S rostoucí intenzifikací zemědělské výroby také narůstá produkce emisí pachových látek, jež jsou produkovány zejména v živočišné výrobě. Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování emisí zápachu vznikající v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce. Měření byla provedena ve výkrmové hale brojlerů nacházející se na Farmě u lesa v Sudoměřicích u Bechyně. Vyhodnocení sledovaných emisí proběhlo v průběhu roku 2019. Odebírané vzorky byly vyhodnoceny pomocí dynamické olfaktometrie, která je dle normy ČSN EN 13 725 referenční metodou pro stanovení vyhodnocení emisí pachových látek z chovů hospodářských zvířat. Výsledné hodnoty emisí zápachu se pohybovaly v rozmezí 0,02 až 0,27 OUE . ks-1 . s-1. Výsledky byly porovnávány s doporučenými emisními hodnotami uvedenými v referenčním dokumentu BREF a lze tvrdit, že vyprodukovaný zápach z Farmy u lesa se pohybuje v nízkých hodnotách.
Anotace v angličtině
The production of emissions of odorous substances, which are mainly produced in the livestock breeding, is growing with the increasing intensification of agricultural production. This bachelor thesis is focused on monitoring of odor emissions arising from intensive poultry farming on deep litter Measurements were carried out in the broiler fattening hall located in the company called Farma u lesa in Sudoměřice u Bechyně. Monitored emissions were evaluated in 2019. The samples were evaluated by the dynamic olfaktometry, which is, according to the standard ČSN EN 13 725, the reference method for determing the evaluation of emissions of odorous substances from livestock breeding. The resulting odor emission values ranged from 0,02 to 0,27 OUE . ks-1 . s-1. The results were compared with the recommended emission values given in the BREF reference document and it can be claim that the odor produced from this company is in low values.
Klíčová slova
Zápach, dynamická olfaktometrie, chov brojlerů, BAT technologie, amoniak
Klíčová slova v angličtině
Odor, dynamic olfaktometry, broiler breeding, BAT technology, ammonia
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
S rostoucí intenzifikací zemědělské výroby také narůstá produkce emisí pachových látek, jež jsou produkovány zejména v živočišné výrobě. Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování emisí zápachu vznikající v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce. Měření byla provedena ve výkrmové hale brojlerů nacházející se na Farmě u lesa v Sudoměřicích u Bechyně. Vyhodnocení sledovaných emisí proběhlo v průběhu roku 2019. Odebírané vzorky byly vyhodnoceny pomocí dynamické olfaktometrie, která je dle normy ČSN EN 13 725 referenční metodou pro stanovení vyhodnocení emisí pachových látek z chovů hospodářských zvířat. Výsledné hodnoty emisí zápachu se pohybovaly v rozmezí 0,02 až 0,27 OUE . ks-1 . s-1. Výsledky byly porovnávány s doporučenými emisními hodnotami uvedenými v referenčním dokumentu BREF a lze tvrdit, že vyprodukovaný zápach z Farmy u lesa se pohybuje v nízkých hodnotách.
Anotace v angličtině
The production of emissions of odorous substances, which are mainly produced in the livestock breeding, is growing with the increasing intensification of agricultural production. This bachelor thesis is focused on monitoring of odor emissions arising from intensive poultry farming on deep litter Measurements were carried out in the broiler fattening hall located in the company called Farma u lesa in Sudoměřice u Bechyně. Monitored emissions were evaluated in 2019. The samples were evaluated by the dynamic olfaktometry, which is, according to the standard ČSN EN 13 725, the reference method for determing the evaluation of emissions of odorous substances from livestock breeding. The resulting odor emission values ranged from 0,02 to 0,27 OUE . ks-1 . s-1. The results were compared with the recommended emission values given in the BREF reference document and it can be claim that the odor produced from this company is in low values.
Klíčová slova
Zápach, dynamická olfaktometrie, chov brojlerů, BAT technologie, amoniak
Klíčová slova v angličtině
Odor, dynamic olfaktometry, broiler breeding, BAT technology, ammonia
Zásady pro vypracování
\vsp{1 cm}
Cíl práce:
\vsp{0,3 cm}
Cílem bakalářské práce je stanovení koncentrace pachových látek ve výkrmové hale v chovu drůbeže. Pomocí dynamické olfaktometrie stanovit míru zápachu v jednotlivých částech výkrmové haly a monitorovat mikroklimatické podmínky při odběru vzorků.
\vsp{1 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky zápachu z živočišné produkce.
Vypracování zásad pro měření zápachu v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, počet zvířat).
Odběr vzorků zápachu, určení mikroklimatických podmínek při odběru a sestavení komise pro jejich následné testování dynamickou olfaktometrií.
Zpracování výsledků, jejich vyhodnocení a diskuse.
\vsp{6 cm}
Zásady pro vypracování
\vsp{1 cm}
Cíl práce:
\vsp{0,3 cm}
Cílem bakalářské práce je stanovení koncentrace pachových látek ve výkrmové hale v chovu drůbeže. Pomocí dynamické olfaktometrie stanovit míru zápachu v jednotlivých částech výkrmové haly a monitorovat mikroklimatické podmínky při odběru vzorků.
\vsp{1 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky zápachu z živočišné produkce.
Vypracování zásad pro měření zápachu v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, počet zvířat).
Odběr vzorků zápachu, určení mikroklimatických podmínek při odběru a sestavení komise pro jejich následné testování dynamickou olfaktometrií.
Zpracování výsledků, jejich vyhodnocení a diskuse.
\vsp{6 cm}
Seznam doporučené literatury
Auterská P. (2006): Výzkumný projekt MŽP:740/20/06,,,Zpracování a zhodnocení provedených autorizovaných stanovení koncentrací pachových látek ze zdrojů znečišťování ovzduší" \vsp{0,3 cm}
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií \vsp{0,3 cm}
ODOUR, s.r.o. (2004): Studie MZE: IPPC/04 ,,Studie emise pachových látek ze zemědělských zdrojů" \vsp{0,3 cm}
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2016): Odour emissions from poultry litter - A review litter properties, odour formation and odorant emissions from porous materials. Journal of Environmental Management, 177, 306-319 \vsp{0,3 cm}
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika, JU, ZF, 115 s \vsp{0,3 cm}
Zákon č.76/2002 Sb. o integrované prevenci a omezení znečištění \vsp{0,3 cm}
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší
\vsp{3 cm}
Seznam doporučené literatury
Auterská P. (2006): Výzkumný projekt MŽP:740/20/06,,,Zpracování a zhodnocení provedených autorizovaných stanovení koncentrací pachových látek ze zdrojů znečišťování ovzduší" \vsp{0,3 cm}
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií \vsp{0,3 cm}
ODOUR, s.r.o. (2004): Studie MZE: IPPC/04 ,,Studie emise pachových látek ze zemědělských zdrojů" \vsp{0,3 cm}
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2016): Odour emissions from poultry litter - A review litter properties, odour formation and odorant emissions from porous materials. Journal of Environmental Management, 177, 306-319 \vsp{0,3 cm}
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika, JU, ZF, 115 s \vsp{0,3 cm}
Zákon č.76/2002 Sb. o integrované prevenci a omezení znečištění \vsp{0,3 cm}
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší
\vsp{3 cm}