Cílem diplomové práce bylo získat informace o vlivu hybridní kombinace, pohlaví a hmotnosti JUT za studena na ukazatele jatečné hodnoty u finálních hybridů prasat. Do sledování jatečné hodnoty bylo zařazeno 1742 ks jatečných těl prasat čtyř hybridních kombinací prasat: PIC, Topigs, Danbred a France Hybrides. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 89 kg s průměrným podílem svaloviny 59,5 %, nejvíce byly zastoupeny obchodní třídy S a E. Byl prokázán vyšší obsah tuku u vepříků oproti prasničkám. Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny a stoupal podíl tuku.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to obtain information on the effect of hybrid combination, gender and weight of cold JUT on carcass ratios in final pig hybrids. 1742 pig carcasses of four hybrid pig combinations were included in the carcass monitoring: PIC, Topigs, Danbred and France Hybrides. The average carcass weight was 89 kg with an average muscle mass of 59.5%, represented mostly by quality classes S and E. The higher fat content of pigs versus gilts was shown. With increasing slaughter weight, the proportion of muscle decreased and the proportion of fat increased.
Klíčová slova
prase, finální hybrid, jatečná hodnota, SEUROP
Klíčová slova v angličtině
pig, final hybrid, carcass, SEUROP
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo získat informace o vlivu hybridní kombinace, pohlaví a hmotnosti JUT za studena na ukazatele jatečné hodnoty u finálních hybridů prasat. Do sledování jatečné hodnoty bylo zařazeno 1742 ks jatečných těl prasat čtyř hybridních kombinací prasat: PIC, Topigs, Danbred a France Hybrides. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 89 kg s průměrným podílem svaloviny 59,5 %, nejvíce byly zastoupeny obchodní třídy S a E. Byl prokázán vyšší obsah tuku u vepříků oproti prasničkám. Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny a stoupal podíl tuku.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to obtain information on the effect of hybrid combination, gender and weight of cold JUT on carcass ratios in final pig hybrids. 1742 pig carcasses of four hybrid pig combinations were included in the carcass monitoring: PIC, Topigs, Danbred and France Hybrides. The average carcass weight was 89 kg with an average muscle mass of 59.5%, represented mostly by quality classes S and E. The higher fat content of pigs versus gilts was shown. With increasing slaughter weight, the proportion of muscle decreased and the proportion of fat increased.
Klíčová slova
prase, finální hybrid, jatečná hodnota, SEUROP
Klíčová slova v angličtině
pig, final hybrid, carcass, SEUROP
Zásady pro vypracování
Jednotné klasifikační schéma SEUROP zařazuje jatečná těla do příslušných tříd podle základního ukazatele, jímž je podíl svaloviny (libového masa). Svalovinou se rozumí červené příčně pruhované svalstvo stanovené detailní disekcí jatečně upraveného těla.
Cílem práce je analýza vlivu vybraných aspektů ovlivňujících jatečnou hodnotu těla prasat. Na základě prostudování odborné literatury, týkající se dané problematiky, budou stanoveny vybrané faktory ovlivňující podíl libové svaloviny (plemeno, pohlaví, věk, porážková hmotnost). V praktické části bude provedeno experimentální měření neinvazní metodou přístrojem UFOM 300 u vybraného vzorku jatečných těl prasat. Získaná dat budou zpracována pomocí vhodných matematicko-statistických metod a porovnána s dostupnými literárními údaji.
Na základě získaných informací navrhněte praktické možnosti změn v této oblasti.
Diplomová práce bude vypracována na základě pokynů uvedených na www.zf.jcu.cz/studenti/informace-pro-studujici/ podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíl práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji. Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce). Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Zásady pro vypracování
Jednotné klasifikační schéma SEUROP zařazuje jatečná těla do příslušných tříd podle základního ukazatele, jímž je podíl svaloviny (libového masa). Svalovinou se rozumí červené příčně pruhované svalstvo stanovené detailní disekcí jatečně upraveného těla.
Cílem práce je analýza vlivu vybraných aspektů ovlivňujících jatečnou hodnotu těla prasat. Na základě prostudování odborné literatury, týkající se dané problematiky, budou stanoveny vybrané faktory ovlivňující podíl libové svaloviny (plemeno, pohlaví, věk, porážková hmotnost). V praktické části bude provedeno experimentální měření neinvazní metodou přístrojem UFOM 300 u vybraného vzorku jatečných těl prasat. Získaná dat budou zpracována pomocí vhodných matematicko-statistických metod a porovnána s dostupnými literárními údaji.
Na základě získaných informací navrhněte praktické možnosti změn v této oblasti.
Diplomová práce bude vypracována na základě pokynů uvedených na www.zf.jcu.cz/studenti/informace-pro-studujici/ podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíl práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji. Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce). Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Seznam doporučené literatury
INGR, I. Produkce a zpracování masa. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 202 s. ISBN 80-7157-719-7
PIPEK, P. (1995). Technologie masa I., VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-174-3, 334s.
PIPEK, P. (1998): Technologie masa II. Karmelitánské nakladatelství Praha, ISBN 80-7192-283-8, 360s.
KLINTH Jensen, W., Devine, C. Encyclopedia of meat sciences: A-F. Volume 1. 1. vyd. Oxford: Elviese, 2004.499 s. ISBN 0-120464971-81
LAWRIE, R. Meat Science. 5. vyd. Oxford: Pergamon Press, 1991. 17 s. ISBN 0-08-0408257
WARRISS, P. Meat Science: An Introductory Text. 1. vyd. Wallingford: CABI Publishing, 2001. 9 s. ISBN 0-85199-424-5
Publikace, dokumenty a informace v časopisech Výživa a potraviny, Potravinářská revue, European Food Research and Technology, Cereal Chemistry. popř. internetových portálů http://www.uzei.cz/, www.czso.cz, www.agronavigator.cz, www.agrocr.cz/ či www.mze.cz.
Seznam doporučené literatury
INGR, I. Produkce a zpracování masa. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 202 s. ISBN 80-7157-719-7
PIPEK, P. (1995). Technologie masa I., VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-174-3, 334s.
PIPEK, P. (1998): Technologie masa II. Karmelitánské nakladatelství Praha, ISBN 80-7192-283-8, 360s.
KLINTH Jensen, W., Devine, C. Encyclopedia of meat sciences: A-F. Volume 1. 1. vyd. Oxford: Elviese, 2004.499 s. ISBN 0-120464971-81
LAWRIE, R. Meat Science. 5. vyd. Oxford: Pergamon Press, 1991. 17 s. ISBN 0-08-0408257
WARRISS, P. Meat Science: An Introductory Text. 1. vyd. Wallingford: CABI Publishing, 2001. 9 s. ISBN 0-85199-424-5
Publikace, dokumenty a informace v časopisech Výživa a potraviny, Potravinářská revue, European Food Research and Technology, Cereal Chemistry. popř. internetových portálů http://www.uzei.cz/, www.czso.cz, www.agronavigator.cz, www.agrocr.cz/ či www.mze.cz.