Zařazování nemléčných příkrmů do stravy kojenců je velice zásadní období. Kojenec nyní potřebuje veškeré živiny v neoptimálnějším poměru. Zařazování jednotlivých potravin do výživy takto malých dětí má svá pravidla. Alergenní potraviny je potřeba zařazovat postupně a s opatrností. Je doporučeno zavádět alergeny co nejdříve, jejich pozdější zavádění může vést k většímu riziku alergické reakce.
Ohledně zařazování potravin či alergenů do stravy dítěte je vždy vhodné se poradit s ošetřujícím lékařem.
Anotace v angličtině
The inclusion of non-dairy foods into the infants nutrition is very important period. The infant now needs all the nutritions in the most optional proportion. The inclusion of individuals foodstuffs into the nutritions small children has some rules. Allergenic foodstuffs needs to be classified gradually and with the caution. It's recommended to introduce alergens as soon as possible, later introduction may lead to a higher risk of allergic reaction. The inclusion of foodstuffs or allergens in the child's diet is always advesible to consult with the doctor.
Zařazování nemléčných příkrmů do stravy kojenců je velice zásadní období. Kojenec nyní potřebuje veškeré živiny v neoptimálnějším poměru. Zařazování jednotlivých potravin do výživy takto malých dětí má svá pravidla. Alergenní potraviny je potřeba zařazovat postupně a s opatrností. Je doporučeno zavádět alergeny co nejdříve, jejich pozdější zavádění může vést k většímu riziku alergické reakce.
Ohledně zařazování potravin či alergenů do stravy dítěte je vždy vhodné se poradit s ošetřujícím lékařem.
Anotace v angličtině
The inclusion of non-dairy foods into the infants nutrition is very important period. The infant now needs all the nutritions in the most optional proportion. The inclusion of individuals foodstuffs into the nutritions small children has some rules. Allergenic foodstuffs needs to be classified gradually and with the caution. It's recommended to introduce alergens as soon as possible, later introduction may lead to a higher risk of allergic reaction. The inclusion of foodstuffs or allergens in the child's diet is always advesible to consult with the doctor.
Nejvhodnější a nejpřirozenější formou výživy kojenců je mateřské mléko, které je výhradním zdrojem energie a živin od narození do ukončení 4. měsíce, u prospívajícího kojence až do 6. měsíce věku. V navazujícím přechodném období života kojence je pak mléčná strava již doplňována nemléčnými příkrmy.
Cílem bakalářské je zpracovat literární studii zabývající se zařazováním jednotlivých druhů příkrmů do výživy kojenců, z hlediska jejich prospěšnosti pro růst a vývoj, ale také z hlediska prevence vzniku alergií a potravinových nesnášenlivostí.
Na základě literárního přehledu shrňte poznatky o zásadách racionální výživy kojenců od ukončeného 4.-6. měsíce věku. Literární studie bude zahrnovat stručnou, obecnou charakteristiku výživy kojenců, na kterou naváže zařazování jednotlivých druhů příkrmů. Uveďte, které příkrmy a kdy je nejoptimálnější zařazovat do jídelníčku kojence, jaké jsou proto důvody, jak z nutričního, tak zdravotně preventivního hlediska. Hlavní důraz klaďte především na nové vědecké poznatky. V práci se rovněž zaměřte na způsoby zpracování, úpravy a podávání příkrmů kojencům.
V závěru bakalářské práce shrňte zjištěné výsledky a navrhněte případná doporučení pro zařazování příkrmů do výživy dětí této věkové kategorie.
Zásady pro vypracování
Nejvhodnější a nejpřirozenější formou výživy kojenců je mateřské mléko, které je výhradním zdrojem energie a živin od narození do ukončení 4. měsíce, u prospívajícího kojence až do 6. měsíce věku. V navazujícím přechodném období života kojence je pak mléčná strava již doplňována nemléčnými příkrmy.
Cílem bakalářské je zpracovat literární studii zabývající se zařazováním jednotlivých druhů příkrmů do výživy kojenců, z hlediska jejich prospěšnosti pro růst a vývoj, ale také z hlediska prevence vzniku alergií a potravinových nesnášenlivostí.
Na základě literárního přehledu shrňte poznatky o zásadách racionální výživy kojenců od ukončeného 4.-6. měsíce věku. Literární studie bude zahrnovat stručnou, obecnou charakteristiku výživy kojenců, na kterou naváže zařazování jednotlivých druhů příkrmů. Uveďte, které příkrmy a kdy je nejoptimálnější zařazovat do jídelníčku kojence, jaké jsou proto důvody, jak z nutričního, tak zdravotně preventivního hlediska. Hlavní důraz klaďte především na nové vědecké poznatky. V práci se rovněž zaměřte na způsoby zpracování, úpravy a podávání příkrmů kojencům.
V závěru bakalářské práce shrňte zjištěné výsledky a navrhněte případná doporučení pro zařazování příkrmů do výživy dětí této věkové kategorie.
Seznam doporučené literatury
DACH. Výživové doporučené dávky - Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha, Výživa servis, s. r. o. 2011, 192 s.
Nevoral, J. a kol.: Výživa v dětském věku. Jinočany, Nakladatelství H & H 2003, 434 s
Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005, 157 s.
Arndt, M.: Vaříme pro děti. Praha, Grada Publishing 2009, 245 s.
Illková, O., Nečasová, L., Daňková, Z.: Zdravá výživa malých dětí. Praha, Portál 2009, 191 s.
Časopis společnosti pro výživu: Výživa a potraviny. Czech Nutrition Society Praha
Ackland, M. L., Michalczyk, A. A. (2016). Zinc and infant nutrition. Archives of Biochemistry and Biophysics, 611: 51 - 57 DOI: 10.1016/j.abb.2016.06.011
Smith, V. C. (2016). The Importance of Infant Nutrition. International Journal of Childbirth Education, 31(1): 32 - 34
Seznam doporučené literatury
DACH. Výživové doporučené dávky - Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha, Výživa servis, s. r. o. 2011, 192 s.
Nevoral, J. a kol.: Výživa v dětském věku. Jinočany, Nakladatelství H & H 2003, 434 s
Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005, 157 s.
Arndt, M.: Vaříme pro děti. Praha, Grada Publishing 2009, 245 s.
Illková, O., Nečasová, L., Daňková, Z.: Zdravá výživa malých dětí. Praha, Portál 2009, 191 s.
Časopis společnosti pro výživu: Výživa a potraviny. Czech Nutrition Society Praha
Ackland, M. L., Michalczyk, A. A. (2016). Zinc and infant nutrition. Archives of Biochemistry and Biophysics, 611: 51 - 57 DOI: 10.1016/j.abb.2016.06.011
Smith, V. C. (2016). The Importance of Infant Nutrition. International Journal of Childbirth Education, 31(1): 32 - 34