisted of 19 questions that were the same for all respondents. The research sample consisted of 12 respondents, of which 6 were women and 6 were men.
The results of the research show that the majority of patients do not follow the diabetic diet and regimen measures and some of them only partially. Almost all patients have made some changes in their lifestyle after diagnosis. These patients generally increased physical activity, reduced weight, reduced sweets, and eat more regularly.
diabetes mellitus type 2, diabetic diet, nutrition
Zásady pro vypracování
Problematika:
Diabetes mellitus 2. typu patří k celosvětově nejrozšířenějším chronickým onemocněním. Postihuje obě pohlaví, všechny věkové kategorie, rasy i etnické skupiny. Patří mezi takzvané civilizační choroby. Za jeho vznik může především špatný životní styl, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky a z nich plynoucí nadváha.
Dostatek informací pomůže pochopit závažnost nemoci, možnost jejího předcházení a v případě propuknutí i účinný boj s ní. Diabetes mellitus je závažný tím, že představuje nebezpečí vzniku komplikací. Pokud pacient dodržuje dietu, režimová opatření a je-li diabetes dobře kompenzován, je velká naděje na oddálení vzniku komplikací a tím prodloužení kvalitního života.
Popis metodiky: v praktické části bude využita metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat bude prováděn formou řízených rozhovorů a vyhodnocením jídelních lístků v Nutriservisu.
Výběrový soubor: výzkum bude prováděn s pacienty s diagnózou diabetes mellitus 2. typu.
Cíle práce:
1. Zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu.
2. Zjistit, zda mají pacienti s DM 2. typu pravidelnou tělesnou aktivitu.
3. Popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu.
4. Popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu.
Výzkumné otázky:
1. Jak dodržují pacienti s DM 2. typu diabetickou dietu?
2. Jakou mají pacienti s DM 2. typu tělesnou aktivitu?
3. Jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu?
4. Do jaké míry se pacienti s DM 2. typu cítí omezeni novým životním stylem?
Předpokládané využití práce:
Bakalářská práce může být využita jako edukační materiál pro odbornou veřejnost nebo zdravotnický personál či pacienty trpící onemocněním diabetes mellitus 2. typu a jejich rodiny.
Zásady pro vypracování
Problematika:
Diabetes mellitus 2. typu patří k celosvětově nejrozšířenějším chronickým onemocněním. Postihuje obě pohlaví, všechny věkové kategorie, rasy i etnické skupiny. Patří mezi takzvané civilizační choroby. Za jeho vznik může především špatný životní styl, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky a z nich plynoucí nadváha.
Dostatek informací pomůže pochopit závažnost nemoci, možnost jejího předcházení a v případě propuknutí i účinný boj s ní. Diabetes mellitus je závažný tím, že představuje nebezpečí vzniku komplikací. Pokud pacient dodržuje dietu, režimová opatření a je-li diabetes dobře kompenzován, je velká naděje na oddálení vzniku komplikací a tím prodloužení kvalitního života.
Popis metodiky: v praktické části bude využita metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat bude prováděn formou řízených rozhovorů a vyhodnocením jídelních lístků v Nutriservisu.
Výběrový soubor: výzkum bude prováděn s pacienty s diagnózou diabetes mellitus 2. typu.
Cíle práce:
1. Zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu.
2. Zjistit, zda mají pacienti s DM 2. typu pravidelnou tělesnou aktivitu.
3. Popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu.
4. Popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu.
Výzkumné otázky:
1. Jak dodržují pacienti s DM 2. typu diabetickou dietu?
2. Jakou mají pacienti s DM 2. typu tělesnou aktivitu?
3. Jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu?
4. Do jaké míry se pacienti s DM 2. typu cítí omezeni novým životním stylem?
Předpokládané využití práce:
Bakalářská práce může být využita jako edukační materiál pro odbornou veřejnost nebo zdravotnický personál či pacienty trpící onemocněním diabetes mellitus 2. typu a jejich rodiny.
Seznam doporučené literatury
JIRKOVSKÁ, A., 2014. Jak (si) kontrolovat a zvládat diabetes: manuál pro edukaci diabetiků. Praha: Mladá fronta. 400 s. ISBN 978-80-204-3246-9.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Praha: Grada. 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
PERUŠIČOVÁ, J., 2017. Diabetes mellitus - onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf. 200 s. ISBN 978-80-7345-512-5.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 274 s. ISBN 978-80-7394-478-0.
ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2016. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media. 424 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
Seznam doporučené literatury
JIRKOVSKÁ, A., 2014. Jak (si) kontrolovat a zvládat diabetes: manuál pro edukaci diabetiků. Praha: Mladá fronta. 400 s. ISBN 978-80-204-3246-9.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Praha: Grada. 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
PERUŠIČOVÁ, J., 2017. Diabetes mellitus - onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf. 200 s. ISBN 978-80-7345-512-5.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. 274 s. ISBN 978-80-7394-478-0.
ZLATOHLÁVEK, L. et al., 2016. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media. 424 s. ISBN 978-80-88129-03-5.