Bakalářská práce se věnuje problematice rizikových kontaminujících látek v mléce, jako jsou pesticidy, veterinární léčiva, těžké kovy, mykotoxiny a jejich vlivu na kvalitu mléka. U těchto látek přítomných v mléce je prokázán negativní vliv na zdraví, jak spotřebitele, tak i dojnic. Přítomnost kontaminujících látek v mléce je tedy nutno sledovat hlavně k zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny. Důležitou skupinou z hlediska kontaminace mléka jsou veterinární léčiva. Jejich rezidua mají negativní dopad na mlékárenské zpracování a zdraví spotřebitele, ale mohou přispívat také k nárůstu antimikrobiální rezistence. Nicméně nadlimitní nálezy reziduí veterinárních léčiv v České republice jsou podle dostupných dat v posledních letech na nízké úrovni. Zvláštní pozornost byla v práci věnována kontaminaci mléka mykotoxiny, neboť tento problém je v současnosti velmi aktuálním a diskutovaným tématem. Nejvíce se práce zaměřuje na kontaminaci mléka aflatoxinem M1, který je nejvíce prozkoumaným mykotoxinem v souvislosti s mlékem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the issue of contaminants in milk, such as pesticides, veterinary drugs, heavy metals, mycotoxins and their influence on milk quality. These substances present in milk have a negative impact on consumers health and for dairy cows health. The presence of contaminants in milk should therefore be monitored mainly to ensure the safe of the milk. An important group in terms of milk contamination are veterinary drugs. Their residues have a negative impact for milk processing and consumer health, but can also contribute to an increase in antimicrobial resistance. However, over-limit findings of veterinary drug residues in the Czech Republic have been on a low level in recent years. Special attention has been paid to milk contamination with mycotoxins because this problem is currently a very topical and discussed topic. Most of the work is focused on the contamination of milk with aflatoxin M1, which is the most explored milk-related mycotoxin.
Klíčová slova
mléko, kontaminující látky, mykotoxiny, zpracování mléka, preventivní opatření
Bakalářská práce se věnuje problematice rizikových kontaminujících látek v mléce, jako jsou pesticidy, veterinární léčiva, těžké kovy, mykotoxiny a jejich vlivu na kvalitu mléka. U těchto látek přítomných v mléce je prokázán negativní vliv na zdraví, jak spotřebitele, tak i dojnic. Přítomnost kontaminujících látek v mléce je tedy nutno sledovat hlavně k zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny. Důležitou skupinou z hlediska kontaminace mléka jsou veterinární léčiva. Jejich rezidua mají negativní dopad na mlékárenské zpracování a zdraví spotřebitele, ale mohou přispívat také k nárůstu antimikrobiální rezistence. Nicméně nadlimitní nálezy reziduí veterinárních léčiv v České republice jsou podle dostupných dat v posledních letech na nízké úrovni. Zvláštní pozornost byla v práci věnována kontaminaci mléka mykotoxiny, neboť tento problém je v současnosti velmi aktuálním a diskutovaným tématem. Nejvíce se práce zaměřuje na kontaminaci mléka aflatoxinem M1, který je nejvíce prozkoumaným mykotoxinem v souvislosti s mlékem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the issue of contaminants in milk, such as pesticides, veterinary drugs, heavy metals, mycotoxins and their influence on milk quality. These substances present in milk have a negative impact on consumers health and for dairy cows health. The presence of contaminants in milk should therefore be monitored mainly to ensure the safe of the milk. An important group in terms of milk contamination are veterinary drugs. Their residues have a negative impact for milk processing and consumer health, but can also contribute to an increase in antimicrobial resistance. However, over-limit findings of veterinary drug residues in the Czech Republic have been on a low level in recent years. Special attention has been paid to milk contamination with mycotoxins because this problem is currently a very topical and discussed topic. Most of the work is focused on the contamination of milk with aflatoxin M1, which is the most explored milk-related mycotoxin.
Klíčová slova
mléko, kontaminující látky, mykotoxiny, zpracování mléka, preventivní opatření
Významným ukazatelem kvality syrového kravského mléka je přítomnost kontaminujících látek, které kromě negativního dopadu na zdraví spotřebitele mohou svými inhibičními účinky omezovat zpracovatelnost mlékárenské suroviny, a způsobovat tak ekonomické ztráty.
Cílem bakalářské práce bude zpracovat literární přehled o problematice kontaminujících látek v mléce, v němž budou uvedeny jejich nejvýznamnější druhy, četnost jejich výskytu v mléce, účinky na zdraví člověka i na mlékárenskou surovinu. Zvláštní zřetel by měl být věnován zejména mykotoxinům a možnostem jejich stanovení.
Bakalářská práce bude vypracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Významným ukazatelem kvality syrového kravského mléka je přítomnost kontaminujících látek, které kromě negativního dopadu na zdraví spotřebitele mohou svými inhibičními účinky omezovat zpracovatelnost mlékárenské suroviny, a způsobovat tak ekonomické ztráty.
Cílem bakalářské práce bude zpracovat literární přehled o problematice kontaminujících látek v mléce, v němž budou uvedeny jejich nejvýznamnější druhy, četnost jejich výskytu v mléce, účinky na zdraví člověka i na mlékárenskou surovinu. Zvláštní zřetel by měl být věnován zejména mykotoxinům a možnostem jejich stanovení.
Bakalářská práce bude vypracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
van Asselt, E.D. et al.: Overview of food safety hazards in the European dairy supply chain. Compr. Rev. Food Sci. F., 2016, 16 (1): 59-75.
Khaniki G.R.J.: Chemical contaminants in milk and public health concerns: a review. Int. J. Dairy Sci., 2007, 2 (2):104-115.
Samková E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012.