Cílem práce je získat přehled o množství nitrátů, jako významného antinutričního faktoru, v zelenině nabízené v obchodní síti města Českých Budějovic.\\
Obsah dusičnanů bude sledován v běžných, nejrozšířenějších druzích zeleniny (sezónní i celoročně dostupné) v průběhu celého roku. Zdrojem vzorků budou vybrané supermarkety.\\
Stanovení obsahu bude provedenou metodou měření iontově selektivní elektrodou. Podle možnosti bude u zeleniny z obchodní sítě zjišťován původ zeleniny (producent), a typ zeleniny (skleníková, polní).\\
Získané výsledky budou graficky a statisticky zpracovány a podle možností srovnány s předchozími či souběžnými výsledky získanými příslušnými institucemi státního dozoru (OHS, KHS, ČZPI, SZU) v daném regionu.\\\vsp{0,5cm}
Práce bude mít standardní formální členění.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je získat přehled o množství nitrátů, jako významného antinutričního faktoru, v zelenině nabízené v obchodní síti města Českých Budějovic.\\
Obsah dusičnanů bude sledován v běžných, nejrozšířenějších druzích zeleniny (sezónní i celoročně dostupné) v průběhu celého roku. Zdrojem vzorků budou vybrané supermarkety.\\
Stanovení obsahu bude provedenou metodou měření iontově selektivní elektrodou. Podle možnosti bude u zeleniny z obchodní sítě zjišťován původ zeleniny (producent), a typ zeleniny (skleníková, polní).\\
Získané výsledky budou graficky a statisticky zpracovány a podle možností srovnány s předchozími či souběžnými výsledky získanými příslušnými institucemi státního dozoru (OHS, KHS, ČZPI, SZU) v daném regionu.\\\vsp{0,5cm}
Práce bude mít standardní formální členění.
Seznam doporučené literatury
Prugar, J., Prugarová, A.: Dusičnany v zelenině. Příroda, Bratislava 1985.
Dusičnany v poľnohospodárských produktoch. Sborník referátov, Bratislava 1987.\\
Míča, B., Vokál, B., Penk, J.: Dusičnany v bramborách a možnosti snížení jejich
obsahu. MZ ČR, Praha 1991.\\
Kolek, J., Kozinka, V.: Fyziológia koreňového systému rastlín. Veda, Bratislava 1988.\\
Procházka s., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol. Fyziologie rostlin. Academia, Praha 1998.\\
Nátr, L.: Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV, Praha 2002.
Seznam doporučené literatury
Prugar, J., Prugarová, A.: Dusičnany v zelenině. Příroda, Bratislava 1985.
Dusičnany v poľnohospodárských produktoch. Sborník referátov, Bratislava 1987.\\
Míča, B., Vokál, B., Penk, J.: Dusičnany v bramborách a možnosti snížení jejich
obsahu. MZ ČR, Praha 1991.\\
Kolek, J., Kozinka, V.: Fyziológia koreňového systému rastlín. Veda, Bratislava 1988.\\
Procházka s., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol. Fyziologie rostlin. Academia, Praha 1998.\\
Nátr, L.: Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV, Praha 2002.