Nutriční screening je jednoduchým nástrojem pro zjištění nutričního stavu pacienta a je určen převážně ke zjištění rizika malnutrice, nebo k odhalení již rozvinuté malnutrice. Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin, nebo jejich nepoměrem. Je to nežádoucí komplikace v oblasti výživy, která může způsobovat vývoj dalších komplikací, které způsobují vyšší riziko mortality a morbidity, prodlužují dobu léčení, a tím zvyšují náklady na léčbu pacienta. Výhodou nutričního screeningu je sledování výživového stavu pacienta po celou dobu hospitalizace, protože pacientovi nutriční nároky se mohou měnit.
Koncepce bakalářské práce je teoreticko empirická. V teoretické části bakalářské práce je popsán současný stav v oblasti výživy, hodnocení nutričního stavu pacienta v nemocničním zařízení, již zmíněná nejzávažnější komplikace výživy malnutrice a dále ošetřovatelská praxe v oblasti výživy.
Druhou část bakalářské práce tvoří výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi. Pro dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem? V jakých časových intervalech sestry pracují s nutričním screeningem. Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu? Odpovědi byly získávány pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru se sestrami na oddělení následné péče. Pro výzkumné šetření bylo vybráno oddělení následné péče z důvodu hospitalizace chronicky nemocných, geriatrických pacientů. Právě tato skupina pacientů je jednou z nejrizikovějších pro vznik komplikací způsobených nedostatečnou výživou.
Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry dostatečně neznají sledované položky a význam nutričního screeningu, nekomunikují s nutričním terapeutem tak, jak je dáno, ale o výživový stav pacienta se zajímají a umějí si v dané problematice poradit.
Anotace v angličtině
Nutritional screening is a simple tool for detecting the nutritional status of a patient and is primarily intended to detect the risk of malnutrition or to detect already developed malnutrition. Malnutrition is a pathological condition caused by a lack of nutrients or by their misalignment. This is an unpleasant nutritional complication that can cause other complications that result in a higher risk of mortality and morbidity, prolong treatment time and hence increase the cost of treating the patient. The advantage of nutritional screening is to monitor the nutritional status of the patient throughout hospitalization, because the patient's nutritional requirements may change.
The concept of the bachelor thesis is theoretical - empirical. The theoretical part of the bachelor thesis describes the current state of nutrition, the evaluation of the patient's nutritional status in the hospital, the most serious complications of nutrition - malnutrition and nursing practice in the area of nutrition.
The second part of the bachelor thesis is a research survey. The aim of the work was to find out how nurses use nutritional screening in practice. Three research questions have been identified to achieve the goal. How do nurses work with nutritional screening? At what time intervals nurses work with nutritional screening. How do nurses know about nutritional screening? Responses were obtained through a pre-prepared semi-structured interview with nurses in the after-care department. A post-natal care department was selected for the research investigation due to the hospitalization of the chronically ill, geriatric patients. This group of patients is one of the most risky for complications caused by insufficient nutrition.
The research has revealed that nurses are not sufficiently aware of the items under consideration and the importance of nutritional screening, do not communicate with the nutritional therapist as it is, but they are interested in the nutritional status.
Klíčová slova
Screening, výživa, nutriční screening
Klíčová slova v angličtině
Screening, nutrition, nutritional screening
Rozsah průvodní práce
46 s. (93 350) přílohy 5 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Nutriční screening je jednoduchým nástrojem pro zjištění nutričního stavu pacienta a je určen převážně ke zjištění rizika malnutrice, nebo k odhalení již rozvinuté malnutrice. Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin, nebo jejich nepoměrem. Je to nežádoucí komplikace v oblasti výživy, která může způsobovat vývoj dalších komplikací, které způsobují vyšší riziko mortality a morbidity, prodlužují dobu léčení, a tím zvyšují náklady na léčbu pacienta. Výhodou nutričního screeningu je sledování výživového stavu pacienta po celou dobu hospitalizace, protože pacientovi nutriční nároky se mohou měnit.
Koncepce bakalářské práce je teoreticko empirická. V teoretické části bakalářské práce je popsán současný stav v oblasti výživy, hodnocení nutričního stavu pacienta v nemocničním zařízení, již zmíněná nejzávažnější komplikace výživy malnutrice a dále ošetřovatelská praxe v oblasti výživy.
Druhou část bakalářské práce tvoří výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi. Pro dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem? V jakých časových intervalech sestry pracují s nutričním screeningem. Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu? Odpovědi byly získávány pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru se sestrami na oddělení následné péče. Pro výzkumné šetření bylo vybráno oddělení následné péče z důvodu hospitalizace chronicky nemocných, geriatrických pacientů. Právě tato skupina pacientů je jednou z nejrizikovějších pro vznik komplikací způsobených nedostatečnou výživou.
Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry dostatečně neznají sledované položky a význam nutričního screeningu, nekomunikují s nutričním terapeutem tak, jak je dáno, ale o výživový stav pacienta se zajímají a umějí si v dané problematice poradit.
Anotace v angličtině
Nutritional screening is a simple tool for detecting the nutritional status of a patient and is primarily intended to detect the risk of malnutrition or to detect already developed malnutrition. Malnutrition is a pathological condition caused by a lack of nutrients or by their misalignment. This is an unpleasant nutritional complication that can cause other complications that result in a higher risk of mortality and morbidity, prolong treatment time and hence increase the cost of treating the patient. The advantage of nutritional screening is to monitor the nutritional status of the patient throughout hospitalization, because the patient's nutritional requirements may change.
The concept of the bachelor thesis is theoretical - empirical. The theoretical part of the bachelor thesis describes the current state of nutrition, the evaluation of the patient's nutritional status in the hospital, the most serious complications of nutrition - malnutrition and nursing practice in the area of nutrition.
The second part of the bachelor thesis is a research survey. The aim of the work was to find out how nurses use nutritional screening in practice. Three research questions have been identified to achieve the goal. How do nurses work with nutritional screening? At what time intervals nurses work with nutritional screening. How do nurses know about nutritional screening? Responses were obtained through a pre-prepared semi-structured interview with nurses in the after-care department. A post-natal care department was selected for the research investigation due to the hospitalization of the chronically ill, geriatric patients. This group of patients is one of the most risky for complications caused by insufficient nutrition.
The research has revealed that nurses are not sufficiently aware of the items under consideration and the importance of nutritional screening, do not communicate with the nutritional therapist as it is, but they are interested in the nutritional status.
Klíčová slova
Screening, výživa, nutriční screening
Klíčová slova v angličtině
Screening, nutrition, nutritional screening
Zásady pro vypracování
Současný stav: Nutriční screening je jednoduchým nástrojem, ke zjištění nutričního stavu pacienta. Je součástí ošetřovatelské dokumentace a doplňuje příjmovou anamnézu pacienta. Nutriční screening může mít mnoho podob, avšak nejčastěji je v praxi využívána krátkodobá škála v dotazníkové podobě, kde nás zajímá hlavně údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass Index), neúmyslném hubnutí a omezení přijmu potravy. Při dlouhodobé hospitalizaci by se každý týden mělo testování na zjištění výživového stavu pacienta opakovat. Cílem využití nutričního screnningu v praxi je včasné odhalení malnutrice a výživové nerovnováhy, kdy je zapotřebí spolupracovat s nutričním terapeutem. Opakovaným prováděním nutričního screeningu také můžeme sledovat vývoj i výsledek podávání nutriční podpory.
Cíl: Zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi.
Výzkumné otázky:
1: Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem?
2: V jakých časových intervalech pracují sestry s nutričním screeningem?
3: Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu?
Metodika práce: Ke sběru dat bude využito kvalitativní výzkumné šetření, metodou dotazování, technikou nestandardizovaného rozhovoru. Sledovaným souborem budou sestry pracující na oddělení následné péče.
Výstup z práce: Výsledek výzkumu by mohl sloužit jako podklad pro vytvoření příručky pro sestry, jak správně využívat nutriční screening.
Zásady pro vypracování
Současný stav: Nutriční screening je jednoduchým nástrojem, ke zjištění nutričního stavu pacienta. Je součástí ošetřovatelské dokumentace a doplňuje příjmovou anamnézu pacienta. Nutriční screening může mít mnoho podob, avšak nejčastěji je v praxi využívána krátkodobá škála v dotazníkové podobě, kde nás zajímá hlavně údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass Index), neúmyslném hubnutí a omezení přijmu potravy. Při dlouhodobé hospitalizaci by se každý týden mělo testování na zjištění výživového stavu pacienta opakovat. Cílem využití nutričního screnningu v praxi je včasné odhalení malnutrice a výživové nerovnováhy, kdy je zapotřebí spolupracovat s nutričním terapeutem. Opakovaným prováděním nutričního screeningu také můžeme sledovat vývoj i výsledek podávání nutriční podpory.
Cíl: Zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi.
Výzkumné otázky:
1: Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem?
2: V jakých časových intervalech pracují sestry s nutričním screeningem?
3: Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu?
Metodika práce: Ke sběru dat bude využito kvalitativní výzkumné šetření, metodou dotazování, technikou nestandardizovaného rozhovoru. Sledovaným souborem budou sestry pracující na oddělení následné péče.
Výstup z práce: Výsledek výzkumu by mohl sloužit jako podklad pro vytvoření příručky pro sestry, jak správně využívat nutriční screening.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Z. Dieta na podporu hojení ran: lékař vám vaří. Praha: Forsapi, 2012. 190 s. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 9788087250211.
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
KASTNEROVÁ, M. Výživové poradenství v praxi: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. 273 s. ISBN 9788073945008.
KOHOUT, P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. 57 s., sv. 3. ISBN 978-80-87250-12-9.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. 273 s. ISBN 9788073944780.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Z. Dieta na podporu hojení ran: lékař vám vaří. Praha: Forsapi, 2012. 190 s. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 9788087250211.
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
KASTNEROVÁ, M. Výživové poradenství v praxi: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. 273 s. ISBN 9788073945008.
KOHOUT, P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. 57 s., sv. 3. ISBN 978-80-87250-12-9.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. 273 s. ISBN 9788073944780.