Po lisování oleje ze semen konopí setého (Cannabis sativa L.) zůstane velké množství zbytkového materiálu, který je bohatý na velmi kvalitní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Tento "odpad" lze semlít na mouku. V této práci bylo zjišťováno, zda by se suchým prosíváním konopné mouky mohlo v některé velikostní frakci dosáhnout zvýšení koncentrace bílkovin natolik, že by se dala využívat jako bílkovinný koncentrát.
Pokus byl prováděn na pěti odrůdách konopí, z jejichž semen byl olej vylisován za studena. Následně umletá mouka byla rozdělena na tři velikostní frakce. Nejhrubší obsahovala částice větší než 250 m, prostřední frakce se sestávala z částic menších než 250 m ale větších než 180 m a nejjemnější frakci tvořily částice menší než 180 m. Bílkoviny byly analyzovány různými laboratorními technikami.
Bylo zjištěno, že nejvíce bílkovin bylo zastoupeno v nejjemnější frakci. Jejich koncentrace se zde zvětšila z přibližně 24-27 % na asi 35-40 %.
Anotace v angličtině
A large amount of residual material, which is rich in high-quality protein containing all essential amino acids, remains after pressing hemp seed oil (Cannabis sativa L.). This "waste" can be ground into flour. This thesis examines whether dry sieving of hemp flour could increase the protein concentration in some size fraction to such an extent that it could be used as a protein concentrate.
The experiment was carried out on five varieties of hemp from which was the cold-pressed oil acquired. The ground flour was subsequently divided into three size fractions. The coarsest fraction contained particles larger than 250 m, the middle fraction consisted of particles smaller than 250 m but larger than 180 m and the finest fraction composed of particles smaller than 180 m. Proteins were analyzed by various laboratory techniques.
Most proteins were found to be in the finest fraction. Their concentration increased here from about 24-27 % to 35-40 %.
Klíčová slova
Cannabis, konopí, proteinový koncentrát
Klíčová slova v angličtině
Cannabis, hemp, protein concentrate
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Po lisování oleje ze semen konopí setého (Cannabis sativa L.) zůstane velké množství zbytkového materiálu, který je bohatý na velmi kvalitní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Tento "odpad" lze semlít na mouku. V této práci bylo zjišťováno, zda by se suchým prosíváním konopné mouky mohlo v některé velikostní frakci dosáhnout zvýšení koncentrace bílkovin natolik, že by se dala využívat jako bílkovinný koncentrát.
Pokus byl prováděn na pěti odrůdách konopí, z jejichž semen byl olej vylisován za studena. Následně umletá mouka byla rozdělena na tři velikostní frakce. Nejhrubší obsahovala částice větší než 250 m, prostřední frakce se sestávala z částic menších než 250 m ale větších než 180 m a nejjemnější frakci tvořily částice menší než 180 m. Bílkoviny byly analyzovány různými laboratorními technikami.
Bylo zjištěno, že nejvíce bílkovin bylo zastoupeno v nejjemnější frakci. Jejich koncentrace se zde zvětšila z přibližně 24-27 % na asi 35-40 %.
Anotace v angličtině
A large amount of residual material, which is rich in high-quality protein containing all essential amino acids, remains after pressing hemp seed oil (Cannabis sativa L.). This "waste" can be ground into flour. This thesis examines whether dry sieving of hemp flour could increase the protein concentration in some size fraction to such an extent that it could be used as a protein concentrate.
The experiment was carried out on five varieties of hemp from which was the cold-pressed oil acquired. The ground flour was subsequently divided into three size fractions. The coarsest fraction contained particles larger than 250 m, the middle fraction consisted of particles smaller than 250 m but larger than 180 m and the finest fraction composed of particles smaller than 180 m. Proteins were analyzed by various laboratory techniques.
Most proteins were found to be in the finest fraction. Their concentration increased here from about 24-27 % to 35-40 %.
Klíčová slova
Cannabis, konopí, proteinový koncentrát
Klíčová slova v angličtině
Cannabis, hemp, protein concentrate
Zásady pro vypracování
Nažky resp. semena konopí setého (Cannabis sativa L.) představují zdroj vysoce kvalitního oleje, který je využíván pro lidskou výživu, ale také pro výrobu mastí a dalších léčebných prostředků a také pro technické účely.
Převažujícím způsobem získávání oleje je lisování za studena, při kterém vznikají jako vedlejší produkt výlisky (zbytky semen resp. nažek). Tyto výlisky obsahují řadu dalších cenných látek, zejména bílkoviny a vlákninu.
Po vhodném rozemletí je lze používat jako mouku, která může být přidávána do různých potravinářských výrobků. Na druhé straně může být tento materiál využíván i pro produkci bílkovinných koncentrátů vhodných pro přímou
lidskou výživu či potravinářské aplikace.
Bakalářská práce (BP) bude zaměřena na přípravu koncentrátů konopných bílkovin z výlisků semen na základě mechanických principů - zejména kombinace mletí a prosévání. Řešení BP bude spočívat na přípravě výlisků pomocí lisu,
pomletí výlisků na ultraodstředivém nebo planetovém mlýnu a následném prosévání získané mouky na sítech o různé velikosti ok. Touto procedurou dojde k získání několika velikostních frakcí mouky s rozdílným relativním
zastoupením oplodí a částí vlastního semene, které mají vyšší obsah bílkovin než má oplodí (slupka). Frakce s nejvyšším zastoupením bílkovin mohou plnit roli bílkovinných koncentrátů pro přímou lidskou výživu.
Výhodou je výroba nechemickou cestou a vyšší obsah potravní vlákniny. Řešení bude provedeno na 2-5 odrůdách a v několika opakováních. Bude vyhodnocen hmotnostní výtěžek jednotlivých frakcí a obsah sušiny a vlákniny.
Formálně bude práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru (úvod, cíl, literární přehled, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a seznam použité literatury a zdrojů).
Literární přehled BP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Dosažené výsledky budou statisticky vyhodnoceny a zpracovány do podoby
tabulek nebo grafů.
BP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Zásady pro vypracování
Nažky resp. semena konopí setého (Cannabis sativa L.) představují zdroj vysoce kvalitního oleje, který je využíván pro lidskou výživu, ale také pro výrobu mastí a dalších léčebných prostředků a také pro technické účely.
Převažujícím způsobem získávání oleje je lisování za studena, při kterém vznikají jako vedlejší produkt výlisky (zbytky semen resp. nažek). Tyto výlisky obsahují řadu dalších cenných látek, zejména bílkoviny a vlákninu.
Po vhodném rozemletí je lze používat jako mouku, která může být přidávána do různých potravinářských výrobků. Na druhé straně může být tento materiál využíván i pro produkci bílkovinných koncentrátů vhodných pro přímou
lidskou výživu či potravinářské aplikace.
Bakalářská práce (BP) bude zaměřena na přípravu koncentrátů konopných bílkovin z výlisků semen na základě mechanických principů - zejména kombinace mletí a prosévání. Řešení BP bude spočívat na přípravě výlisků pomocí lisu,
pomletí výlisků na ultraodstředivém nebo planetovém mlýnu a následném prosévání získané mouky na sítech o různé velikosti ok. Touto procedurou dojde k získání několika velikostních frakcí mouky s rozdílným relativním
zastoupením oplodí a částí vlastního semene, které mají vyšší obsah bílkovin než má oplodí (slupka). Frakce s nejvyšším zastoupením bílkovin mohou plnit roli bílkovinných koncentrátů pro přímou lidskou výživu.
Výhodou je výroba nechemickou cestou a vyšší obsah potravní vlákniny. Řešení bude provedeno na 2-5 odrůdách a v několika opakováních. Bude vyhodnocen hmotnostní výtěžek jednotlivých frakcí a obsah sušiny a vlákniny.
Formálně bude práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru (úvod, cíl, literární přehled, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a seznam použité literatury a zdrojů).
Literární přehled BP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Dosažené výsledky budou statisticky vyhodnoceny a zpracovány do podoby
tabulek nebo grafů.
BP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Seznam doporučené literatury
Callaway J. C. (2004): Hempseed as a nutritional ressource: An overview. Euphytica 140: 65-72. Malomo S. A., Aluko R. E. (2015): Conversion of a low protein hemp seed meal into a functional protein concentrate through enzymatic digestion of fibre coupled with membrane ultrafiltration. Innovative Food Science and Emerging Technologies 31: 151-159.
Strašil Z. (2011): Konopí seté. In: Moudrý J. et al.: Alternativní plodiny. 1. vydání, ProfiPress, Praha, 142 s. (ISBN 978-8086726-40-3)
Tošovská M, Buchtová I. (2010): Situační a výhledová zpráva - len a konopí. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha, 47 s. (ISBN 978-80-7084-900-7)
On-line databáze: Web of Science, Scopus aj.
Seznam doporučené literatury
Callaway J. C. (2004): Hempseed as a nutritional ressource: An overview. Euphytica 140: 65-72. Malomo S. A., Aluko R. E. (2015): Conversion of a low protein hemp seed meal into a functional protein concentrate through enzymatic digestion of fibre coupled with membrane ultrafiltration. Innovative Food Science and Emerging Technologies 31: 151-159.
Strašil Z. (2011): Konopí seté. In: Moudrý J. et al.: Alternativní plodiny. 1. vydání, ProfiPress, Praha, 142 s. (ISBN 978-8086726-40-3)
Tošovská M, Buchtová I. (2010): Situační a výhledová zpráva - len a konopí. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha, 47 s. (ISBN 978-80-7084-900-7)
On-line databáze: Web of Science, Scopus aj.