Bakalářská práce "Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví" se zabývá charakteristikou vybranými historickými obdobími toxikologie. Popisuje základní pojmy toxikologie. Stručně charakterizuje toxické látky rostlinného a živočišného původu. Větší pozornost je věnována mykotoxinům, zejména aflatoxinům, fumonisinům, ochratoxinům a zearaleonu. Velmi důležitou část práce tvoří prevence před působením toxických látek na zdravotní stav a jsou popsána dílčí opatření, která jsou nezbytná před konzumací nebo úpravou potravin. Praktická část práce zkoumá informovanost vysokoškolských studentů o významných toxických látkách v potravinách. Hodnotí, zda tito studenti rozeznávají žádoucí druhy plísní na potravinách. A v neposlední řadě se zajímá, jaká preventivní opatření studenti vysokých škol provádějí před samotnou konzumací a úpravou potravin. Závěr práce ukazuje, že informovanost studentů vysokých škol je na poměrně vysoké úrovni.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis "Toxic substances and their effects to human health" deals with characteristics of selected historical periods of toxicology. It describes the basic concepts of toxicology. It briefly characterizes toxic substances of plant and animal origin. More attention is paid to mycotoxins, especially aflatoxins, fumonisins, ochratoxins and zearaleon. A very important part of this thesis is the prevention of the effects of toxic substances on human health and describes the partial measures that are necessary before consumption or preparing of food. The practical part examines the awareness of university students about important toxic substances in food. It assesses whether these students recognize the desired mold species on food. Next it is interested in what precautionary measures are taken by university students before consuming and preparing food. The conclusion of the thesis shows that the know-how of university students is relatively high.
Bakalářská práce "Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví" se zabývá charakteristikou vybranými historickými obdobími toxikologie. Popisuje základní pojmy toxikologie. Stručně charakterizuje toxické látky rostlinného a živočišného původu. Větší pozornost je věnována mykotoxinům, zejména aflatoxinům, fumonisinům, ochratoxinům a zearaleonu. Velmi důležitou část práce tvoří prevence před působením toxických látek na zdravotní stav a jsou popsána dílčí opatření, která jsou nezbytná před konzumací nebo úpravou potravin. Praktická část práce zkoumá informovanost vysokoškolských studentů o významných toxických látkách v potravinách. Hodnotí, zda tito studenti rozeznávají žádoucí druhy plísní na potravinách. A v neposlední řadě se zajímá, jaká preventivní opatření studenti vysokých škol provádějí před samotnou konzumací a úpravou potravin. Závěr práce ukazuje, že informovanost studentů vysokých škol je na poměrně vysoké úrovni.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis "Toxic substances and their effects to human health" deals with characteristics of selected historical periods of toxicology. It describes the basic concepts of toxicology. It briefly characterizes toxic substances of plant and animal origin. More attention is paid to mycotoxins, especially aflatoxins, fumonisins, ochratoxins and zearaleon. A very important part of this thesis is the prevention of the effects of toxic substances on human health and describes the partial measures that are necessary before consumption or preparing of food. The practical part examines the awareness of university students about important toxic substances in food. It assesses whether these students recognize the desired mold species on food. Next it is interested in what precautionary measures are taken by university students before consuming and preparing food. The conclusion of the thesis shows that the know-how of university students is relatively high.
Současný stav problematiky:
Během života působí na lidský organismus mnoho faktorů. Tím nejvýznamnějším faktorem působící na lidské zdraví jsou potraviny. V potravinách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují i látky toxické. Tyto látky jsou rozděleny do tří kategorií, a to na přirozeně toxické, antinutriční a cizorodé. Nicméně ne všechny toxické látky jsou pro člověka nebezpečné.
Cíl práce:
Poskytnout informace o významných toxických látkách v potravinách rostlinného i živočišného původu.
Zmapovat vliv toxických látek na zdravotní stav.
Popsat možnosti, jak se vyvarovat negativnímu působení toxických látek.
Výzkumné otázky:
1. Orientují se studenti vysokých škol v rozdílech mezi přirozeně toxickou, antinutriční a cizorodou látkou?
2. Jaká opatření studenti vysokých škol provádějí před konzumací vybraných potravin?
3. Které plísně, které jsou na potravinách žádoucí, studenti vysokých škol rozeznávají?
Výzkumný soubor:
Studenti vysokých škol
Metodika:
1. Dotazník
2. Analýza výsledků výzkumu
3. Zhodnocení výsledků
Zásady pro vypracování
Současný stav problematiky:
Během života působí na lidský organismus mnoho faktorů. Tím nejvýznamnějším faktorem působící na lidské zdraví jsou potraviny. V potravinách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují i látky toxické. Tyto látky jsou rozděleny do tří kategorií, a to na přirozeně toxické, antinutriční a cizorodé. Nicméně ne všechny toxické látky jsou pro člověka nebezpečné.
Cíl práce:
Poskytnout informace o významných toxických látkách v potravinách rostlinného i živočišného původu.
Zmapovat vliv toxických látek na zdravotní stav.
Popsat možnosti, jak se vyvarovat negativnímu působení toxických látek.
Výzkumné otázky:
1. Orientují se studenti vysokých škol v rozdílech mezi přirozeně toxickou, antinutriční a cizorodou látkou?
2. Jaká opatření studenti vysokých škol provádějí před konzumací vybraných potravin?
3. Které plísně, které jsou na potravinách žádoucí, studenti vysokých škol rozeznávají?
Výzkumný soubor:
Studenti vysokých škol
Metodika:
1. Dotazník
2. Analýza výsledků výzkumu
3. Zhodnocení výsledků
Seznam doporučené literatury
STRUNECKÁ, A., PATOČKA, J., 2012. Doba jedová 2. 1. vyd. Praha: Triton, ISBN 978-80-7387-555-8.
STRUNECKÁ, A., PATOČKA, J., 2011. Doba jedová 1. 1. vyd. Praha: Triton, ISBN 978-80-7387-469-8.
BABIČKA, L., 2017. Toxicky významné látky v potravinách. 1. vyd. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, ISBN 978-80-88019-28-2.
LINHART, I., 2014. Toxikologie, 2. vyd. Praha: VŠCHT, ISBN 978-80-7080-877-1.
HAJŠLOVÁ, J., VELÍŠEK, J., 2009. Chemie potravin II., 3. vyd. Tábor: OSSIS, ISBN 978-80-86659-16-9.
HAJŠLOVÁ, J., VELÍŠEK, J., 2009. Chemie potravin I., 3. vyd. Tábor: OSSIS, ISBN 978-80-86659-15-2.
ŠRÁMOVÁ, H., 1994. Infekce a otravy z jídla, 1. vyd. Praha: ÚZPI, ISBN 80-85120-45-3.
Seznam doporučené literatury
STRUNECKÁ, A., PATOČKA, J., 2012. Doba jedová 2. 1. vyd. Praha: Triton, ISBN 978-80-7387-555-8.
STRUNECKÁ, A., PATOČKA, J., 2011. Doba jedová 1. 1. vyd. Praha: Triton, ISBN 978-80-7387-469-8.
BABIČKA, L., 2017. Toxicky významné látky v potravinách. 1. vyd. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, ISBN 978-80-88019-28-2.
LINHART, I., 2014. Toxikologie, 2. vyd. Praha: VŠCHT, ISBN 978-80-7080-877-1.
HAJŠLOVÁ, J., VELÍŠEK, J., 2009. Chemie potravin II., 3. vyd. Tábor: OSSIS, ISBN 978-80-86659-16-9.
HAJŠLOVÁ, J., VELÍŠEK, J., 2009. Chemie potravin I., 3. vyd. Tábor: OSSIS, ISBN 978-80-86659-15-2.
ŠRÁMOVÁ, H., 1994. Infekce a otravy z jídla, 1. vyd. Praha: ÚZPI, ISBN 80-85120-45-3.