Živočišná výroba je v mnoha směrech progresivní obor, který se vyznačuje tím, že se v něm prolíná několik zdánlivě nesouvisejících odvětví. Jedním z nejdůležitějších je výživa a krmení hospodářských zvířat. S rozvojem pěstování kukuřice seté (Zea mays), a s potřebou její konzervace, bylo nutné vytvořit metodiku správného silážování. Ta pro praxi stanoví správné zásady pro výrobu kvalitních, nutričně hodnotných a zdravotně nezávadných siláží. Patří do ní již výběr optimálního hybridu, vhodná agrotechnická opatření při pěstování, sestavení funkční a efektivní silážní linky, výběr a aplikace aditiva, správné vrstvení a dusání hmoty a zodpovědné zacházení s hotovým krmivem, včetně sestavení krmné dávky.
Anotace v angličtině
The Livestock production is in many ways a progressive discipline, which is characterized in that it blends several seemingly unrelated industries. One of the most important nutrition and feed livestock. With the development of the cultivation of maize (Zea mays), and the need for its preservation, it was necessary to develop a methodology proper ensiling. This practice establishes the correct principles for the production of high-quality, nutritional value and harmless silage. It already belongs to the selection of the optimal hybrid, suitable agronomic measures during cultivation, build a functional and efficient silage lines, selection and application of additives, proper layering and ramming masses and responsible handling of ready-made food, including a ration.
Klíčová slova
Siláž, konzervace, výživa, silážní aditiva
Klíčová slova v angličtině
Silage, preservation, nutrition, silage additives
Rozsah průvodní práce
51 s. (66793 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Živočišná výroba je v mnoha směrech progresivní obor, který se vyznačuje tím, že se v něm prolíná několik zdánlivě nesouvisejících odvětví. Jedním z nejdůležitějších je výživa a krmení hospodářských zvířat. S rozvojem pěstování kukuřice seté (Zea mays), a s potřebou její konzervace, bylo nutné vytvořit metodiku správného silážování. Ta pro praxi stanoví správné zásady pro výrobu kvalitních, nutričně hodnotných a zdravotně nezávadných siláží. Patří do ní již výběr optimálního hybridu, vhodná agrotechnická opatření při pěstování, sestavení funkční a efektivní silážní linky, výběr a aplikace aditiva, správné vrstvení a dusání hmoty a zodpovědné zacházení s hotovým krmivem, včetně sestavení krmné dávky.
Anotace v angličtině
The Livestock production is in many ways a progressive discipline, which is characterized in that it blends several seemingly unrelated industries. One of the most important nutrition and feed livestock. With the development of the cultivation of maize (Zea mays), and the need for its preservation, it was necessary to develop a methodology proper ensiling. This practice establishes the correct principles for the production of high-quality, nutritional value and harmless silage. It already belongs to the selection of the optimal hybrid, suitable agronomic measures during cultivation, build a functional and efficient silage lines, selection and application of additives, proper layering and ramming masses and responsible handling of ready-made food, including a ration.
Klíčová slova
Siláž, konzervace, výživa, silážní aditiva
Klíčová slova v angličtině
Silage, preservation, nutrition, silage additives
Zásady pro vypracování
K důležitým cílům konzervace krmiv silážováním patří produkce vysoce kvalitních krmiv pro zajištění odpovídající užitkovosti a zdraví zvířat. Největší podíl z konzervovaných krmiv připadá na kukuřičnou siláž, která je základním energetickým krmivem v krmných dávkách skotu. V posledním období také došlo k navýšení počtu kukuřičných hybridů a sledování jejich kvality.
Cílem diplomové práce je analýza vybraných kvalitativních ukazatelů za dané období a dle produkční oblasti. Literární přehled zaměřte na danou problematiku, zejména na cíle konzervace krmiv silážováním, na vlastní proces silážování, technologii silážování a na hodnocení kvality kukuřičných siláží. Analýzu kvalitativních ukazatelů vybraných nutričních hodnot proveďte ze systému monitoringu analyzovaných rozborů. Na základě srovnávání kvality krmiv navrhněte případná opatření vedoucí ke správné výrobní praxi.
Zásady pro vypracování
K důležitým cílům konzervace krmiv silážováním patří produkce vysoce kvalitních krmiv pro zajištění odpovídající užitkovosti a zdraví zvířat. Největší podíl z konzervovaných krmiv připadá na kukuřičnou siláž, která je základním energetickým krmivem v krmných dávkách skotu. V posledním období také došlo k navýšení počtu kukuřičných hybridů a sledování jejich kvality.
Cílem diplomové práce je analýza vybraných kvalitativních ukazatelů za dané období a dle produkční oblasti. Literární přehled zaměřte na danou problematiku, zejména na cíle konzervace krmiv silážováním, na vlastní proces silážování, technologii silážování a na hodnocení kvality kukuřičných siláží. Analýzu kvalitativních ukazatelů vybraných nutričních hodnot proveďte ze systému monitoringu analyzovaných rozborů. Na základě srovnávání kvality krmiv navrhněte případná opatření vedoucí ke správné výrobní praxi.
Seznam doporučené literatury
Doležal a kol. Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Vydavatelství Ing. P. Baštan, 2012, 307 s.
Hulsen, J., Aerden, D. 2014. Feeding signals. 108 s.
Dawson, L.E.R. and Steen, R.W.J. (2000) Relationship between dry matter, fibre and nitrogen degradation characteristics of silage and silage intake of steers. Animal Science 70, 537-546.
Kalač, P. 2011. The effects of silage feeding on some sensory and health attributes of cows milk: A review. Food chemistry, 125, 307-317
Lád, F. 2006. Vliv vybraných ukazatelů na kvalitu silážovaných krmiv. JU ZF v Českých Budějovicích, 100 s.
Třináctý a kol. Hodnocení krmiv pro dojnice. Agro Digest 2013, 590 s.
Odborné a vědecké časopisy
Seznam doporučené literatury
Doležal a kol. Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Vydavatelství Ing. P. Baštan, 2012, 307 s.
Hulsen, J., Aerden, D. 2014. Feeding signals. 108 s.
Dawson, L.E.R. and Steen, R.W.J. (2000) Relationship between dry matter, fibre and nitrogen degradation characteristics of silage and silage intake of steers. Animal Science 70, 537-546.
Kalač, P. 2011. The effects of silage feeding on some sensory and health attributes of cows milk: A review. Food chemistry, 125, 307-317
Lád, F. 2006. Vliv vybraných ukazatelů na kvalitu silážovaných krmiv. JU ZF v Českých Budějovicích, 100 s.
Třináctý a kol. Hodnocení krmiv pro dojnice. Agro Digest 2013, 590 s.
Odborné a vědecké časopisy