Cílem diplomové práce bylo podchytit základní kategorie chování býků (příjem krmiva, ležení, stání, pohyb) ustájených ve volném celoroštovém systému a to od zástavu na výkrm až do ukončení výkrmu s ohledem na meziplemenné rozdíly. V průběhu výkrmu byly sledovány rozdíly v živé hmotnosti a v intenzitě růstu mezi skupinami českého strakatého a holštýnského skotu. Průměrná délka příjmu krmiva v průběhu celého výkrmu činila 4,67 hod (19,4 %). Průměrná délka kategorie pohybu v průběhu výkrmu představovala 1,30 hod (5,4 %). Průměrná délka doby ležení činila 13,41 hod (56,0 %). Průměrná doba stání představovala 4,62 hod (19,2 %).
Anotace v angličtině
The object of graduation theses was catch up the basic category of bull´s behaviour (food taking, resting, standing, movement). The bulls are stabled in free full grating system and they are here from start until the end of fattening with regard to racial differences among them. Average time of taking feed during whole fattening was 4.68 hours (19.4 %). Average time of caregory´s movement durinng whole fattening was 1.30 hours (5.4 %). Average time of resting was 13.41 hours (56.0 %). Average time of standing was 4.62 hours (19.2 %).
Klíčová slova
skot, výkrm býků, živá hmotnost, etologie
Klíčová slova v angličtině
cattle, fattening, live weight, ethology
Rozsah průvodní práce
82 s.,12 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo podchytit základní kategorie chování býků (příjem krmiva, ležení, stání, pohyb) ustájených ve volném celoroštovém systému a to od zástavu na výkrm až do ukončení výkrmu s ohledem na meziplemenné rozdíly. V průběhu výkrmu byly sledovány rozdíly v živé hmotnosti a v intenzitě růstu mezi skupinami českého strakatého a holštýnského skotu. Průměrná délka příjmu krmiva v průběhu celého výkrmu činila 4,67 hod (19,4 %). Průměrná délka kategorie pohybu v průběhu výkrmu představovala 1,30 hod (5,4 %). Průměrná délka doby ležení činila 13,41 hod (56,0 %). Průměrná doba stání představovala 4,62 hod (19,2 %).
Anotace v angličtině
The object of graduation theses was catch up the basic category of bull´s behaviour (food taking, resting, standing, movement). The bulls are stabled in free full grating system and they are here from start until the end of fattening with regard to racial differences among them. Average time of taking feed during whole fattening was 4.68 hours (19.4 %). Average time of caregory´s movement durinng whole fattening was 1.30 hours (5.4 %). Average time of resting was 13.41 hours (56.0 %). Average time of standing was 4.62 hours (19.2 %).
Klíčová slova
skot, výkrm býků, živá hmotnost, etologie
Klíčová slova v angličtině
cattle, fattening, live weight, ethology
Zásady pro vypracování
Cílem práce je podchytit změny základních projevů chování u býků ustájených ve volném systému, a to od zástavu na výkrm až do konce výkrmu. \\
Ve vybraném zemědělském podniku s výkrmem býků si pro etologická sledování vyberete skupinu býků po zástavu do výkrmny. Tuto skupinu budete sledovat po celou dobu výkrmu v měsíčních intervalech. Při vlastním sledování se zaměříte na základní kategorie chování - příjem krmiva, stání, ležení a pohyb v průběhu celých 24 hodin. Tyto základní kategorie budete zaznamenávat do etogramů metodou přímého sledování v 10 minutových intervalech. Kromě toho podchytíte i další formy chování: komfortní, sexuální a agonistické, které vyjádříte frekvencí výskytu v průběhu dne. Podle provozních podmínek budete u jednotlivých býků sledovat v průběhu celého výkrmu intenzitu růstu. \\
Získané hodnoty vyjádříte absolutně a procenticky a doplníte grafickou formou. Podle možností vyjádříte případné rozdíly variačně statistickými metodami vzhledem ke genotypu zvířat.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je podchytit změny základních projevů chování u býků ustájených ve volném systému, a to od zástavu na výkrm až do konce výkrmu. \\
Ve vybraném zemědělském podniku s výkrmem býků si pro etologická sledování vyberete skupinu býků po zástavu do výkrmny. Tuto skupinu budete sledovat po celou dobu výkrmu v měsíčních intervalech. Při vlastním sledování se zaměříte na základní kategorie chování - příjem krmiva, stání, ležení a pohyb v průběhu celých 24 hodin. Tyto základní kategorie budete zaznamenávat do etogramů metodou přímého sledování v 10 minutových intervalech. Kromě toho podchytíte i další formy chování: komfortní, sexuální a agonistické, které vyjádříte frekvencí výskytu v průběhu dne. Podle provozních podmínek budete u jednotlivých býků sledovat v průběhu celého výkrmu intenzitu růstu. \\
Získané hodnoty vyjádříte absolutně a procenticky a doplníte grafickou formou. Podle možností vyjádříte případné rozdíly variačně statistickými metodami vzhledem ke genotypu zvířat.
Seznam doporučené literatury
Voříšková, J. et al.: Etologie hospodářských zvířat. ZF JU v ČB, 2001, 168 s.\\
Rist, M. et al.: Artgemaesse Nutztierhaltung. Verlag Freis Geistesleben, 1989, 127 s.\\
Kovalčíková, M., Kovalčík, K.: Etológia hovaedzieho dobytka. Príroda, Bratislava, 1984, 232 s.\\
Webster, J.: Welfare: životní pohoda zvířat. Nadace na ochranu zvířat. Praha, 1999, 264 s.\\
Pflaum, J.: Rinders mast. Verla Eugen Ulmer, 1992, 122 s. ISBN 3-8001-4527-8\\
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Czech Journal of Animal Science, Farmář, Nový venkov, Náš chov, Agromagazín, Výzkum v chovu skotu, Zuechtungskunde, Animal Breeding Abstract aj. a ze sborníků z odborných konferencí.
Seznam doporučené literatury
Voříšková, J. et al.: Etologie hospodářských zvířat. ZF JU v ČB, 2001, 168 s.\\
Rist, M. et al.: Artgemaesse Nutztierhaltung. Verlag Freis Geistesleben, 1989, 127 s.\\
Kovalčíková, M., Kovalčík, K.: Etológia hovaedzieho dobytka. Príroda, Bratislava, 1984, 232 s.\\
Webster, J.: Welfare: životní pohoda zvířat. Nadace na ochranu zvířat. Praha, 1999, 264 s.\\
Pflaum, J.: Rinders mast. Verla Eugen Ulmer, 1992, 122 s. ISBN 3-8001-4527-8\\
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Czech Journal of Animal Science, Farmář, Nový venkov, Náš chov, Agromagazín, Výzkum v chovu skotu, Zuechtungskunde, Animal Breeding Abstract aj. a ze sborníků z odborných konferencí.