Bakalářská práce se zabývá významem vitaminů a minerálních látek, které patří mezi přídatné látky. Přídatné látky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Při nedostatku ve výživě dochází ke zhoršení celkového zdravotního stavu a také k metabolickým poruchám. Je nutné udržovat dostatek přídatných látek v potravě
a správný poměr minerálních látek.
V první části popisuji morfologii trávicí soustavy skotu a funkci jednotlivých částí.
Ve druhé části charakterizuji masný skot a jeho výkrm. V poslední části se zabývám výživou masného skotu, rozdělením vitaminů na rozpustné v tucích a ve vodě. Popisuji jednotlivé minerální látky, které se rozdělují na makroprvky, mikroprvky a stopové prvky. V závěru uvádím svůj názor na důležitost přídatných látek ve výživě masného skotu.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deals with the significance of vitamins and minerals, which belong to the food additives. Additives are very important for the proper functioning of the organism. A lack of these substances in the nutrition worsens the overall health and causes metabolic disorders. It is necessary to maintain sufficient additives and the right proportion of minerals in nutrition.
In the first part I describe the morphology of the digestive systém of cattle and the function of its individual parts. In the second part I characterize beef cattle and their fattening. In the last part I deal with the nutrition of beef cattle, the division of vitamins into fat soluble and water soluble. I describe individual minerals, which are divided into macroelements, microelements and trace elements. In conclusion, I present my opinion on the importance of additives in the nutrition of beef cattle.
Klíčová slova
vitaminy, minerální látky, masný skot
Klíčová slova v angličtině
vitamins, minerals, beef cattle
Rozsah průvodní práce
38 s. (62 191 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá významem vitaminů a minerálních látek, které patří mezi přídatné látky. Přídatné látky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Při nedostatku ve výživě dochází ke zhoršení celkového zdravotního stavu a také k metabolickým poruchám. Je nutné udržovat dostatek přídatných látek v potravě
a správný poměr minerálních látek.
V první části popisuji morfologii trávicí soustavy skotu a funkci jednotlivých částí.
Ve druhé části charakterizuji masný skot a jeho výkrm. V poslední části se zabývám výživou masného skotu, rozdělením vitaminů na rozpustné v tucích a ve vodě. Popisuji jednotlivé minerální látky, které se rozdělují na makroprvky, mikroprvky a stopové prvky. V závěru uvádím svůj názor na důležitost přídatných látek ve výživě masného skotu.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deals with the significance of vitamins and minerals, which belong to the food additives. Additives are very important for the proper functioning of the organism. A lack of these substances in the nutrition worsens the overall health and causes metabolic disorders. It is necessary to maintain sufficient additives and the right proportion of minerals in nutrition.
In the first part I describe the morphology of the digestive systém of cattle and the function of its individual parts. In the second part I characterize beef cattle and their fattening. In the last part I deal with the nutrition of beef cattle, the division of vitamins into fat soluble and water soluble. I describe individual minerals, which are divided into macroelements, microelements and trace elements. In conclusion, I present my opinion on the importance of additives in the nutrition of beef cattle.
Klíčová slova
vitaminy, minerální látky, masný skot
Klíčová slova v angličtině
vitamins, minerals, beef cattle
Zásady pro vypracování
Vitamíny a minerální látky jsou velice významné pro správný vývin a funkci hospodářských zvířat, proto je nutné je dodávat ve správném poměru a množství.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se významem vitaminů a minerálních látek ve výživě masného skotu.
V literární studii zpracujete především základní aspekty výživy masného skotu a základní rozdělení vitaminů a minerálních látek.
V další části se zaměříte na specifika minerálních látek a vitaminů ve výživě býků a problematiku aplikace vitaminů a minerálních látek do krmné dávky.
V závěru zpracujete možná řešení zlepšení a optimalizaci krmné dávky.
Zásady pro vypracování
Vitamíny a minerální látky jsou velice významné pro správný vývin a funkci hospodářských zvířat, proto je nutné je dodávat ve správném poměru a množství.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se významem vitaminů a minerálních látek ve výživě masného skotu.
V literární studii zpracujete především základní aspekty výživy masného skotu a základní rozdělení vitaminů a minerálních látek.
V další části se zaměříte na specifika minerálních látek a vitaminů ve výživě býků a problematiku aplikace vitaminů a minerálních látek do krmné dávky.
V závěru zpracujete možná řešení zlepšení a optimalizaci krmné dávky.
Seznam doporučené literatury
DOLEŽAL, P. (2006): Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv, 247 s.
JEROCH, H., ČERMÁK, B., KROUPOVÁ, V. (2006): Základy výživy a krmení hospodářských zvířat. Vyd. 1. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta. 290 s. ISBN 80-7040-873-1.
JELÍNEK P., KOUDELA K., DOSKOČIL J., ILLEK J., KORBÁČEK V., KOVÁŘŮ F., KROUPOVÁ V., KUČERA M., KUDLÁČ E., TRÁVNÍČEK J., VALENT M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, Brno. 409 s.
NIEDERMAYER, E. K., GENTHER-SCHROEDER, O. N., LOY, D. D., HANSEN, S. L. (2017): The effects of injectable trace minerals on growth performance and mineral status of Angus beef steers raised in a natural feedlot program, The Professional Animal Scientist, Volume 33, Issue 2, pp. 186-193. ISSN 1080-7446
SOMMER, A., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z., FRYDRYCH, Z., KRÁLÍK, O., KRÁLÍKOVÁ, Z., KRÁSA, A., PAJTÁŠ, M., PETRIKOVIČ, P., POZDÍŠEK, J., ŠIMEK, M., TŘINÁCTÝ, J., VENCL, B., ZEMAN, L. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ZS VÚVZ Pohořelice, 198 s.
STRAPÁK, P. (2013): Význam chovu hovädzieho dobytka. In: STRAPÁK & KOLEKTIV. Chov hovädzieho dobytka. Nitra, ISBN 978-80-552-0994-4, s. 11 - 36.
ZEMAN, L., DOLEŽAL, P., KOPŘIVA, A., MRKVICOVÁ, E., PROCHÁZKOVÁ, J., RYANT, P., SKLÁDANKA, J., STRAKOVÁ, E., SUCHÝ, P., VESELÝ, P., ZELENKA, J. (2006): Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha, Profi Press, s. 360.
Seznam doporučené literatury
DOLEŽAL, P. (2006): Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv, 247 s.
JEROCH, H., ČERMÁK, B., KROUPOVÁ, V. (2006): Základy výživy a krmení hospodářských zvířat. Vyd. 1. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta. 290 s. ISBN 80-7040-873-1.
JELÍNEK P., KOUDELA K., DOSKOČIL J., ILLEK J., KORBÁČEK V., KOVÁŘŮ F., KROUPOVÁ V., KUČERA M., KUDLÁČ E., TRÁVNÍČEK J., VALENT M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, Brno. 409 s.
NIEDERMAYER, E. K., GENTHER-SCHROEDER, O. N., LOY, D. D., HANSEN, S. L. (2017): The effects of injectable trace minerals on growth performance and mineral status of Angus beef steers raised in a natural feedlot program, The Professional Animal Scientist, Volume 33, Issue 2, pp. 186-193. ISSN 1080-7446
SOMMER, A., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z., FRYDRYCH, Z., KRÁLÍK, O., KRÁLÍKOVÁ, Z., KRÁSA, A., PAJTÁŠ, M., PETRIKOVIČ, P., POZDÍŠEK, J., ŠIMEK, M., TŘINÁCTÝ, J., VENCL, B., ZEMAN, L. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ZS VÚVZ Pohořelice, 198 s.
STRAPÁK, P. (2013): Význam chovu hovädzieho dobytka. In: STRAPÁK & KOLEKTIV. Chov hovädzieho dobytka. Nitra, ISBN 978-80-552-0994-4, s. 11 - 36.
ZEMAN, L., DOLEŽAL, P., KOPŘIVA, A., MRKVICOVÁ, E., PROCHÁZKOVÁ, J., RYANT, P., SKLÁDANKA, J., STRAKOVÁ, E., SUCHÝ, P., VESELÝ, P., ZELENKA, J. (2006): Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha, Profi Press, s. 360.