Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u osob, které trpí jedním z idiopatických střevních zánětů, konkrétně ulcerózní kolitidou.
Teoretická část se zabývá charakteristikou nemoci, jejími příznaky, komplikacemi a léčbou, dále se více zaměřuje na výživu a dietní doporučení v období remise a relapsu.
Praktická část je rozdělena na tři části, ve kterých je použita metoda kvalitativního šetření. V první části výzkumu je zkoumáno, jak byli respondenti nemocní ulcerózní kolitidou seznámeni s bezezbytkovou dietou, za pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Ve druhé části výzkumu je zmapováno to, jak se výživa u jednotlivých respondentů liší, prostřednictvím odebrání celkové anamnézy a zhodnocení třítýdenního jídelníčku. A ve třetí části za pomoci nutriční anamnézy, jsou zmapovány potraviny nejčastěji způsobující respondentům potíže.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že většina respondentů byla edukována lékařem, a ne nutričním terapeutem. Dokonce některým respondentům nebyly zodpovězeny jejich otázky ohledně diety, a tak museli dohledávat informace o dietě na internetu, nebo navštívit nutriční poradnu, protože byli už v riziku malnutrice nebo malnutriční. Příjem energie a živin je u většiny respondentů dostatečný. Respondenti s nedostatečným příjmem energie a živin stravou doplňují energii a živiny sippingem. Dále z výzkumu vychází, že se téměř všichni respondenti stravují racionálně, pouze vynechávají jídla, která jim způsobují obtíže. Nejčastěji to jsou ostrá a kořeněná jídla, ovoce a zelenina se slupkou, grilované maso, samotné mléko a zelí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on nutrition issues in people suffering from one of the idiopathic intestinal inflammations, namely ulcerative colitis.
The theoretical part deals with the characteristics of the disease, its symptoms, complications and treatment. Furthermore, it focuses more on nutrition and dietary recommendations during periods of remission, relapse and short bowel syndrome.
The practical part is divided into three parts in which the method of qualitative investigation is used. The first part of the research examines how the respondents suffering from ulcerative colitis were acquainted with the residue-free diet, using semi-structured interviews. The second part of the research maps how the nutrition differs in individual respondents by considering their case history and evaluating their three-week diet. And in the third part, with the help of their nutritional history, the foods most frequently causing problems for respondents are mapped.
The results of the research show that most respondents were educated by a doctor, not a nutrition therapist. Even some respondents were not answered their diet questions, so they had to search for diet information on the Internet or visit a nutritional clinic because they were already at risk of malnutrition or malnutrition. Energy and nutrient intake is sufficient for most respondents. Respondents with insufficient energy and nutrient intake supplement their energy and nutrients with sipping. As emerged from the research, almost all respondents eat rationally, only omitting meals that cause them problems. The most common meals, which bring about indigestion, are spicy dishes, fruits and vegetables with peel, grilled meat, milk and cabbage.
Klíčová slova
idiopatické střevní záněty, ulcerózní kolitida, výživa, dieta
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u osob, které trpí jedním z idiopatických střevních zánětů, konkrétně ulcerózní kolitidou.
Teoretická část se zabývá charakteristikou nemoci, jejími příznaky, komplikacemi a léčbou, dále se více zaměřuje na výživu a dietní doporučení v období remise a relapsu.
Praktická část je rozdělena na tři části, ve kterých je použita metoda kvalitativního šetření. V první části výzkumu je zkoumáno, jak byli respondenti nemocní ulcerózní kolitidou seznámeni s bezezbytkovou dietou, za pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Ve druhé části výzkumu je zmapováno to, jak se výživa u jednotlivých respondentů liší, prostřednictvím odebrání celkové anamnézy a zhodnocení třítýdenního jídelníčku. A ve třetí části za pomoci nutriční anamnézy, jsou zmapovány potraviny nejčastěji způsobující respondentům potíže.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že většina respondentů byla edukována lékařem, a ne nutričním terapeutem. Dokonce některým respondentům nebyly zodpovězeny jejich otázky ohledně diety, a tak museli dohledávat informace o dietě na internetu, nebo navštívit nutriční poradnu, protože byli už v riziku malnutrice nebo malnutriční. Příjem energie a živin je u většiny respondentů dostatečný. Respondenti s nedostatečným příjmem energie a živin stravou doplňují energii a živiny sippingem. Dále z výzkumu vychází, že se téměř všichni respondenti stravují racionálně, pouze vynechávají jídla, která jim způsobují obtíže. Nejčastěji to jsou ostrá a kořeněná jídla, ovoce a zelenina se slupkou, grilované maso, samotné mléko a zelí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on nutrition issues in people suffering from one of the idiopathic intestinal inflammations, namely ulcerative colitis.
The theoretical part deals with the characteristics of the disease, its symptoms, complications and treatment. Furthermore, it focuses more on nutrition and dietary recommendations during periods of remission, relapse and short bowel syndrome.
The practical part is divided into three parts in which the method of qualitative investigation is used. The first part of the research examines how the respondents suffering from ulcerative colitis were acquainted with the residue-free diet, using semi-structured interviews. The second part of the research maps how the nutrition differs in individual respondents by considering their case history and evaluating their three-week diet. And in the third part, with the help of their nutritional history, the foods most frequently causing problems for respondents are mapped.
The results of the research show that most respondents were educated by a doctor, not a nutrition therapist. Even some respondents were not answered their diet questions, so they had to search for diet information on the Internet or visit a nutritional clinic because they were already at risk of malnutrition or malnutrition. Energy and nutrient intake is sufficient for most respondents. Respondents with insufficient energy and nutrient intake supplement their energy and nutrients with sipping. As emerged from the research, almost all respondents eat rationally, only omitting meals that cause them problems. The most common meals, which bring about indigestion, are spicy dishes, fruits and vegetables with peel, grilled meat, milk and cabbage.
Klíčová slova
idiopatické střevní záněty, ulcerózní kolitida, výživa, dieta
Současný stav a problematika:
Ulcerózní kolitida je choroba trávicího traktu, která úzce souvisí s výživou. Klinické projevy jsou spojeny s požíváním potravy. Pacientům je třeba, především v nemocnicích, umožnit vytvoření individuálního dietního plánu.
Cíl práce:
1. Zmapovat, jak byli pacienti seznámeni s dietou 5.
2. Zmapovat, jak se liší výživa u jednotlivých pacientů s onemocněním ulcerózní kolitida.
3. Zmapovat, které potraviny nejčastěji pacientům s ulcerózní kolitidou způsobují klinické projevy.
Výzkumné otázky:
1. Jak byli pacienti seznámeni s dietou 5?
2. Jak se liší výživa u jednotlivých pacientů s onemocněním ulcerózní kolitidy?
3. Jaké potraviny nejčastěji způsobují pacientům s ulcerózní kolitidou klinické projevy?
Metodický postup:
- studium odborné literatury
- kvalitativní metoda
- metoda sněhovou koulí
- analýza výsledků
- zhodnocení výsledků
Sběr dat:
- anamnézy
- jídelníčky
- rozhovory
Přepokládané využití práce v praxi:
Tuto práci mohou využít nutriční terapeuti a také laická veřejnost. Pro naší profesi zmapuji, které potraviny nejčastěji lidé s ulcerózní kolitidou dobře snáší, které jim na opak dělají problémy a jak byli seznámeni s dietou 5(bezezbytkovou).
Zásady pro vypracování
Současný stav a problematika:
Ulcerózní kolitida je choroba trávicího traktu, která úzce souvisí s výživou. Klinické projevy jsou spojeny s požíváním potravy. Pacientům je třeba, především v nemocnicích, umožnit vytvoření individuálního dietního plánu.
Cíl práce:
1. Zmapovat, jak byli pacienti seznámeni s dietou 5.
2. Zmapovat, jak se liší výživa u jednotlivých pacientů s onemocněním ulcerózní kolitida.
3. Zmapovat, které potraviny nejčastěji pacientům s ulcerózní kolitidou způsobují klinické projevy.
Výzkumné otázky:
1. Jak byli pacienti seznámeni s dietou 5?
2. Jak se liší výživa u jednotlivých pacientů s onemocněním ulcerózní kolitidy?
3. Jaké potraviny nejčastěji způsobují pacientům s ulcerózní kolitidou klinické projevy?
Metodický postup:
- studium odborné literatury
- kvalitativní metoda
- metoda sněhovou koulí
- analýza výsledků
- zhodnocení výsledků
Sběr dat:
- anamnézy
- jídelníčky
- rozhovory
Přepokládané využití práce v praxi:
Tuto práci mohou využít nutriční terapeuti a také laická veřejnost. Pro naší profesi zmapuji, které potraviny nejčastěji lidé s ulcerózní kolitidou dobře snáší, které jim na opak dělají problémy a jak byli seznámeni s dietou 5(bezezbytkovou).
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P., PAVLÍČKOVÁ, J., 2006. Cronova choroba ucerozni kolitida. Praha: Forsapi, ISBN 8090382008
KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ, Z., 2010. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, Informační servis pro lékaře, sv. 2. ISBN 978-80-87250-08-2.
MAŘATKA, Z., 1999. Gastroenterologie. V Praze: Karolinum, ISBN 80-7184-561-2.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S IDIOPATICKÝMI STŘEVNÍMI ZÁNĚTY ČESKÁ GASTROENTEROLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP., 2011. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech, ale báli jste se zeptat. I. Díl. Praha : Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty- Pacienti IBD : Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty, ISBN 978-80-905120-0-9
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S IDIOPATICKÝMI STŘEVNÍMI ZÁNĚTY ČESKÁ GASTROENTEROLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP., 2012. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech, ale báli jste se zeptat. II. Díl. Praha : Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty- Pacienti IBD : Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty, ISBN 978-80-905120-2-3
PETR, P., 2000. Cronova choroba a ucerózni kolitida : informace pro pacienty a jejich blízké. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, ISBN 80-7040-406-X : 30.00
RYŠAVÁ, L., STRÁNSKÝ, M., 2010. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, ISBN 978-80-7394-241-0.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P., PAVLÍČKOVÁ, J., 2006. Cronova choroba ucerozni kolitida. Praha: Forsapi, ISBN 8090382008
KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ, Z., 2010. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, Informační servis pro lékaře, sv. 2. ISBN 978-80-87250-08-2.
MAŘATKA, Z., 1999. Gastroenterologie. V Praze: Karolinum, ISBN 80-7184-561-2.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S IDIOPATICKÝMI STŘEVNÍMI ZÁNĚTY ČESKÁ GASTROENTEROLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP., 2011. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech, ale báli jste se zeptat. I. Díl. Praha : Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty- Pacienti IBD : Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty, ISBN 978-80-905120-0-9
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S IDIOPATICKÝMI STŘEVNÍMI ZÁNĚTY ČESKÁ GASTROENTEROLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP., 2012. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech, ale báli jste se zeptat. II. Díl. Praha : Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty- Pacienti IBD : Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty, ISBN 978-80-905120-2-3
PETR, P., 2000. Cronova choroba a ucerózni kolitida : informace pro pacienty a jejich blízké. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, ISBN 80-7040-406-X : 30.00
RYŠAVÁ, L., STRÁNSKÝ, M., 2010. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, ISBN 978-80-7394-241-0.