V současné době je obezita velmi rozšířená a počet obézních lidí se stále zvyšuje. Narůstající problematika s obezitou by se neměla brát na lehkou váhu, neboť má negativní vliv na zdravotní stav populace.
Hlavními cíli bakalářské práce s názvem "Výživa obézních dětí mladšího školního věku" bylo zhodnocení jídelníčků dětských pacientů před a po návštěvě nutričního terapeuta, zhodnocení vlivu diety při správném dodržování a posouzení vlivu rodičů na dětskou obezitu.
Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část poskytuje základní přehled o hodnocení stavu výživy u dětí, dále se zaměřuje na výživu dětí mladšího školního věku včetně denního stravovacího režimu a nakonec obsahuje informace o dětské obezitě a její léčbě.
Praktická část byla provedena prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Pro výzkum byly použity jídelní záznamy dětských pacientů a informace získané z rozhovorů jak s pacienty, tak s jedním nebo oběma z rodičů. Výzkumný soubor tvoří 4 obézní pacienti, kteří byli vybráni na základě vyhodnocení podle percentilových grafů. Proběhly dvě návštěvy nutričního terapeuta, ve výzkumu jsou tedy porovnávány informace před a po doporučeních od nutričního terapeuta.
Z výsledků je především zřejmé, že většina obézních pacientů má také obézního alespoň jednoho z rodičů. Hlavní problém nastává tedy ze strany rodičů, neboť mají sami nevhodné stravovací a pohybové návyky. Dalším důležitým zjištěním je, že obezita není způsobená nadbytečným energetickým příjmem, ale výběrem potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
In the present time is obesity very common and a number of people which have this problem is still getting higher. This increasing problem with obesity shoud not be taken lightly, because it has negative effects on overall health of society.
The main objectives of bachelor work called "Nutrition of obese young school-age children" was comparing nutrition habits of children before and after visiting with nutrition specialist. Comparison effect of diet when taken seriously, and how parents contribute in problem of children obesity.
Work consists of two parts, theoretical and practical. Theoretical part shows basic principles of how to determine the quality of nutrition for children. Nutrition quality with younger school aged children, with daily nutrition schedule and information about children obesity and how to treat it.
Practical part was done by qualitative research. Research was done by using dietary records of pediatric patients and interviewing patients and one or both of the parents. Research was done on four obese patients, who was selected based on their graphs. Patients had visited the nutrition specialist twice, so in research are incudet data from each visit with the therapist.
From the results, it is obvious that most of obese patients have at least one obese parent. The main problem comes from parents, because they have bad nutrition and exercise habits. Another important finding is that obesity is not caused by higher energy intake, but by choosing bad food and drinks.
Klíčová slova
dětská obezita, výživa dětí, mladší školní věk, stravovací návyky, pohybová aktivita
Klíčová slova v angličtině
childhood obesity, children diet, young school-age, eating habits, physical activity
Rozsah průvodní práce
63 s. (89 452)
Jazyk
CZ
Anotace
V současné době je obezita velmi rozšířená a počet obézních lidí se stále zvyšuje. Narůstající problematika s obezitou by se neměla brát na lehkou váhu, neboť má negativní vliv na zdravotní stav populace.
Hlavními cíli bakalářské práce s názvem "Výživa obézních dětí mladšího školního věku" bylo zhodnocení jídelníčků dětských pacientů před a po návštěvě nutričního terapeuta, zhodnocení vlivu diety při správném dodržování a posouzení vlivu rodičů na dětskou obezitu.
Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část poskytuje základní přehled o hodnocení stavu výživy u dětí, dále se zaměřuje na výživu dětí mladšího školního věku včetně denního stravovacího režimu a nakonec obsahuje informace o dětské obezitě a její léčbě.
Praktická část byla provedena prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Pro výzkum byly použity jídelní záznamy dětských pacientů a informace získané z rozhovorů jak s pacienty, tak s jedním nebo oběma z rodičů. Výzkumný soubor tvoří 4 obézní pacienti, kteří byli vybráni na základě vyhodnocení podle percentilových grafů. Proběhly dvě návštěvy nutričního terapeuta, ve výzkumu jsou tedy porovnávány informace před a po doporučeních od nutričního terapeuta.
Z výsledků je především zřejmé, že většina obézních pacientů má také obézního alespoň jednoho z rodičů. Hlavní problém nastává tedy ze strany rodičů, neboť mají sami nevhodné stravovací a pohybové návyky. Dalším důležitým zjištěním je, že obezita není způsobená nadbytečným energetickým příjmem, ale výběrem potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
In the present time is obesity very common and a number of people which have this problem is still getting higher. This increasing problem with obesity shoud not be taken lightly, because it has negative effects on overall health of society.
The main objectives of bachelor work called "Nutrition of obese young school-age children" was comparing nutrition habits of children before and after visiting with nutrition specialist. Comparison effect of diet when taken seriously, and how parents contribute in problem of children obesity.
Work consists of two parts, theoretical and practical. Theoretical part shows basic principles of how to determine the quality of nutrition for children. Nutrition quality with younger school aged children, with daily nutrition schedule and information about children obesity and how to treat it.
Practical part was done by qualitative research. Research was done by using dietary records of pediatric patients and interviewing patients and one or both of the parents. Research was done on four obese patients, who was selected based on their graphs. Patients had visited the nutrition specialist twice, so in research are incudet data from each visit with the therapist.
From the results, it is obvious that most of obese patients have at least one obese parent. The main problem comes from parents, because they have bad nutrition and exercise habits. Another important finding is that obesity is not caused by higher energy intake, but by choosing bad food and drinks.
Klíčová slova
dětská obezita, výživa dětí, mladší školní věk, stravovací návyky, pohybová aktivita
Klíčová slova v angličtině
childhood obesity, children diet, young school-age, eating habits, physical activity
Zásady pro vypracování
V Současné době je obezita velmi rozšířená a výrazně negativně ohrožuje zdravotní stav populace. Obezita dospělých začíná již ve věku dětském. Z těchto důvodů se bude bakalářská práce zabývat výživou obézních dětí mladšího školního věku.
Cíle práce:
1. Posoudit jídelníčky, podle kterých se děti stravovaly před návštěvou nutričního terapeuta.
2. Zhodnotit, jak děti dodržovaly dietní doporučení získaná od nutričního terapeuta.
3. Zhodnotit, zda dieta při správném dodržování měla očekávající vliv.
4. Zjistit, jaký vliv na dětskou obezitu má stravování jejich rodičů.
Metoda:
Analýza a zhodnocení třídenních jídelníčků programem Nutriservis profi.
Tj. jídelníčky před a po intervenci nutričního terapeuta.
Zhodnotit BMI
Na základě rozhovoru a vizuálního zhodnocení posoudit vliv rodičů na dětskou obezitu.
Zkoumaná skupina:
Ve své bakalářské práci se zaměřím metodou sněhové koule na skupinu dětských pacientů ve věku od 6 do 11 let trpících obezitou. Obezita bude definována na podkladě hodnot BMI s vyhodnocením percentilovými grafy. Dále bude měřen obvod pasu. Výběr bude záměrný, především se souhlasem rodičů.
Přínos bakalářské práce pro praxi:
Výsledky bakalářská práce by měly sloužit jako edukační materiál pro rodiče ve smyslu správné výživy.
Zásady pro vypracování
V Současné době je obezita velmi rozšířená a výrazně negativně ohrožuje zdravotní stav populace. Obezita dospělých začíná již ve věku dětském. Z těchto důvodů se bude bakalářská práce zabývat výživou obézních dětí mladšího školního věku.
Cíle práce:
1. Posoudit jídelníčky, podle kterých se děti stravovaly před návštěvou nutričního terapeuta.
2. Zhodnotit, jak děti dodržovaly dietní doporučení získaná od nutričního terapeuta.
3. Zhodnotit, zda dieta při správném dodržování měla očekávající vliv.
4. Zjistit, jaký vliv na dětskou obezitu má stravování jejich rodičů.
Metoda:
Analýza a zhodnocení třídenních jídelníčků programem Nutriservis profi.
Tj. jídelníčky před a po intervenci nutričního terapeuta.
Zhodnotit BMI
Na základě rozhovoru a vizuálního zhodnocení posoudit vliv rodičů na dětskou obezitu.
Zkoumaná skupina:
Ve své bakalářské práci se zaměřím metodou sněhové koule na skupinu dětských pacientů ve věku od 6 do 11 let trpících obezitou. Obezita bude definována na podkladě hodnot BMI s vyhodnocením percentilovými grafy. Dále bude měřen obvod pasu. Výběr bude záměrný, především se souhlasem rodičů.
Přínos bakalářské práce pro praxi:
Výsledky bakalářská práce by měly sloužit jako edukační materiál pro rodiče ve smyslu správné výživy.
Seznam doporučené literatury
1. STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
2. MARINOV, Zlatko a Dalibor PASTUCHA. Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada, 2012. Edice celoživotního vzdělávání ČLK. ISBN 978-80-247-4210-6
3. NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5
4. PAŘÍZKOVÁ, Jana a Lidka LISÁ. Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. Praha: Galén, c2007. ISBN 978-80-246-1427-4
5. FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě: co vědět, aby nebylo pozdě. V Praze: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0418-7
Seznam doporučené literatury
1. STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
2. MARINOV, Zlatko a Dalibor PASTUCHA. Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada, 2012. Edice celoživotního vzdělávání ČLK. ISBN 978-80-247-4210-6
3. NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5
4. PAŘÍZKOVÁ, Jana a Lidka LISÁ. Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. Praha: Galén, c2007. ISBN 978-80-246-1427-4
5. FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě: co vědět, aby nebylo pozdě. V Praze: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0418-7