Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaci
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to create a literary review focused on microscopic filamentous fungi (micromycetes) and the occurrence of their secondary metabolites, mycotoxins, in milk and dairy products.
The first part of the work dealt with a general characteristic of micromycetes, their positive and negative effects, and with the description of three main genera - Aspergillus, Penicillium and Fusarium.
The next part of the work was focused on the occurrence of mycotoxins in milk and in dairy products. The ways of contamination were described, and also the most common mycotoxins in milk and in dairy products, mainly in cheese, and some preventive measures for their elimination.
Klíčová slova
mikromycety; aflatoxiny, mléko, sýry, zdravotní rizika
Klíčová slova v angličtině
micromycetes, aflatoxins, milk, cheese, health risks
Rozsah průvodní práce
64 s. (78 480 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaci
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to create a literary review focused on microscopic filamentous fungi (micromycetes) and the occurrence of their secondary metabolites, mycotoxins, in milk and dairy products.
The first part of the work dealt with a general characteristic of micromycetes, their positive and negative effects, and with the description of three main genera - Aspergillus, Penicillium and Fusarium.
The next part of the work was focused on the occurrence of mycotoxins in milk and in dairy products. The ways of contamination were described, and also the most common mycotoxins in milk and in dairy products, mainly in cheese, and some preventive measures for their elimination.
Klíčová slova
mikromycety; aflatoxiny, mléko, sýry, zdravotní rizika
Klíčová slova v angličtině
micromycetes, aflatoxins, milk, cheese, health risks
Zásady pro vypracování
Mykotoxiny patří mezi významné kontaminanty důležitých zemědělských a potravinářských komodit. Jedná se o sekundární metabolity produkované širokou škálou mikroskopických vláknitých hub, které mohou u člověka a hospodářských zvířat vést ke vzniku závažných onemocnění. Riziko kontaminace mléka a mléčných výrobků mykotoxiny, zejména aflatoxiny, je předmětem mnoha současných studií. Cílem práce je vypracovat literární přehled zaměřený na význam a zdravotní problematiku spojenou s výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných produktech.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů uvedených na www.zf.jcu.cz/studenti/informace-pro-studujici/ podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Abstrakt: přehled nejdůležitějších informací - v českém a anglickém jazyce, včetně klíčových slov.
Zásady pro vypracování
Mykotoxiny patří mezi významné kontaminanty důležitých zemědělských a potravinářských komodit. Jedná se o sekundární metabolity produkované širokou škálou mikroskopických vláknitých hub, které mohou u člověka a hospodářských zvířat vést ke vzniku závažných onemocnění. Riziko kontaminace mléka a mléčných výrobků mykotoxiny, zejména aflatoxiny, je předmětem mnoha současných studií. Cílem práce je vypracovat literární přehled zaměřený na význam a zdravotní problematiku spojenou s výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných produktech.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů uvedených na www.zf.jcu.cz/studenti/informace-pro-studujici/ podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Abstrakt: přehled nejdůležitějších informací - v českém a anglickém jazyce, včetně klíčových slov.
Seznam doporučené literatury
Benkerroum, N.: Mycotoxins in dairy products: a review. International Dairy Journal, 2016, 62, 63-75
Betina, V.: Mykotoxíny: Chémia - biológia - ekológia. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1990. 284 s. Edícia potravinárskej literatúry. ISBN 80-05-00631-4.
Moravcová, H., Nedělník, J.: Studium obsahu aflatoxinu M1 ve vzorcích mléka z distribuční sítě ČR v letech 2004-2005. Sborník vědeckých prací VUP Troubsko. 2006, 15, s. 27-32.
Prandini, A., Tansini, G., Sigolo, S., Filippi, L., Laporta, M., Piva, G.: On the occurence of aflatoxin M1 in milk and dairy products. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47, 984-991.
Velíšek, J., Hajšlová, J.: Chemie potravin. Rozšířené a přepracované 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Mlékařské listy, Veterinářství, Potravinářská revue, sborníky z odborných konferencí a seminářů
Seznam doporučené literatury
Benkerroum, N.: Mycotoxins in dairy products: a review. International Dairy Journal, 2016, 62, 63-75
Betina, V.: Mykotoxíny: Chémia - biológia - ekológia. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1990. 284 s. Edícia potravinárskej literatúry. ISBN 80-05-00631-4.
Moravcová, H., Nedělník, J.: Studium obsahu aflatoxinu M1 ve vzorcích mléka z distribuční sítě ČR v letech 2004-2005. Sborník vědeckých prací VUP Troubsko. 2006, 15, s. 27-32.
Prandini, A., Tansini, G., Sigolo, S., Filippi, L., Laporta, M., Piva, G.: On the occurence of aflatoxin M1 in milk and dairy products. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47, 984-991.
Velíšek, J., Hajšlová, J.: Chemie potravin. Rozšířené a přepracované 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Mlékařské listy, Veterinářství, Potravinářská revue, sborníky z odborných konferencí a seminářů