Cílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Úkolem je sledovat a měřit základní analytické parametry
při dokvášení piva, mezi které se řadí: % alkohol (hmot.), % alkohol (obj.), % extrakt skutečný, % extrakt zdánlivý, % extrakt původní mladiny, relativní hustota a osmotický tlak. V teoretické části práce je vysvětlen pojem pivo, dále jsou objasněny legislativní požadavky kladené na výrobu piva, požadavky na jakost a suroviny. Popsáno je dále chemické složení piva, kvašení a dokvášení piva a také princip fungování cylindrokonickch kvasných a zracích tanků. Praktická část diplomové práce porovnává data získaná měřením vzorků 10° a 12° spodně kvašeného piva plzeňského typu, kdy polovina vzorků byla odebrána z cylindrokonických tanků a druhá část vzorků z otevřených kádí. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky jednotlivých měření a na závěr jsou shrnuty všechny zjištěné fakty.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to observe the final phase of beer production in cylinder-conical fermentation and ripening tanks. The task is to observe and measure basic analytical parameters while finishing beer fermentation, that include: % alcohol (weight), % alcohol (vol.), % real extract, % apparent extract, % extract of the original wort, relative density, and osmotic pressure. The theoretical part of this thesis explains the concept of beer, further it clarifies legislative requirements on beer production, requirements on quality and ingredients. It further describes the chemical composition of beer, the fermentation of beer, as well as the principle of the functioning of cylindro-conical fermentation and ripening tanks. The practical part of the diploma thesis compares data gained through measurements of samples of 10° and 12° bottom fermented beer of Pilsner type, a half of samples being taken from cylindro-conical tanks, and the second half being taken from open tubs. Other chapters provide the processed results of inividual measurings, and the conclusion sums up all the facts that were found.
Klíčová slova
pivo, kvašení, alkohol, extrakt původní mladiny
Klíčová slova v angličtině
beer, fermentation, alcohol, original wort extract
Rozsah průvodní práce
78
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Úkolem je sledovat a měřit základní analytické parametry
při dokvášení piva, mezi které se řadí: % alkohol (hmot.), % alkohol (obj.), % extrakt skutečný, % extrakt zdánlivý, % extrakt původní mladiny, relativní hustota a osmotický tlak. V teoretické části práce je vysvětlen pojem pivo, dále jsou objasněny legislativní požadavky kladené na výrobu piva, požadavky na jakost a suroviny. Popsáno je dále chemické složení piva, kvašení a dokvášení piva a také princip fungování cylindrokonickch kvasných a zracích tanků. Praktická část diplomové práce porovnává data získaná měřením vzorků 10° a 12° spodně kvašeného piva plzeňského typu, kdy polovina vzorků byla odebrána z cylindrokonických tanků a druhá část vzorků z otevřených kádí. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky jednotlivých měření a na závěr jsou shrnuty všechny zjištěné fakty.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to observe the final phase of beer production in cylinder-conical fermentation and ripening tanks. The task is to observe and measure basic analytical parameters while finishing beer fermentation, that include: % alcohol (weight), % alcohol (vol.), % real extract, % apparent extract, % extract of the original wort, relative density, and osmotic pressure. The theoretical part of this thesis explains the concept of beer, further it clarifies legislative requirements on beer production, requirements on quality and ingredients. It further describes the chemical composition of beer, the fermentation of beer, as well as the principle of the functioning of cylindro-conical fermentation and ripening tanks. The practical part of the diploma thesis compares data gained through measurements of samples of 10° and 12° bottom fermented beer of Pilsner type, a half of samples being taken from cylindro-conical tanks, and the second half being taken from open tubs. Other chapters provide the processed results of inividual measurings, and the conclusion sums up all the facts that were found.
Klíčová slova
pivo, kvašení, alkohol, extrakt původní mladiny
Klíčová slova v angličtině
beer, fermentation, alcohol, original wort extract
Zásady pro vypracování
Cílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva (kvasného procesu) v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Sledovat a měřit základní analytické parametry při dokvášení piva (např. obsah alkoholu, extraktu, zdánlivého extraktu, stupňovitost, hustotu apod.).
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Cíl práce Materiál a metodika Výsledky a diskuze - tabulky, grafy, diskuze s literárními zdroji Závěr - stručné shrnutí řešené problematiky případně doporučení pro další směřování Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Cílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva (kvasného procesu) v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Sledovat a měřit základní analytické parametry při dokvášení piva (např. obsah alkoholu, extraktu, zdánlivého extraktu, stupňovitost, hustotu apod.).
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Cíl práce Materiál a metodika Výsledky a diskuze - tabulky, grafy, diskuze s literárními zdroji Závěr - stručné shrnutí řešené problematiky případně doporučení pro další směřování Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze