První část této bakalářské práce se zabývá popisem objemných krmiv. Je popsán jejich způsob sklizně, zásady, postupy při výrobě a způsob uskladnění. Zde je vylíčena konzervace biomasy pro senáž a seno. V první části jsou poznamenány a popsány senzorické vlastnosti sena a senáže. Dále jsou charakterizovány nejčastěji používané jeteloviny a traviny. Rozdělení senážních přípravků (aditiva), chemické složení krmiv, mikroorganismy konzervující rostlinnou biomasu, které jsou prospěšné a škodlivé pro konzervační proces. Na závěr i zmínka o kukuřičné siláži a objasnění vlivu konzervovaných krmiv pro hospodářská zvířata.
Druhá část bakalářské práce se zabývá vlastním sledováním senzorických vlastností a laboratorní analýzy na kvalitu konzervované hmoty při různých způsobech konzervace senáže v senážní jámě, senáže v balíku a sena v balíku ve vybraných podnicích. Závěr obsahuje doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu objemných krmiv - senáže a sena. Je třeba sledovat obsah sušiny v konzervované hmotě. U senáží přizpůsobit délku řezanky a intenzitu dusání (lisování) a případně použít vhodná silážní aditiva.
Anotace v angličtině
The first part of this bachelor´s work deals with describing bulky feeds. Their harvesting method, principles, production procedures and storage method are described. Here is a description of biomass preservation for the hay silage and hay. The first part marks and describes the sensory properties of hay and hay silage. The most commonly used clover and grasses are also characterized. Distribution of hay silage preparations (additives), chemical feed composition, plant biomass preservative microorganisms that are beneficial and harmful to the preservative proces. Finally, mention of corn silage and clarification of the impact of canned livestock feed.
The second part of the bachelor´s work deals with self - monitoring of sensory properties and laboratory analysis on the quality of preserved matter in various ways of preserving hay silage in the silage pit, silage in parcel and hay in parcel at selected businesses. The conclision includes recommendations that could improve the quality of bulky feeds - hay silage and hay. The dry matter content of the preserved matter should be monitored. For the silage, adjust the length of the cutter and the intensity of the choking (pressing) and, where appropriate, use appropriate silage additives.
Klíčová slova
seno, travní senáž, konzervační proces, chemické složení krmiv, hodnocení jakosti
Klíčová slova v angličtině
hay, grass silage, preservation proces, chemical composition of feed, quality rating
Rozsah průvodní práce
81 s. (114 497), 6 s. obr.
Jazyk
CZ
Anotace
První část této bakalářské práce se zabývá popisem objemných krmiv. Je popsán jejich způsob sklizně, zásady, postupy při výrobě a způsob uskladnění. Zde je vylíčena konzervace biomasy pro senáž a seno. V první části jsou poznamenány a popsány senzorické vlastnosti sena a senáže. Dále jsou charakterizovány nejčastěji používané jeteloviny a traviny. Rozdělení senážních přípravků (aditiva), chemické složení krmiv, mikroorganismy konzervující rostlinnou biomasu, které jsou prospěšné a škodlivé pro konzervační proces. Na závěr i zmínka o kukuřičné siláži a objasnění vlivu konzervovaných krmiv pro hospodářská zvířata.
Druhá část bakalářské práce se zabývá vlastním sledováním senzorických vlastností a laboratorní analýzy na kvalitu konzervované hmoty při různých způsobech konzervace senáže v senážní jámě, senáže v balíku a sena v balíku ve vybraných podnicích. Závěr obsahuje doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu objemných krmiv - senáže a sena. Je třeba sledovat obsah sušiny v konzervované hmotě. U senáží přizpůsobit délku řezanky a intenzitu dusání (lisování) a případně použít vhodná silážní aditiva.
Anotace v angličtině
The first part of this bachelor´s work deals with describing bulky feeds. Their harvesting method, principles, production procedures and storage method are described. Here is a description of biomass preservation for the hay silage and hay. The first part marks and describes the sensory properties of hay and hay silage. The most commonly used clover and grasses are also characterized. Distribution of hay silage preparations (additives), chemical feed composition, plant biomass preservative microorganisms that are beneficial and harmful to the preservative proces. Finally, mention of corn silage and clarification of the impact of canned livestock feed.
The second part of the bachelor´s work deals with self - monitoring of sensory properties and laboratory analysis on the quality of preserved matter in various ways of preserving hay silage in the silage pit, silage in parcel and hay in parcel at selected businesses. The conclision includes recommendations that could improve the quality of bulky feeds - hay silage and hay. The dry matter content of the preserved matter should be monitored. For the silage, adjust the length of the cutter and the intensity of the choking (pressing) and, where appropriate, use appropriate silage additives.
Klíčová slova
seno, travní senáž, konzervační proces, chemické složení krmiv, hodnocení jakosti
Klíčová slova v angličtině
hay, grass silage, preservation proces, chemical composition of feed, quality rating
Zásady pro vypracování
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis hlavních poznatků vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše a vlastního sledování a hodnocení, včetně tabulkového a grafického zpracování údajů a komentáře (diskuzi) k získaným údajům. Cílem práce je
posouzení technologií konzervace objemné píce ve zvoleném podniku, zhodnocení její senzorické jakosti, jakosti vstupní biomasy a navržení vhodných technologií konzervace objemné píce. Stručný nástin
hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Význam kvality objemné píce ve výživě zvířat. Kvalita objemné píce, rozdělení pícních porostů z hlediska technologické jakosti. Hlavní způsoby konzervace objemné píce. Faktory ovlivňující jakost píce.
Senzoricky hodnotitelné znaky u travních senáží a sena. Příčiny zhoršené jakosti senáží, vliv zhoršené jakosti na příjem píce a užitkovost zvířat. Materiál a metody: Ve zvoleném zemědělském podniku (podnicích) budou sledovány technologie konzervace objemné píce (všechny druhy pícnin). Budou porovnány 3-4 technologie konzervace (senážování v jámě, v balíkách,
výroba sena). U různých partií konzervované píce budou dle platných metodik odebrány 3x - 4x ročně vzorky senáže a sena a budou vyhodnoceny ukazatele jejich senzorické jakosti, vyhodnocena senzorická jakost vstupní
biomasy a úspěšnost konzervačního procesu. Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot a jejich vyhodnocení vhodnými grafickými metodami. Porovnání vlastních hodnot s literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze zjištěných údajů. Návrh opatření ke zlepšení kvality vstupní biomasy a vhodných technologií konzervace. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Zásady pro vypracování
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis hlavních poznatků vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše a vlastního sledování a hodnocení, včetně tabulkového a grafického zpracování údajů a komentáře (diskuzi) k získaným údajům. Cílem práce je
posouzení technologií konzervace objemné píce ve zvoleném podniku, zhodnocení její senzorické jakosti, jakosti vstupní biomasy a navržení vhodných technologií konzervace objemné píce. Stručný nástin
hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Význam kvality objemné píce ve výživě zvířat. Kvalita objemné píce, rozdělení pícních porostů z hlediska technologické jakosti. Hlavní způsoby konzervace objemné píce. Faktory ovlivňující jakost píce.
Senzoricky hodnotitelné znaky u travních senáží a sena. Příčiny zhoršené jakosti senáží, vliv zhoršené jakosti na příjem píce a užitkovost zvířat. Materiál a metody: Ve zvoleném zemědělském podniku (podnicích) budou sledovány technologie konzervace objemné píce (všechny druhy pícnin). Budou porovnány 3-4 technologie konzervace (senážování v jámě, v balíkách,
výroba sena). U různých partií konzervované píce budou dle platných metodik odebrány 3x - 4x ročně vzorky senáže a sena a budou vyhodnoceny ukazatele jejich senzorické jakosti, vyhodnocena senzorická jakost vstupní
biomasy a úspěšnost konzervačního procesu. Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot a jejich vyhodnocení vhodnými grafickými metodami. Porovnání vlastních hodnot s literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze zjištěných údajů. Návrh opatření ke zlepšení kvality vstupní biomasy a vhodných technologií konzervace. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Seznam doporučené literatury
Anonym (1999): Metody zkoušení krmiv. Část 1 - 98. Čes. Normalizační institut., Praha.
Doležal, P. a kol. (2012): Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Vyd. Ing. P. Baštan, MZLU Brno, 307 s. ISBN 978-80-87091-33-3.
Hrabě, F. a kol.: Trávy a jetelovinotrávy v zemědělské praxi. Vyd. Ing. P. Baštan, Olomouc, 2004, 121 s.
Kacerovský, O. a kol.: Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 1990, 216 s.
Kuncl, L.: Hodnocení kvality zemědělských výrobků. Produkty rostlinné výroby. 1. vyd., VŠZ Praha, 1989, 116 s.
Míka, V. a kol.: Kvalita píce. ÚZPI Praha, 1997, 227 s.
Skládanka, J., Hrabě, F.: Kvalita porostů víceletých pícnin. In: Farmář, 2005, sv. 11, č. 10, s. 20-22.
Časopisy: Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda, Agromagazín
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agroweb
Seznam doporučené literatury
Anonym (1999): Metody zkoušení krmiv. Část 1 - 98. Čes. Normalizační institut., Praha.
Doležal, P. a kol. (2012): Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Vyd. Ing. P. Baštan, MZLU Brno, 307 s. ISBN 978-80-87091-33-3.
Hrabě, F. a kol.: Trávy a jetelovinotrávy v zemědělské praxi. Vyd. Ing. P. Baštan, Olomouc, 2004, 121 s.
Kacerovský, O. a kol.: Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 1990, 216 s.
Kuncl, L.: Hodnocení kvality zemědělských výrobků. Produkty rostlinné výroby. 1. vyd., VŠZ Praha, 1989, 116 s.
Míka, V. a kol.: Kvalita píce. ÚZPI Praha, 1997, 227 s.
Skládanka, J., Hrabě, F.: Kvalita porostů víceletých pícnin. In: Farmář, 2005, sv. 11, č. 10, s. 20-22.
Časopisy: Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda, Agromagazín
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agroweb