Informace o kvalifikační práci Vyhodnocení vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM <sub>2,5</sub> z intenzivního chovu drůbeže
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM2,5 z intenzivního chovu drůbeže. Měření probíhalo ve velkochovu masné drůbeže v Sudoměřicích u Bechyně, dle platných metodik.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to make the evalution of the produced emissions of odorours substances and dust particles of PM 2,5 fraction from intensive poultry farming. Measurements were implemented according to the valid methodologies in poulty farm which is in Sudoměřice u Bechyně.
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM2,5 z intenzivního chovu drůbeže. Měření probíhalo ve velkochovu masné drůbeže v Sudoměřicích u Bechyně, dle platných metodik.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to make the evalution of the produced emissions of odorours substances and dust particles of PM 2,5 fraction from intensive poultry farming. Measurements were implemented according to the valid methodologies in poulty farm which is in Sudoměřice u Bechyně.
Cíl práce: \vsp{0,3 cm}
Cílem diplomové práce je stanovit množství vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM2,5 v intenzivním chovu drůbeže v souladu s platnou legislativou. Jednotlivé vyprodukované emise porovnat s hodnotami dokumentu BREF.
\vsp{0,5 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu produkovaných v intenzivních chovech zvířat.
Vypracování zásad pro měření emisí pachových látek a prachových částic ve vybraném intenzivním chovu brojlerů.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, mikroklimatické podmínky).
Měření emisí prachových částic PM2,5 přístrojem Dust Trak 8530 dle platné legislativy.
Odběr vzorků pachových látek dle normy ČSN EN 13 725 pro následné vyhodnocení pomocí dynamické olfaktometrie na přístroji Olfaktometer TO 8-8.
Zpracování výsledků, jejich vyhodnocení a porovnání s hodnotami v referenčním dokumentu BREF.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: \vsp{0,3 cm}
Cílem diplomové práce je stanovit množství vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM2,5 v intenzivním chovu drůbeže v souladu s platnou legislativou. Jednotlivé vyprodukované emise porovnat s hodnotami dokumentu BREF.
\vsp{0,5 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu produkovaných v intenzivních chovech zvířat.
Vypracování zásad pro měření emisí pachových látek a prachových částic ve vybraném intenzivním chovu brojlerů.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, mikroklimatické podmínky).
Měření emisí prachových částic PM2,5 přístrojem Dust Trak 8530 dle platné legislativy.
Odběr vzorků pachových látek dle normy ČSN EN 13 725 pro následné vyhodnocení pomocí dynamické olfaktometrie na přístroji Olfaktometer TO 8-8.
Zpracování výsledků, jejich vyhodnocení a porovnání s hodnotami v referenčním dokumentu BREF.
Seznam doporučené literatury
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare: certifikovaná metodika, JU, ZF, 2011, 115 s. (dostupná v KJU);
EUROPEAN COMISION, JOIN RESEARCH CENTRE: integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC). Referenční dokument BAT (BREF). Intenzivní chov drůbeže a prasat. Překlad originálu 2. návrhu z července 2001. Praha, 2001, dostupné z: www.ippc.cz/obsah/viewtopic.php?t=39;
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií;
Zákon č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší;
Dunlop, M.W., Gallagher, E., Sohn, J.H., Hudson, N., Galvin, G., Parcsi, G., Wang, X., Stuetz, R.M., Meyer, N., Modini, R., Ristovski, Z., McCauley, I., Matthews, B. 2011b. Dust and odour emissions from meat chicken sheds. Australian Poultry CRC;
Dunlop, M.W., McAuley, J., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. 2016b. Water activity of poultry litter: Relationship to moisture content during a grow-out. Journal of Environmental Management, 172, 201-206;
Pillai, S.M., Wang, X., Parcsi, G., Gallagher, E., Dunlop, M., Stuetz, R.M. 2012. Temporal variations and influencing factors of odour emissions from litter in tunnel ventilated broiler sheds. Air Quality and Climate Change, 46(3), 17-21;
Dunlop, M.W., Moss, A.F., Groves, P.J., Wilkinson, S.J., Stuetz, R.M., Selle, P.H. 2016c. The multidimensional causal factors of 'wet litter' in chicken-meat production. Science of the Total Environment, 562, 766-776. (OPEN ACCESS http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969716305721 ).
Seznam doporučené literatury
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare: certifikovaná metodika, JU, ZF, 2011, 115 s. (dostupná v KJU);
EUROPEAN COMISION, JOIN RESEARCH CENTRE: integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC). Referenční dokument BAT (BREF). Intenzivní chov drůbeže a prasat. Překlad originálu 2. návrhu z července 2001. Praha, 2001, dostupné z: www.ippc.cz/obsah/viewtopic.php?t=39;
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií;
Zákon č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší;
Dunlop, M.W., Gallagher, E., Sohn, J.H., Hudson, N., Galvin, G., Parcsi, G., Wang, X., Stuetz, R.M., Meyer, N., Modini, R., Ristovski, Z., McCauley, I., Matthews, B. 2011b. Dust and odour emissions from meat chicken sheds. Australian Poultry CRC;
Dunlop, M.W., McAuley, J., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. 2016b. Water activity of poultry litter: Relationship to moisture content during a grow-out. Journal of Environmental Management, 172, 201-206;
Pillai, S.M., Wang, X., Parcsi, G., Gallagher, E., Dunlop, M., Stuetz, R.M. 2012. Temporal variations and influencing factors of odour emissions from litter in tunnel ventilated broiler sheds. Air Quality and Climate Change, 46(3), 17-21;
Dunlop, M.W., Moss, A.F., Groves, P.J., Wilkinson, S.J., Stuetz, R.M., Selle, P.H. 2016c. The multidimensional causal factors of 'wet litter' in chicken-meat production. Science of the Total Environment, 562, 766-776. (OPEN ACCESS http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969716305721 ).