Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv výšky hřbetního tuku na reprodukční parametry prasnic. Záměrem praktické části bylo sledování výšky hřbetního tuku u prasnic naměřené 1 týden před porodem a 1 týden před odstavem ve vztahu k počtu selat a k dalšímu využití prasnic v chovu (zabřezávání, délka mezidobí, vyřazování).
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to evaluate the impact of back fat height on sow reproduction parameters. The purpose of the practical part was to monitor the back fat height of sows measured one week before the delivery and one week before the weaning in connection with the number of piglets and with the futher use of sows being farmed (the pregnancy outcome, the length of the interim, the phasing out).
Klíčová slova
prasnice; kondice; výška hřbetního tuku; reprodukce
Klíčová slova v angličtině
condition, sow, reproduction, backfat thickness
Rozsah průvodní práce
50 s. (12 788).
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv výšky hřbetního tuku na reprodukční parametry prasnic. Záměrem praktické části bylo sledování výšky hřbetního tuku u prasnic naměřené 1 týden před porodem a 1 týden před odstavem ve vztahu k počtu selat a k dalšímu využití prasnic v chovu (zabřezávání, délka mezidobí, vyřazování).
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to evaluate the impact of back fat height on sow reproduction parameters. The purpose of the practical part was to monitor the back fat height of sows measured one week before the delivery and one week before the weaning in connection with the number of piglets and with the futher use of sows being farmed (the pregnancy outcome, the length of the interim, the phasing out).
Klíčová slova
prasnice; kondice; výška hřbetního tuku; reprodukce
Klíčová slova v angličtině
condition, sow, reproduction, backfat thickness
Zásady pro vypracování
Nadměrné ztráty tuku v posledním stadiu březosti a laktace u prasnic jsou spojeny se zvýšeným počtem mrtvě narozených selat, nižší četností vrhu, nižším růstem selat, prodlouženým intervalem od odstavu do říje a nižší dlouhověkostí prasnic. Vyšší vrstva hřbetního tuku vede k potížím při porodu, vyššímu počtu mrtvě narozených selat, poporodní dysgalakcii a vyššímu počtu vyřazených prasnic z důvodu pohybových potíží. Na základě sledování výšky hřbetního tuku u prasnic v různých stadiích reprodukce lze upravit požadavky živin tak, aby byla zajištěna optimální kondice prasnic a dosažena vysoká reprodukční užitkovost, četnost vrhu a dlouhověkost prasnic.
Cílem diplomové práce bude vyhodnotit význam výšky hřbetního tuku prasnic na reprodukční parametry. V praktické části se zaměříte na sledování výšky hřbetního tuku u prasnic naměřené před porodem a při odstavu ve vztahu k počtu všech a živě narozených selat a dalšímu využití prasnic v chovu (zabřezávání, délka mezidobí, vyřazování). Z provedené analýzy vyvodíte doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Nadměrné ztráty tuku v posledním stadiu březosti a laktace u prasnic jsou spojeny se zvýšeným počtem mrtvě narozených selat, nižší četností vrhu, nižším růstem selat, prodlouženým intervalem od odstavu do říje a nižší dlouhověkostí prasnic. Vyšší vrstva hřbetního tuku vede k potížím při porodu, vyššímu počtu mrtvě narozených selat, poporodní dysgalakcii a vyššímu počtu vyřazených prasnic z důvodu pohybových potíží. Na základě sledování výšky hřbetního tuku u prasnic v různých stadiích reprodukce lze upravit požadavky živin tak, aby byla zajištěna optimální kondice prasnic a dosažena vysoká reprodukční užitkovost, četnost vrhu a dlouhověkost prasnic.
Cílem diplomové práce bude vyhodnotit význam výšky hřbetního tuku prasnic na reprodukční parametry. V praktické části se zaměříte na sledování výšky hřbetního tuku u prasnic naměřené před porodem a při odstavu ve vztahu k počtu všech a živě narozených selat a dalšímu využití prasnic v chovu (zabřezávání, délka mezidobí, vyřazování). Z provedené analýzy vyvodíte doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
Stupka, R. et al. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 978-80-86726-11-8.
Říha, J. et al. Reprodukce v procesu šlechtění prasat. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2001.
Říha, J. et al. Využívání genetického potenciálu prasnic moderními způsoby chovu. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2003. ISBN 80-903143-3-3.
Beyga Karolina and Anna Rekiel. The effect of the body condition of late pregnant sows on fat reserves at farrowing and weaning and on litter performance. Archiv Tierzucht. 2010, vol. 53, no. 1, p. 50-64, ISSN 0003-9438.
Kim, J. S. et al. Relationship between backfat thickness of sows during late gestation and reproductive efficiency at different parities. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science. 2015, vol. 65, no. 1, p. 1-8. eISSN 1651-1972.
Vědecké a odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Research in Pig Breeding, Náš chov, Farmář a dalších.
Databáze přístupné na internetu (Web of Knowledge, Scopus a další).
Seznam doporučené literatury
Stupka, R. et al. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 978-80-86726-11-8.
Říha, J. et al. Reprodukce v procesu šlechtění prasat. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2001.
Říha, J. et al. Využívání genetického potenciálu prasnic moderními způsoby chovu. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2003. ISBN 80-903143-3-3.
Beyga Karolina and Anna Rekiel. The effect of the body condition of late pregnant sows on fat reserves at farrowing and weaning and on litter performance. Archiv Tierzucht. 2010, vol. 53, no. 1, p. 50-64, ISSN 0003-9438.
Kim, J. S. et al. Relationship between backfat thickness of sows during late gestation and reproductive efficiency at different parities. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science. 2015, vol. 65, no. 1, p. 1-8. eISSN 1651-1972.
Vědecké a odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Research in Pig Breeding, Náš chov, Farmář a dalších.
Databáze přístupné na internetu (Web of Knowledge, Scopus a další).