Tato bakalářská práce pojednává o problematice diabetické diety v lázeňském zařízení, konkrétně v Lázeňském domě Aurora Slatinných lázní Třeboň.
V teoretické části jsem se soustředila na onemocnění diabetes mellitus obecně. Nalezneme zde popis metabolismu sacharidů, stručnou anatomii hlavních orgánů souvisejících s onemocněním, jeho epidemiologii, klasifikaci, diagnostiku a léčbu a také přidružené komplikace. Druhá část teorie definuje odborná doporučení k diabetické dietě jako takové. Třetí stručně popisuje historii a současnost českého lázeňství a možnosti stravování v lázeňských zařízeních včetně diet.
Pro práci byly stanoveny celkem tři cíle. Prvním z nich je zmapovat možnosti diabetické diety v lázeňském zařízení, druhým analyzovat lázeňský jídelníček a zjistit, zda odpovídá zásadám diabetické diety a posledním je porovnat jídelníček vybraných pacientů s lázeňským a najít jejich rozdíly.
Ve výzkumné části jsem hodnotila vhodnost lázeňského jídelníčku při onemocnění diabetes mellitus II. typu a pomocí metod kvalitativního výzkumu jsem poté tento jídelníček srovnávala s domácími jídelníčky osmi lázeňských pacientů s diagnózou diabetes mellitus II. typu. Jídelníčky byly vyhodnocovány v programu Nutriservis Proffesional. Všímala jsem si zejména celkové energie, sacharidů, tuků, bílkovin, mono a disacharidů.
Z výsledků jasně vyplývá, že lázeňský jídelníček je i přes drobné nedostatky vhodně sestaven a odpovídá obecným zásadám diabetické diety. V porovnání se stravováním doma si většina pacientů v lázních polepšila - stravují se vhodněji a pravidelněji. Výsledky nám také potvrdily nezbytnost důsledné edukace diabetiků v oblasti výživy a současně nutnost aktivní spolupráce odborníků (dietologů, nutričních terapeutů) při jejich léčbě.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the problems of diabetic diet in spa, specifically in the Peat Spa Třeboň, sanatorium Aurora.
In the theoretical part I focused on the diabetes mellitus disease in general. In the first part we can find there the description of the carbohydrate metabolism, the brief anatomy of main organs that are related to the disease, epidemiology, classification, therapy and diabetes' affiliated complications. The next part of the theory defines specialistic recommendations for the diabetic diet itself. The third part describes the history and present of Czech Spas and possibilities of the food consummation in spa including diets.
There were three goals determinated for this thesis. First of them was to map the possibilities of the diabetic diet in the spa, the second one was to analyse spa menu and to realize if it was suitable for the diabetics and the last goals was to compare patient's menu with the spa-one and to find their differences.
In the practical part I evaluated the suitability of the spa menu for the type 2 diabetics by using the qualitative research's methods. Afterward I compared this menu with patients' menus. There were 8 patients of the Aurora sanatorium with type 2 diabetes in my research. The menus were evaluated in Nutriservis Proffesional nutrition software. I mainly noticed the total daily energy intake, carbohydrates, fats, proteins and mono- and disaccharides in the research.
The results of the research show that spa menu is despite of some slight imperfections suitable for the type 2 diabetics and it corresponds with the recommendations for the diabetic diet. In the comparison of home menus and the spa-ones, the most of the patients boards better and more regular in the spa. But, as we can see by the results, there is an essential need of patients' education in the nutrition area and also a necessary cooperation with the specialists (diabetologists, nutritional therapists) in their treatment.
Tato bakalářská práce pojednává o problematice diabetické diety v lázeňském zařízení, konkrétně v Lázeňském domě Aurora Slatinných lázní Třeboň.
V teoretické části jsem se soustředila na onemocnění diabetes mellitus obecně. Nalezneme zde popis metabolismu sacharidů, stručnou anatomii hlavních orgánů souvisejících s onemocněním, jeho epidemiologii, klasifikaci, diagnostiku a léčbu a také přidružené komplikace. Druhá část teorie definuje odborná doporučení k diabetické dietě jako takové. Třetí stručně popisuje historii a současnost českého lázeňství a možnosti stravování v lázeňských zařízeních včetně diet.
Pro práci byly stanoveny celkem tři cíle. Prvním z nich je zmapovat možnosti diabetické diety v lázeňském zařízení, druhým analyzovat lázeňský jídelníček a zjistit, zda odpovídá zásadám diabetické diety a posledním je porovnat jídelníček vybraných pacientů s lázeňským a najít jejich rozdíly.
Ve výzkumné části jsem hodnotila vhodnost lázeňského jídelníčku při onemocnění diabetes mellitus II. typu a pomocí metod kvalitativního výzkumu jsem poté tento jídelníček srovnávala s domácími jídelníčky osmi lázeňských pacientů s diagnózou diabetes mellitus II. typu. Jídelníčky byly vyhodnocovány v programu Nutriservis Proffesional. Všímala jsem si zejména celkové energie, sacharidů, tuků, bílkovin, mono a disacharidů.
Z výsledků jasně vyplývá, že lázeňský jídelníček je i přes drobné nedostatky vhodně sestaven a odpovídá obecným zásadám diabetické diety. V porovnání se stravováním doma si většina pacientů v lázních polepšila - stravují se vhodněji a pravidelněji. Výsledky nám také potvrdily nezbytnost důsledné edukace diabetiků v oblasti výživy a současně nutnost aktivní spolupráce odborníků (dietologů, nutričních terapeutů) při jejich léčbě.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the problems of diabetic diet in spa, specifically in the Peat Spa Třeboň, sanatorium Aurora.
In the theoretical part I focused on the diabetes mellitus disease in general. In the first part we can find there the description of the carbohydrate metabolism, the brief anatomy of main organs that are related to the disease, epidemiology, classification, therapy and diabetes' affiliated complications. The next part of the theory defines specialistic recommendations for the diabetic diet itself. The third part describes the history and present of Czech Spas and possibilities of the food consummation in spa including diets.
There were three goals determinated for this thesis. First of them was to map the possibilities of the diabetic diet in the spa, the second one was to analyse spa menu and to realize if it was suitable for the diabetics and the last goals was to compare patient's menu with the spa-one and to find their differences.
In the practical part I evaluated the suitability of the spa menu for the type 2 diabetics by using the qualitative research's methods. Afterward I compared this menu with patients' menus. There were 8 patients of the Aurora sanatorium with type 2 diabetes in my research. The menus were evaluated in Nutriservis Proffesional nutrition software. I mainly noticed the total daily energy intake, carbohydrates, fats, proteins and mono- and disaccharides in the research.
The results of the research show that spa menu is despite of some slight imperfections suitable for the type 2 diabetics and it corresponds with the recommendations for the diabetic diet. In the comparison of home menus and the spa-ones, the most of the patients boards better and more regular in the spa. But, as we can see by the results, there is an essential need of patients' education in the nutrition area and also a necessary cooperation with the specialists (diabetologists, nutritional therapists) in their treatment.
Současný stav problematiky:
Incidence onemocnění zvaného diabetes mellitus II. typu se každým rokem zvyšuje, a to jak v České republice, tak po celém světě. Diabetes mellitus je onemocnění, při kterém dochází k poruchám metabolismu sacharidů. Toto onemocnění je velmi závažné, ale bohužel velmi podceňované. Je tedy nezbytné řešit problematiku diabetu mellitu komplexně. Nedílnou součástí léčby diabetu mellitu je také nutriční terapie, která nám přináší dietetická opatření napomáhající kompenzaci nemoci. Diabetická dieta by měla být nedílnou součástí léčby diabetu mellitu II. typu, jelikož zásadně ovlivňuje celkový stav pacienta. Správně zvolená dieta umožňuje výrazně zvýšit kvalitu života.
Cíle:
1. Zmapovat možnosti diabetické diety.
2. Popsat specifika diabetické diety v lázeňském zařízení.
3. Analyzovat lázeňský jídelníček a navrhnout případné změny.
Výzkumné otázky:
1. Jaké jsou možnosti diabetické diety?
2. Jaké jsou specifika diabetické diety v lázeňském zařízení?
3. Do jaké míry se lázeňský jídelníček shoduje se zásadami diabetické diety a jaké změny jsou třeba?
Popis metodiky:
Praktická část bakalářské práce bude provedena metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat bude probíhat formou rozboru zdravotnické dokumentace a odběru pacientova jídelníčku, který se následně porovná s lázeňským jídelníčkem. Dále bude sběr probíhat pomocí rozhovorů a dotazníku. Na závěr budou data vyhodnocena ze subjektivního i objektivního hlediska.
Předpokládané využití práce v praxi:
Bakalářská práce může být využita jako ucelený přehled zásad diabetické diety při diabetu mellitu II. typu pro laickou i odbornou veřejnost a také jako vzor k sestavování jídelníčků v lázeňském zařízení pro nutriční terapeuty.
Zásady pro vypracování
Současný stav problematiky:
Incidence onemocnění zvaného diabetes mellitus II. typu se každým rokem zvyšuje, a to jak v České republice, tak po celém světě. Diabetes mellitus je onemocnění, při kterém dochází k poruchám metabolismu sacharidů. Toto onemocnění je velmi závažné, ale bohužel velmi podceňované. Je tedy nezbytné řešit problematiku diabetu mellitu komplexně. Nedílnou součástí léčby diabetu mellitu je také nutriční terapie, která nám přináší dietetická opatření napomáhající kompenzaci nemoci. Diabetická dieta by měla být nedílnou součástí léčby diabetu mellitu II. typu, jelikož zásadně ovlivňuje celkový stav pacienta. Správně zvolená dieta umožňuje výrazně zvýšit kvalitu života.
Cíle:
1. Zmapovat možnosti diabetické diety.
2. Popsat specifika diabetické diety v lázeňském zařízení.
3. Analyzovat lázeňský jídelníček a navrhnout případné změny.
Výzkumné otázky:
1. Jaké jsou možnosti diabetické diety?
2. Jaké jsou specifika diabetické diety v lázeňském zařízení?
3. Do jaké míry se lázeňský jídelníček shoduje se zásadami diabetické diety a jaké změny jsou třeba?
Popis metodiky:
Praktická část bakalářské práce bude provedena metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat bude probíhat formou rozboru zdravotnické dokumentace a odběru pacientova jídelníčku, který se následně porovná s lázeňským jídelníčkem. Dále bude sběr probíhat pomocí rozhovorů a dotazníku. Na závěr budou data vyhodnocena ze subjektivního i objektivního hlediska.
Předpokládané využití práce v praxi:
Bakalářská práce může být využita jako ucelený přehled zásad diabetické diety při diabetu mellitu II. typu pro laickou i odbornou veřejnost a také jako vzor k sestavování jídelníčků v lázeňském zařízení pro nutriční terapeuty.
Seznam doporučené literatury
1) BARTOŠ, V., PELIKÁNOVÁ, T. Praktická diabetologie. 4. vyd. Praha: Maxdorf, 2010. 743 s. ISBN 978-80-7345-216-2.
2) KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. Informační
servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-08-2.
3) NAŇKA, O., ELIŠKOVÁ, M. Přehled anatomie. 2. vyd. Praha: Galén, 2009. 416 s. ISBN 978-80-7262-612-0.
4) NAVRÁTIL, L. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2017.560 s. ISBN 978-80-2710-210-5.
5) SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 80-247-2256-6.
Seznam doporučené literatury
1) BARTOŠ, V., PELIKÁNOVÁ, T. Praktická diabetologie. 4. vyd. Praha: Maxdorf, 2010. 743 s. ISBN 978-80-7345-216-2.
2) KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. Informační
servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-08-2.
3) NAŇKA, O., ELIŠKOVÁ, M. Přehled anatomie. 2. vyd. Praha: Galén, 2009. 416 s. ISBN 978-80-7262-612-0.
4) NAVRÁTIL, L. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2017.560 s. ISBN 978-80-2710-210-5.
5) SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 80-247-2256-6.